pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Kevesen és keveset foglalkoznak a kínai OneOdio kínálatával, ami a cég honlapjára felnézve egészen nagynak és izgalmasnak tűnik, főleg a Bluetooth-kapcsolattal rendelkező fülesek kategóriájában. Az átlagosan 60 és 100 euró között mozgó kiegészítők folyamatosan akcióban vannak, így nagyjából 40-50 euróért rendelhetők meg, méghozzá sok esetben a lengyel raktárból (ezt érdemes nézni), ami ugye viszonylag gyors és problémamentes szállítást jelent. Mivel a felhozatal szó szerint és átvitt értelemben is színes, egyből több változatra is lecsaptunk, avagy a mostani három mellett AliceWake kollegina már be is mutatta a saját szerzeményét.

Pro és Gamer

Vegyük elsőnek a Pro-M elnevezésű darabot, amit a honlapon lévő adatlap szerint a gyártó kifejezetten gamereknek, videójátékra szánt, de emellett akár hívásfogadásokra, zenehallgatásra is használható. Univerzalitását csak fokozza, hogy vezetékes és vezeték nélkül egyaránt működőképes, de ne szaladjunk ennyire előre. Az például egyből a teljes aktuális felhozatalra elmondható, így a Pro-M esetében is, hogy a készülék egy egészen kis, a headseteknél nem annyira megszokott méretű dobozban érkezik. Ez azért is lehetséges, mert a OneOdio készülékei összehajtogathatók, nagyon kevés helyet igényelnek, így aztán könnyen beszuszakolhatók a kisebb dobozba. Mindegyiknél egy kellemes tapintású szütyő tartalmazza magát az eszközt, emellett pedig átlagban egy több nyelven is olvasható leírás (pl. angol és német), jack-jack vezeték, USB-s töltőkábel is lapul a csomagban. Mindezt a Pro-M esetében egy másodpercek alatt felcsatlakoztatható mikrofon egészíti ki, ami a két méteres vezeték egyik végével a headsethez, a másikkal pedig a kontrollerhez/telefonhoz csatlakozik. Ezen a vezetéken található egy kis bázis a gombokhoz, amikkel a headsetet és a mikrofont kezelhetjük, de magán a fülesen is megtalálható minden, ami a számok léptetéséhez, hangerő-szabályzáshoz, hívásfogadáshoz szükséges.

Maga a kiegészítő 3 óra alatt töltődik fel, amivel aztán vezeték nélkül 80 órát is kibír. Bluetooth-kapcsolódása pillanatok alatt összejön, telefonról és tévéről is kipróbáltam, a kapcsolat pedig nagyjából 5-10 méteren belül garantált. Ez az a távolság, amit még le tudtam mérni. A teszt során mindegyik headsetnél az alábbi játékokat és zenéket vetettem be: Resident Evil Village és Returnal a legjobb hanghatások érdekében, illetve az Amorphistól a Brother and Sister, a Demons & Wizardstól pedig a Wolves in Winter szólt, egyik a kellemesebb és teltebb hangokért, másik pedig Jon Schaffer utánozhatatlan reszeléséért. Plusz néhány audiofileknek ajánlott videót is “megnéztem”. Nos, a Pro-M mind játék, mind zene esetében egy teljesen átlagos, semmiben sem kiemelkedő élményt nyújtott, a teljes fület záró párnák nálam annyira nem illeszkedtek, picit mindig elmozdultak, illetve vezeték nélküli használatnál valami kis háttérzajt is rendszeresen hallottam. A 360 fokban érzékelő mikrofon nem egy masszív darab, de a célnak megfelel, hangzása rendben van, a technikai adatok szerinti 32 ohmos, 20Hz-20KHz-es füles így minden téren egy teljesen közepes minőséget képvisel. Lényegében csak külseje emelhető ki, a fekete test a piros párnázású fejpánttal baromi jól néz ki, illetve a szütyő is kedves gondoskodás a gyártó részéről. Mivel ez a típus már 40 euróért megvásárolható (nagyjából 14 300 forint), csodákat nem is érdemes várni tőle, viszont egy egészen masszív, megbízható darabnak tűnik, amire a OneOdio 24 hónapos garanciát vállal.

