Mindenki tele van már halászlével, bejglivel és töltött káposztával? Az ajándékokat is sikerült átadni? Nos, akkor talán itt az ideje egy kis testmozgásnak, mely során az autóba bevágódva a lapkalehelyezős és kártyakijátszó izmainkat vehetjük igénybe, miközben végrehajtjuk az olasz melót. A nyakunkban persze ott loholnak a zsaruk is, miközben a forgalom sem a barátunk, de hála az égnek van megoldás, így talán még éppen sikerül kijutni a helyszínről, a leghúzósabb helyzetekben pedig az útközben szerzett szajré nyújthatja a megoldást. 

Getaway Driver

  • Partner/Kiadó: Fowers Games
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-2 fő
  • Játékidő: átlagosan 30-45 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,52/5
  • Ára: a kiadó webshopjából 30 dollár, nagyjából 8900 forint

Ha már a múltkor sikerült lecsapni a The Grand Carnivalra, egyben egy Getaway Drivert is megigényeltem a kiadótól, hiszen elég érdekesnek tűnt a koncepció: egy autós képességeket bevetve menekül a véletlenszerűen felépülő városon keresztül, miközben a rendőrség üldözi. Ehhez egy abszolút kis doboznyi jóságot kapunk, összesen 45 városlapka, több kártyapakli, egy adag token, egy húzózsák, némi dekoráció és egy rakás fa figura képében. A setup egyszerű: a startmezőt lehelyezzük, rajta a menekülő autóssal, két mező távolságban a rendőrrel, illetve véletlenszerűen elhelyezett zsákokkal. Aztán jöhet a meló.

Felfedezés és megoldás

A munka pedig egyszerű. A rendőri szerepbe bújt játékos a zsákból húz annyi lapkát, amivel az előre haladó menekülő játékos helyzetét körbe tudja rendezni. Ő maga megnézheti a lapkákat, de azokat utána képpel lefelé kell letennie a szökevény köré, kicsit előre gondolkodva, hogy vajon merre indulhat, mit hova érdemes lehelyezni. A másik játékos ezután dönthet arról, hogy megnéz egy vagy több lapkát, ezzel megtudva, mi vár rá, de ilyenkor a körözöttségi szintmérő mindig egyet feljebb csúszik, így érdemes óvatosan bánni a lehetőséggel. Már csak azért is, mert ha a szintmérő telítődik, elkapják a zsaruk, elveszti a játékot. Másik opciója pedig az, hogy szimplán halad egy mezőt, ilyenkor felfordítva azt a lapkát, amire megérkezik, illetve, ha annak van bármilyen hatása, azt végre kell hajtani.

A városlapkák több opcióval is rendelkeznek. Egyfelől a szökevény is kihívásokat kaphat, mert több lapka rendelkezik negatív hatással, amiket viszont a játék elején kiválasztott öt kártyával lehet semlegesíteni. Amennyiben viszont ez sikerül, az adott nehézség a rendőrség útját állja, így az üldöző lemarad vagy kerülni kényszerül. Másfelől pedig a rendőri szerv begyűjtheti a lapkákon jelölt jelvényeket, amikből aztán fejlesztéseket tud vásárolni. Újabb rendőrautó, páncélozott járgány, helikopter, motoros, csapda… van, ami ezek közül extra képességekkel is rendelkezik. Persze a szökevényt sem kell félteni, aki az útja során szerzett zsákokkal a már felhasznált kártyákat is újra aktiválhatja (ezzel a lapot és a zsákot is kivonva a forgalomból): ez azért is jó, mert a lapok nemcsak a városlapkákon megjelenő hatásokra aktiválhatók, de alsó szegmensük egyedi képességeket is bekapcsolhat, amiket bizony érdemes kihasználni a menekülés során. Ez a hajsza végül addig tart, míg el nem fogynak a városlapkák, amikor is színre kerül a menekülési útvonal, amit használatba véve a menekülésben lévő játékos megnyeri a partit.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindenképpen különleges

Bár a témája nem kifejezetten nekem szól, a Getaway Driver mégis első ránézésre felkeltette a figyelmem, méghozzá a videójátékos körítés miatt. A látvány a Grand Theft Auto-sorozat korai epizódjait idézi, miközben képességeket vetünk be és reagálunk a kialakuló helyzetekre. Van upgrade, amivel lényegében a körözöttség is nő, emellett némi egymásra hangolódásra is szükség van, mivel a rendőri szerepbe bújt játékosnak fejben érdemes mindig a másik előtt járnia. Bár a szabályfüzetet néha soknak éreztem, mert ezt az egészet talán egyszerűbben is be lehet mutatni, mint ahogy sikerült, a mechanika egészen izgalmas és különleges, nem gyakran találkozni hasonlóval.

Mindehhez szerethető külső is társul. Az illusztrációk jól mutatnak, a kártyákon is mutatósak és stílusosak, és bár a környezeti elemek (hegy, tó, fa) feldobják az összképet, ezek minősége azért nem túl izmos. A fából készült komponensek funkcionálisan működnek, extrát ezektől sem kell várni, ráadásként viszont alternatív módokat is kapunk, mint az egyjátékos vagy az eseményekkel operáló variáns – utóbbinál egy újabb adag kártya kerül képbe, ami értelemszerűen a speciális eseményekért felel. A Getaway Driver így egy izgalmas és üde színfolt, bár nem tökéletes, de ha valakinek a téma tetszik, annak érdemes lehet tenni vele egy próbát.

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát