A játéktermi gépek idejében, majd még az első konzoloknál is igen nagy sikernek örvendtek a shoot ‘em upok, az általában felfelé, de akár oldalra scrollozó lövöldék, amik űrben, földön és levegőben egyaránt megkövetelték a figyelmet és a gyors reflexeket. Egy ideje már jellemző, hogy régi nagy klasszikusok látnak napvilágot a különböző konzolokon, Switchre például számos remek kollekció megjelent, de az elmúlt hetekben annyi retró program esett be, hogy úgy gondoltam, érdemes írni róluk… a felhozatalba pedig még egy kakukktojás is bejutott. Nézzük is a felhozatalt.

Gley Lancer

A Gley Lancer egy igazi klasszikus, ami Mega Drive-ra született, majd egy-két korábbi port után idén végre minden platformra ellátogatott, ezzel bizonyítva, hogy még manapság is van igény a korai shoot ‘em upokra. Merthogy ez is retró cím, tipikus oldalra scrollozós játékmenettel, melynél az űrhajónkat a képernyőn irányítva kell minél több ellenfelet elintézve fejlődni és leginkább túlélni, egészen a bossig, majd a következő pályáig.

Egy 6 eurós (nagyjából 2150 forintos) játéktól sokat természetesen nem kell várni, pláne egy ilyen korú darabtól a műfajban, viszont amiért szerettük ezeket az űrhajós akciójátékokat, azt bőven sikerül hozni. A különböző fegyverek elég jól működnek, ráadásul analóg karral irányíthatók az extra fegyverek, amivel izgalmasabb a harc. Ahogy kezdjük elkapni a ritmust, úgy jutunk előre, úgy lesz élvezetesebb a lövöldözés és az ellenfelek és lövedékeik kerülgetése. Reflekszek és érzék kell hozzá, de ha ezzel nincs gond, a Gley Lancer remek elfoglaltság lehet potom áron.

G-Darius HD

A több mint 30 éves Darius-széria már számos formában megjelent az utóbbi években, a legújabb verzió pedig a G-Darius HD, ami több szempontból is egy igen fontos része a sorozatnak. Egyfelől a Taito istállóján belüli G Team követte el, mely később G.Revolution néven olyan nagyágyúkat készített, mint az Under Defeat és a Border Down, másfelől, bár a játék maga a 2D-s shooterek hagyományai szerint működik, mégis használja a 3D-t, amivel a karaktereket jeleníti meg, ezzel egy érdekes egyveleget alkotva. Persze, biztosan van, akinek ez a stílus nem tetszik, esetleg elavultnak is tartja, de a HD-verziót indítva egész szép végeredményt kapunk, ami ráadásul ki is tűnik a normál Darius-epizódok közül.

És akkor még egy fontos összetevő, amivel a G-Darius megelőzte a korát: egy elfogó labdát küldhetünk ki a normál és legyengített erősebb ellenfelekre, amivel nemcsak elkaphatjuk őket, de a javunkra fordíthatjuk képességeiket. Így páncélt vagy extra ágyút szerezve, ami igenis fontos az egyre nehezedő pályákon és támadók ellen. Összesen 15 helyszínt kapunk, mindig két útvonal közül választhatunk (ami megszokott a szériánál), a harc pedig, mint máskor, ugyanúgy élmény. A Darius-széria ott van a legjobb shmupok között, a G-Darius pedig igen előkelő helyen szerepel még ezen belül is. Hogy ezért a 30 eurós összeg sok vagy sem, azt mindenki maga döntse el. Tény, nem kevés egyetlen retró játékért, de az is az, hogy az a bizonyos játék ott van a legjobbak között, amit most a gyűjtők ráadásul dobozos formában is bezsákolhatnak.

Crisis Wing

Egyetlen ember múltidéző játéka, mely ugyan nem reformálja meg a zsánert, de a rajongóknak okozhat egy-két kellemes pillanatot. A Crisis Wing PC-re korábban megjelent, most már azonban konzolon is elérhető. És hogy miről van szó? Egy vérbeli, abszolút keményvonalas shmupról, melyben űrhajóval kell végigrepülni a vertikálisan scrollozó pályákon, begyűjtve az extrákat, összecsapva a kisebb és nagyobb ellenfelekkel.