Szépség, aktív zajszűrővel

Ehhez képest egészen nagy ugrás az A30-as füles, ami aktív zajszűréssel érkezik, immáron 51 euróért, nagyjából 18 300 forintért (hivatalosan 75 euró), viszont mellőzve a kiemelt használatot a videójátékoknál. A teljesen fekete test a memóriahabos párnákkal kimondottan jól néz ki, emellett ebben az esetben is megtaláljuk a kábeleket és a zsákot, itt azonban a külön mikrofon hiányzik. Van helyette (teljesen átlagos) beépített, avagy telefonhívásokhoz pl. ugyanúgy használható eszközről van szó, sőt… emellett ugye vezetékről és vezeték nélkül egyaránt bevethető, amihez a Bluetooth 5.0 nyújtja az alapot. Ami még extra a testen, a füleknél, az a zajszűrő kapcsolója, aminek hála egészen más élmény a zenéket vagy játékokat kiélvezni, és ezen a ponton az egyébként visszafogottan muzsikáló (avagy alapállapotban a Pro-M-hez hasonló minőséget produkáló) A30 egészen elhúz a mezőny mellett. 

Merthogy a zajszűrőt bekapcsolva olyan telt, tiszta hangzást kapunk, ami (spoiler!) a három most bemutatott eszköz közül magasan kiemeli a készüléket. Természetesen egy Pulse 3D-vel vagy egy komolyabb Razer headsettel az A30 nem tud versenyezni, de árkategóriáját figyelembe véve nem is ez a célja, és ennyi pénzért bizony nagyon jól teljesít az összehajtogatható, kimondottan kényelmes eszköz. Érdekes, hogy paramétereiben szinte megegyezik a Pro-M jellemzőivel, mégis más érzés volt használni, a fülemet is jobban lefedte. Amiben kicsit gyengébben teljesít, az az üzemidő, elvégre kollégája aksijához (1500 mAh) képest csak egy 500-assal rendelkezik, ez pedig meg is látszódik: annak 80 órájával szemben 30-at bír, viszont az a 30 óra tényleg élmény, így árkategóriájában egy nagyon korrekt, mutatós és kényelmes, ajánlott készülékről van szó.

IQ vagy EQ?

És akkor jöjjön a papírforma szerinti csúcs, avagy a SuperEQ S1, ami hibrid megoldást kínál, zajszűréssel és papíron remek, részletgazdag HI-FI audioélménnyel. És bár hivatalosan 100 eurós készülékről van szó, talán nem véletlen, hogy 50 eurós, aktuális árával az A30 alá csúszott, hiszen élményben ahhoz közeli, de kevésbé markáns minőséget képvisel. Már maga a test sem olyan masszív, legalábbis látszólag, hiszen itt kisebb párnákat és vékonyabb, de kellemesen párnázott pántot kapunk. Viselés szempontjából mindez nem okoz gondot, a SuperEQ S1 kényelmes, ráadásul jól is néz ki a fekete-piros külsővel, használata pedig összességében jó érzés. 

Az opcionális, 33 dB-s zajszűrés működik, itt is 5.0-s Bluetooth szolgáltatja a kapcsolati alapot (ha éppen nem vezetékről használjuk), az aksi pedig 40-45 órás üzemidőt biztosít. A szütyő ezúttal is tartozék, ahogy a hajtogathatóság is megvan, így ez a headset is egy átlagosan jó opció, ha új fülesre vágynánk, és a OneOdio kínálatában keressük az ideális társat. Véleményem szerint azonban ár-érték arányban mindenképpen az A30 a trió legjobbja, amit bátran ajánlok mindenkinek, mind a hangzás, mind a kényelem miatt, amit biztosít, ezért cserébe pedig csak és kizárólag az üzemidőben kell kompromisszumot hoznunk, illetve a külön mikrofont tekintve. Mindez viszont csekélység a külsőt, a komfortosság érzetét és a hangminőséget tekintve, ami ugyan nem kiemelkedő, de árához viszonyítva kimondottan magas szintet képvisel, ezzel vonzóvá téve a kínai gyártó ajánlatát.