Talán egyáltalán nem túlzás azt állítani, hogy a William Hanna-Joseph Barbera páros két teljes generáció életét is színesebbé tette, elvégre a két alkotó rajzfilmjein rengetegen nőttek fel nemtől vagy lakhelytől függetlenül. Tom és Jerry, Maci Laci, Foxi Maxi, Frédi és Béni, Atom Anti… csak néhány a rengeteg közismert cím közül, amik elé akár még ma is leültethetjük a szórakozni vágyó gyerekeket, akik jó eséllyel még a mai, jóval gyorsabb és ingergazdagabb korban is tágra nyílt szemekkel ragadnak a kortalan mesék előtt. És ha már a felhozatalt taglaltuk, nem szabad kihagyni a Flúgos futamot sem, melyből Gézengúz Guszti kutyájának, Mardelnek a jellegzetes nevetését szinte bizonyosoan halljuk mind, ha felidézzük magunkban. Egy ilyen közismert cím és hálás téma (versenyzés mindenféle csínytevéssel: önmagáért beszél) természetesen kitermelte már a saját társasjátékait, így 1969-től napjainkig több feldolgozás is született, a sort pedig egyelőre a CMON 2019-es adaptációja zárta, amely a Delta Vision jóvoltából itthon magyar verzióban is elérhető. Ránézésre is egyértelmű, hogy családi játékkal van dolgunk, a kérdés már csak az, hogy a címen és a mutatós miniken túl mást is képes-e felmutatni az Andrea Chiarvesio (Kingsburg, Hyperborea) és Fabio Tola páros munkája.  

Flúgos Futam (Wacky Races: The Board Game)

A rajzfilm legújabb társasjátékos feldolgozása a doboz kibontása közben egyből több dologgal is megdobogtatja az ember szívét. A legelső és legfontosabb: az inzert tökéletesen van kialakítva, mindennek megvan a maga helye, abszolút passzolnak és illeszkednek az összetevők, így a minőségi tárolónak hála semmivel nem kell vesződni. A második, ami ennek észrevételekor szintén rögtön szemet szúr: a karakterekhez készült minik elképesztően jól mutatnak, van súlyuk, így érezhetően az anyagot sem sajnálták belőlük, sőt ha valaki lecsapott a Deluxe kiadásra, akkor egyből a limitált, előre kifestett szériával büszkélkedhet, ami szintén rendkívül igényes. A másik két észrevétel már sokkal inkább a játékmenetet érinti, mintsem a külcsínt: a korábbi etapokból és a témából joggal következtethetnénk egy kockadobálós és ezzel együtt lépegetős mechanikára a nagy játéktáblán, amiből viszont semmit nem kapunk. A Flúgos Futam ugyanis kis tereplapkákkal, véletlenszerűen építi fel a pályát, majd a haladás is random lépésekkel, kártyák segítségével történik. Plusz mindenféle extra bevetése mellett.

De hogyan is néz ez ki a valóságban? Csak a hosszabb startlap és a célvonal állandó, illete a középen elhelyezkedő benzinkút, minden más viszont játékonként változik. A terepviszonyoknak megfelelő, adott számú lapok keverés után kerülnek le, illetve a második területen egy speciális helyszínt is elhelyezünk, ami ismét húzással történik. Így alakul ki a versenyterület, ami aztán várja a játékos karaktereket. Vagyis nem kizárólag őket, mert ott van még Gézengúz Guszti is, a mesterséges intelligencia, továbbá a futam helyeit további töltelék szereplők foglalják be. Így alakul ki a rend, avagy lép egy játékos, Guszti szemétkedik, megint játékos, megint Guszti, ha pedig az összes játékos él a saját fordulójának lehetőségeivel, még a töltelék versenyzők is mozognak, hogy Guszti zárja a kört, ami után kezdődik minden elölről.

Maga az akció pedig rendkívül egyszerű. Mindenkinek három mozgáskártya van a kezében, ami minden esetben csak a terep típusát jelenti. Elsőként bármilyen lapot használ, egyet lép, aki sorra kerül, majd, ha a terület, amin áll, egyezik valamelyik kézben tartott lappal, azt eldobva ismét léphet. Ha elfogynak a kártyák, a mozgást befejezve lapot húz. Emellett a karakterek speciális képességekkel is rendelkeznek, amiket a karakterlapokra helyezett extra kártyák szimbolizálnak, ha pedig ezeket elhasználjuk, a lapot lefelé fordítjuk, maximum akkor használjuk újra, ha a mezőny utolsó versenyzője is eléri a középen álló benzinkutat. Gézengúz Guszti ezt a rendszert zavarja meg azzal, hogy a dobópakli mindenkori legfelső lapjával egyező mezőre lép minden egyes játékos fordulója után, ha pedig megelőzi a teljes mezőnyt, csapdát helyez el az adott szakaszon, mielőtt a startvonalra visszatérve újra nem kezdi a versenyzők szekálását. A csapdákat pedig természetesen az aktiválja, aki elsőként lép rájuk, de hála az égnek a speciális képességekkel sok esetben hatástalanítani lehet Guszti furmányos meglepetéseit. Az pedig egyértelmű, hogy az nyer, aki elsőként ér a célba.     

Nem körözünk, versenyzünk!

Az a helyzet, hogy kifejezetten örültem, mikor a doboz tartalmában és a jól értelmezhető, alapos leírásban elmerülve megállapítottam, hogy a játékmenet nem a megszokott és várt sablonokat használja, hanem azok mentén ugyan, de kicsit felkavarja az állóvizet. Féltem ugyanis, hogy a remek minik és inzert után a játékmenet lesz a sok pozitívum böjtje. Persze, a Flúgos Futam így sem egy pionír, nem is összetett, emellett itt is a szerencse kénye és kedve szerint haladunk, amibe csak egy kevéske taktika szól bele, de még így is sokkal jobb az eredmény, mint amire számítottam. A fordítás a rajzfilmet követi, átlagban rendben van, csak kisebb hibákat találtam (például az egyik karakterlapon a kártya helyének más a felirata, mint ami a lapon van), ráadásul az árat is sikerült szépen belőni arra a szintre, ami teljesen reális egy ilyen kiszerelésű társasért.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Tény, hogy a Flúgos Futamot a neve adja el, illetve a sok minőségi mini, ezzel nem is vitatkozom, ahogy azzal sem, hogy ezek nélkül szinte biztosan kevesebben ruháznának be rá, illetve tartóssága is megkérdőjelezhető, hiszen a tereplapkák véletlen elrendezése annyira nem dobja meg a szavatosságot, miközben a négy variálható speciális helyszín sem sok. Amit azonban összességében nyújt a játék, az stílusában teljesen rendben van. Ez egy rövid, pörgős családi játék, 20-30 perces menetekkel, amiknél azzal szórakozunk, hogy nehezítjük a másik dolgát, miközben próbálunk elsőként eljutni a célig. Nekem egyszerűsége ellenére is bejött, így tudom ajánlani. Ha a családban van minimum egy, de inkább két (Hanna-Barbera és) Flúgos Futam-rajongó, akkor nagyon nem is érdemes gondolkozni a vásárláson, ami már csak a remek minik miatt is javasolt. De aki családi versenyt keres, az sem lőhet nagyon mellé, sőt szerintem a korhatárt is nyugodtan lentebb lehet húzni, legalább 10+-ra.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát