• 25 milliárd dollár bevétellel zárta az üzleti évet a Sony videójátékos részlege
  • A PS5 eladásai 7,8 milliónál tartanak

A Microsoft után a Sony is közzétette negyedéves pénzügyi beszámolóját, akik egyben üzleti évet is zártak – méghozzá nem is akármilyet, több iparági és saját rekordot is átadtak ugyanis a múltnak.

Kezdjük a legfontosabbal: a PlayStation divízió bevétele 25,04 milliárd dollár volt a most zárult üzleti évben, ami új rekordnak számít a videójáték-iparban (a korábbi csúcsot is a Sony tartotta, még 2018-ból). Ebből az elmúlt negyedév (január-március) 6,24 milliárd dollárt tett hozzá az eddigiekhez, ami szintén új rekord ebben az időszakban.

Hogy mennyire sikeres évet zárt a Sony videójátékos részlege, azt a nyereség mutatja a legjobban, 3,23 milliárd dollár profitot könyvelhettek ugyanis, ami szintén új rekord, ráadásul egy új konzol megjelenésének évében – ez több mint szokatlan, hiszen a gyártó egyelőre még nem keres az eladott PS5 hardvereken.

Ha már hardver: a PS5-ből az eddigi 4,5 millió mellé további 3,3 milliót szállítottak le a boltokba, így összességében 7,8 milliónál tart a konzol, ami azt jelenti, hogy a géphiány ellenére is a PS4 előtt jár időarányosan, ezzel pedig minden idők legjobban startoló hardvere továbbra is.

A PS4-ből 1 millió példány került a boltokba az elmúlt negyedévben, így összességében 115,9 milliónál tart az életciklusa vége felé közelítő konzol. Egy rekord ide is jutott: az összesített játékeladások elérték az 1,577 milliárdot, ezzel pedig sikerült átadni a múltnak a PS2 rekordját, amely egészen idáig a legtöbb értékesített szoftverrel büszkélkedő konzol volt.

A PlayStation Plus előfizetőinek száma is tovább növekszik: már 47,6 millióan vannak, ami egy év alatt több mint 6 milliós növekedést jelent. Elképesztő mód felgyorsult emellett a digitális disztribúció hatalomátvétele is: az egy évvel ezelőtti 53 százalékhoz képest immáron az eladások 63 százaléka történt a PS Store-on keresztül.

Az áprilisban indult új üzleti évre a Sony még nagyobb bevétellel (+9%), illetve némileg visszafogottabb nyereséggel számol – utóbbi hátterében a magasabb fejlesztési költségek mellett az áll, hogy tavaly a járvány nagyon komoly fellendülést hozott.