A 16 bites korszakot idéző stílus és látványvilág önmagáért beszél, így aki szerette ezt az érát, az azért elmorzsol egy könnycseppet a látvány és a játékmenet miatt, de emellett semmi komoly extrát nem kapunk. Más kérdés, hogy kicsivel több mint 2000 forintért ez is bőven elég: ahogy a színes helyszíneken repülve megküldjük a zöld koponyát, ami elpusztítja a képernyőn lévő ellenfeleket, az azért önmagáért beszél. 

Waifu Discovered 2: Medieval Fantasy

Nos, már a konzolos piacon is egészen nagy a kínálat az olyan játékokból, amelyeknél a háttérben rajzolt leánykák pózolnak, persze általában meglehetősen túlméretezett domborulatokkal, a játékosnak pedig valamilyen puzzle vagy régi, arcade játékmechanika segítségével kell lebontania a panoráma élvezetét akadályozó, általában a testet takaró elemeket. Ezt a vonalat erősíti lényegében a Waifu Discovered 2: Medieval Fantasy is, melyben űrhajónkkal számos ellenfelet kell kilőni, mire a pályát jelentő célszemélyről lefoszlik a ruha.

Merthogy a lelőtt ellenfelekből kristályok hullanak, amiket begyűjtve telítődik az aktuális akció, amivel egy-egy ruhadarabtól válhatunk meg, míg végül le nem esik az összes, illetve elő nem kerül a boss. A pályák között a szerzett pénzmagból vásárolhatunk fejlesztéseket, egyre erősebbé és hatékonyabbá téve a kasztnit, ami azért legalább egy kis plusz. Ezen felül viszont nem sok várja a shmup-fanokat, ugyanis a Medieval Fantasy egy meglehetősen egyszerű, nagyjából egy gyengébb mobilos játék minőségét hozza. Az ellenfelek elég bénácskák, a játékmenetben sincs túl sok kihívás, mindez nem is túl változatos, így Nintendo Switchen, 10 euróért tényleg csak annak érdemes ebbe belevetnie magát, aki él-hal a rajzolt, domborodó lányokért, valamint a shmupokért, esetleg ott van a steames verzió, ami már 5 euró körül elérhető. 

Wild Guns Reloaded

A Wild Guns egy kicsit kakukktojás, elvégre nem scrollozós shooterről, hanem fénypisztolyos stílusú, de egyből konzolon, egészen pontosan a Nintendo platformjaira született lövöldéről van szó, ami ráadásul egy steampunkos western világban kínál lehetőséget a puffogtatásra, akár négyfős harcokban. Ahogyan a zsánerben általában, egy szűk térben, avagy a képernyőn mozoghatunk, vetődhetünk, a célkeresztet irányítva pedig kilőhetjük mind az ellenfeleket, mind pedig a felszedhető extrákat. Utóbbiak segítségével időnként a tűzerőt is növelhetjük, amitől különösképpen menő lesz a lövöldözés, mikor már a robbanások között alig látjuk, mi történik, ki van még életben.

A Wild Guns Reloaded PC-n már évek óta kapható, így könnyen beszerezhető a különleges stílus egy klasszikus darabja, most viszont már nemcsak digitálisan vásárolhatjuk meg PS4-re és Switchre, de van belőle gyűjtői változat, ami egy rajongónak szinte ajándék az érte kért 30 eurós (nagyjából 10 800 forintos) összegért.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezzel pedig lényegében ismét bebizonyosodik, hogy a jó minőségű retró/arcade élménynek nemcsak rajongói vannak, még manapság is, amire érdemes építeni, de kereslete is, éppen úgy, mint a fizikai formátumnak. Természetesen limitált darabokról van szó, avagy aki mindenképpen behúzná valamelyik dobozosan is megjelent játékot (a felsoroltak mellé érkezik a Cotton Reboot is, amire érdemes még odafigyelni), az mindenképpen igyekezzen. De akár korong, akár digitális, ezekkel a címekkel általában jól járnak a shmupok kedvelői.