Számomra kifejezetten erős volt a tavalyi év, amely olyan társasokat juttatott az asztalra, mint a Foundations of Rome, a Trekking Through History, A Nagy Fal, vagy éppen az Ark Nova, majd a személyes listámon  lényegében mindegyiket megelőzte az utolsó negyedév legnagyobb meglepetése, az elsőjátékos Fantasia Games Kickstarter-sikere, a Végtelen tél. Egy műfaji mix, mely rengeteg mechanikát vegyít, az engine buildertől a pakliépítésen át a szettgyűjtésig, munkáslehelyezésig és területfoglalásig, ráadásul mindezt kiváló érzékkel, okos tematikával és jól kidolgozott játékmenettel, Jonny Pac fantasztikus illusztrációival. Akárhányszor játszottunk vele, mindig maximális élményt nyújtott, már aznap mentünk volna vele még egy kört, és bizony a hazai, bolti kiadással semmiféle hiányérzetünk nem maradt. Mégis, a Fantasia Games szerencsére ellátott minket a minden jót tartalmazó Chief pledge-dzsel, amely a vizuális upgrade-en felül számos modult és ezzel új játékelemet is tartalmaz.

Endless Winter: Paleoamericans (Végtelen tél: Amerika őslakosai)

  • Partner/kiadó: Fantasia Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,2/5
  • Ára: a mindent tartalmazó Chief pledge 101 euróba, nagyjából 39 800 forintba került

Maga az alapdoboz csak pár dologban tér el a normál, boltokba került változattól, így akár attól, amit a Gémklub jóvoltából idehaza is megvásárolhatunk. A minik mosottak, így sokkal jobban néznek ki, valamint a megalit táblák nagyobbak és rétegeltek, aminek hála könnyebben elhelyezhetők a megalitok. Innentől aztán lényegében bármit vehettünk, bármennyiért. A Chief pledge mindent tartalmazott, így a kiegészítőket (Ancestors, Aurora Borealis, Canine Familiars, Ceremonial Grounds, Rivers & Rafts, Cave Paintings, Mammoth modul), valamint további extrákat is. Utóbbiak közé tartozik a 60x104 centis playmat, ami két verzióban is választhatóvá vált, ezzel azoknak is kedvezve, akik némileg helyhiánnyal küzdenek. A playmat kiváló anyagminőségű, ráadásul nagyon jól rendezett, avagy amit táblákkal kicsit össze-vissza lehet csak elrendezni, azt úgy oldja meg nagyon szépen, némileg tömörítve, hogy még a kiegészítőknek is megvan a maga helye. Persze, a nagyobb verzió még így is sok helyet foglal, hiszen mellé minden játékosnak van saját táblája és több paklihelye, ami miatt már a 86x156-os játékterületen is meg kellett küzdenünk azért, hogy minden elférjen valahogy. Ha viszont ezt sikerült megoldani, tényleg egy igényes és jó minőségű kiegészítőről van szó, aminek mindenképpen van gyakorlati haszna, már csak az elrendezés miatt is. Ami sima upgrade még, az a komponens-csomag, mely a jelölőket és megaliteket cseréli le még minőségibb, mutatósabb, kidolgozottabb verzióra. Ennek gyakorlati haszna nem sok van, de egyértelműen jobban néz ki tőle az asztalkép, ami főleg a bálvány-sáv esetében igaz. De nézzük inkább, hogy a játékmenetben milyen változtatásokra tehetünk szert a többi kiegészítővel.

Mamuttól a barlangrajzokig

Az Ancestors például főleg kártyákat tartalmaz, de azokból jó sokat, ezzel leváltva vagy éppen csak bővítve a már ismert törzs- és kultúra-kártyákat, illetve újabb törzsfőnököket (extra képességek) behozva a játékba, de még a felkészüléshez szükséges setup-lapokból is kapunk újat. A kultúrakártyák különlegessége, hogy hatásuk használatánál nemcsak az aktív játékos kap jutalmat, hanem a többi játékos is, vagyis az egyiknél csak akkor, ha ennek feltételét képes teljesíteni. Nem utolsó sorban közel 50 extra állatkártyát is kapunk, ezzel a vadászatot is feldobva, ha valaki esetleg már unta volna a jól ismert vadállományt. Nem beszélve a mini modulokról, a jetiről és a motkányról. Előbbi a szent kövek után adja a győzelmi pontokat (levadászni nem lehet a húsáért), míg a motkány csak akkor kínál a játék végén bónuszt, ha mellé megszereztük a régóta áhított makkot.

De van még itt más is. A kisebb modulok (Canine Familiars, Ceremonial Grounds, Aurora Borealis, Mammoth) csak néhány kártyát tartalmaznak, vagy éppen csak egy minit. A Mammoth minije például a táborok mozgatásánál vethető be, és onnantól extra jelenlétet biztosít a területfoglalós bevételnél, viszont más módon is praktikussá válhat a játékban: a fordulójelzőt könnyedén kiváltja, pontosan illik a sávra, és még jobban is néz ki, mint az eredeti jelző. Az Aurora Borealis a játékosok saját húzópakliját bővíti ki egy-egy lappal, elég jól jövedelmező hatásokat biztosítva, mikor kézbe kerülnek. A Canine Familiars lapjai egy közös húzópakliba kerülnek, és ha valaki a pihenés akciót választja, innen vehet egyet a kezébe, hogy aztán az a törzskártyákhoz hasonlatosan működjön. A Ceremonial Grounds kínálatából mindenkihez kerül egy lap, amit a Napfogyatkozás fázis során lehet kijátszani, ami a továbbiakban ugyan kizárja a kártyák eltemetését, viszont különböző feltételek mellett rengeteg pontot biztosít. Éppen ezért az utolsó fordulók egyikére érdemes tartogatni.

És akkor a két nagyobb kiegészítő. A Rivers & Rafts az egész játékterületet átrendezi, hiszen új területlapkákat kínál, amik így egy folyót és annak deltatorkolatát is megjelenítik a normál terep mellett. Ha pedig a tábort mozgathatjuk, akkor dönthetünk úgy, hogy a folyón lévő kis tutajosunkat mozgatjuk, aki így extra területeket foglalhat a bevételért, sőt a játék végén az jár a legjobban, aki a lehető legtovább jutott el, időközben a partvonalon is területet foglalva. És ha már terület: a normál halászat mellett (a megfelelő helyeken kis tokeneket kapunk, amik extra jutalmakat biztosítanak) előkerülnek a nevezetességek is, amik a Napfogyatkozás-fázisban számos győzelmi pontot termelnek, annak függvényében, hogy ki szerezte a különböző helyszíneken (pl. Monolit, nagy fa, vulkán) a legnagyobb befolyást. A Cave Paintings viszont egy új mechanikát hoz a képletbe, ha a társas amúgy nem rendelkezne bőven eléggel: számos alkatrészt lecserélve lehetőségünk nyílik rá, hogy a saját barlangrajz-táblánkon pontokat húzzunk be, azokat összekössük, ezzel megrajzolva egy szent állat képét, amelynek különböző testrészet körberajzolva megkaphatjuk mindazokat a javakat, amik abban ikonokként találhatók. Ehhez a ráadás megalittáblán, kártyákon, szent kövön és akciótáblán (ez új sávot jelent a munkáslehelyezésnél) felül a szokásos, törölhető filceket is megkapjuk, így tényleg rengeteg ponton változtatva meg az alapjáték készletét. 

Minőség!

Mielőtt nagyon áradoznék, azért mindenképpen kiemelem, hogy a KS-extrák leginkább a vizuális upgrade miatt érik meg, mert a playmat és a komponens csomag valami elképesztően jól néz ki, ahogy a boltinál is igényesebb minik is mutatósak, pedig azok már az eredeti külsejükkel sem csúnyák. Persze, ha ezt nem nézem, akkor is megérte támogatni a kampányt, hiszen míg a kisebb modulok inkább változatosságot, ezáltal hosszabb szavatosságot biztosítanak a társasjátékhoz, addig a két nagyobb kiegészítő jócskán feldobja a játékélményt. Már a folyón csónakázás is jópofa, illetve a nevezetességek is feldobják az összképet, de a kedvencem egyértelműen a barlangrajzos, ami mindenbe hoz egy kis változást, új sávot tesz elérhetővé és a többi. Avagy itt már azért tapasztalhatunk egy csomó olyan eltérést, ami számos ponton hatással van az élményre, már ami a játékmenetet illeti. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Márpedig a játékmenet és az élmény kimondottan szuper, hiszen a Végtelen tél: Amerika őslakosai önmagában is nagyszerűen működik, alapvetően egy remek játék, ami a számos mechanikát egy abszolút egyedi, élvezetes, és igazából kicsit sem nehéz egésszé gyúrta egybe. Persze elsőre talán ijesztő lehet a rengeteg összetevő és lépés, de ha letisztult a képlet, onnantól már minden adja magát, és a karaktereket jobban megnézve a téma is nagyon erősen átjön. Ahogyan tavaly, úgy idén is csak ajánlani tudom a Fantasia Games társasjátékát, amiből a normál, bolti változat is tökéletesen megfelelő, de ha igazán komolyan gondolja valaki a vásárlást, hosszabb távra tervezve, akkor aztán kiegészítőkkel, playmattel, kiegészítőkkel együtt jár a legjobban. Innentől pedig nagy szeretettel várjuk a csapat következő megjelenését, a Kickstarteren szintén nagy sikereket elért Unconscious Mindot, ami még komolyabb témát dolgoz fel, még komolyabb stílusban, és elvileg még idén decemberben eljut mind a támogatókhoz, mind a boltokba. Tudattalan és tudatos állapotunkban is a legjobban várt idei játékmegjelenések között számolunk vele.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Fantasia Games-nek! A játék magyarul is elérhető, de a kampány során támogatott tartalmaknál a magyar nyelv nem volt választható, így az alapcsomag és minden kiegészítő szabályainak megértéséhez nyelvtudás szükséges.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát