Splinter Cell: Double Agent

Sam Fisher kalandjai nem sokkal a Chaos Theory eseményei után folytatódnak. Az új küldetés Grönlandra szólítja, ahol zöldfülű társával, John Hodge-dzsal a helyi hőerőműben észlelt gyanús eseményeknek kell utánanéznie. A rutinküldetésnek induló megbízatás azonban egy terroristatámadás megállításába torkollik, melynek teljesítése során társa sajnálatos módon odaveszik -- ám koránt sem ez az egyetlen tragédia azon a napon: Sam visszaérkezése után Irving Lamberttől tudja meg, hogy egyetlen lányát egy részeg sofőr halálra gázolta. Emberünket összetöri a gyász, s ki kell vonni az aktív szolgálatból.

Lambert annak reményében, hogy Sam idővel összeszedi magát, egy új pozíciót ajánl fel neki a Third Echleonon belül: Splinter Cell ügynök helyett NOC ügynök lesz, vagyis az ügynökség olyan eleme, aminek a létezését hivatalosan nem ismerik el. Ezek célja az, hogy terroristaszervezetekbe beépülve kettős ügynökként mindent megtegyenek a bűnözők lekapcsolása érdekében. Sam küldetése az, hogy behatoljon a John Brown's Army (JBA) köreibe, ennek elérése végett az NSA egy sor rablást és gyilkosságot rendez meg, melyekért Samet letartóztatják, majd a kansasi Ellsworth börtönben egy zárkába teszik a JBA egyik tagjával, Jamie Washingtonnal. A páros 2008-ban megszökik a börtönből, ezzel Sam bekerül a szervezetbe.

Samnek kettős ügynökként egyszerre két vezetőnek kell engedelmeskednie, de úgy, hogy a küldetés ne kompromittálódjon. Az első, felvezetőnek tekinthető dilemma röviddel a JBA-hoz való csatlakozása után adódik: Fishernek azt parancsolja a terroristacsoport vezetője, Emile Dufraisne, hogy ölje meg a börtönből őt és Washingtont megszöktető helikopterpilótát -- ha ezt végrehajtjuk, az NSA bizalmából veszítünk, ha pedig direkt elvétjük a lövést, Emile végzi ki a szerencsétlent, s ezzel a JBA fog bennünk kevésbé bízni. További három ilyen választási lehetőségünk van a játék során, az ezekben hozott döntéseink befolyásolják a finálét.

Az első igazi küldetés kettős ügynökként az Ohotszki-tengeren veszteglő orosz tankhajóra vezeti Samet, a feladat pedig az, hogy foglalja el a hajót Massoud Ibn-Yussif számára, aki így zavartalanul szállíthatja bombáit. Ennek sikeres teljesítése után azonnal Sanghajba utazik emberünk, ahol a CIA-nek dolgozó Hisham Hamza azt a parancsot adja, hogy hallgassa le Emile Dufraisne és a pakisztáni atomtudós, Dr. Aswat beszélgetését, aki több kilogrammnyi vöröshiganyt ad el a terroristának. A Third Echelon ennek a tudásnak a birtokában arra utasítja Samet, hogy gyűjtsön mintát a veszélyes anyagból, miközben Carson Moss (JBA) kérésére meg kell szereznie a doktor jegyzeteit, végül pedig az NSA parancsba adja, hogy végezze ki Aswatot.

Splinter Cell felzárkóztató, 2. rész

A jegyzetek és a vöröshigany birtokában a JBA összeállítja első bombáját, melyet a Karib-tenger térségében, egy Cozumel szigete mellett veszteglő hajón akarnak felrobbantani. Ez az első nagy dilemma, ugyanis rajtunk múlik, milyen sikeres a kísérlet: abban az esetben, ha hagyjuk, hogy felrobbanjon az egyébként Sam által elhelyezett bomba, a JBA nem fog sejteni semmit abból, mi a végső cél; ha megzavarjuk a detonációt, veszítünk a JBA bizalmából, ha pedig a csoport fegyverszakértőjére és orvosára, Enrica Villablancára kenjük a szabotázst, nem változik a helyzetünk egyik csoportnál sem. Ha nincs robbanás, Emile megöli Enricát, de abban az esetben, ha a JBA nem bízik bennünk eléggé és mi magunk zavarjuk meg a detonációt, Emile Samet lövi le, és ezzel elbukjuk a missziót.

A kísérleti robbantást követően Emile megbeszélésre utazik a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosába, ahol Alejandro Takfirral és Massoud Ibn-Yussiffal találkozik. A beszélgetés lehallgatásából kiderül, hogy mindhárom terroristavezérnek van vöröshiganyja, s használni is akarják: a célpontjaik Mexikóváros, Los Angeles és New York. A misszió során Hisham Hamza lelepleződik, aki menekülni kényszerül -- Emile Samet küldi utána, aki az elnöki palotában éri utol, ezzel elérkezve a második nagy fordulóponthoz. Dönthetünk úgy, hogy a közeli rádiótoronyból egy jól irányzott lövéssel végzünk az ügynökkel, de meg is kímélhetjük az életét.

A küldetés teljesítése után Sam visszautazik a JBA főhadiszállására, ahol rögtön egy újabb választási lehetőség fogadja. A csoport elfogta a Third Echelon vezetőjét, Irving Lambertet, s ránk hárul, hogy mit teszünk vele. Ha megöljük, folytatódik a küldetésünk, míg ha helyette Jamie Washingtonnal végzünk, oda az álcánk, de Lambert így is, úgy is meghal. A döntés meghozatala után fény derül arra, hogy Enrica (ha még életben van) tudomást szerzett a céljainkról, de nem tesz semmit, így minden probléma nélkül tudjuk kivégezni a JBA vezetőjét és hatástalanítani a bombát. A SWAT ezután behatol a bázisra, majd pedig megtudjuk, hogy mi lett a három korábbi döntésünk hatása.

Ha megkíméltük a hajót, Hishamot és Lambertet, vagy ha az NSA-bizalom legalább 33%, és két esetben a javukra döntöttünk, akkor egy SWAT-rendőrt kiiktatva és ruháját ellopva elmenekülhetünk, majd pedig a bónuszpályán levadászhatjuk Carson Mosst, ezzel megállítva a New Yorknak szánt bomba felrobbanását. Abban az esetben viszont, ha három döntési helyzetben csak egyszer vagy kétszer voltunk az NSA oldalán, a bizalom pedig egyharmad rész alatt van, a rendőrség letartóztatja Samet, gyilkossággal és terrorizmussal vádolva, ő azonban megszökik a börtönből. Végezetül pedig ha egyik esetben sem kedveztünk a Nemzetbiztonsági Ügynökségnek és még a bizalom sincs meg, akkor a rendőrség szintén elfogja Fishert, de ő egy füstgránát segítségével megpattan.

Splinter Cell felzárkóztató, 2. rész

A cikk még nem ért véget, kattints a lapozáshoz!