Volt idő, amikor minden egy Kickstarter-kártyajátékról, valamint a folyton felrobbanó, szivárványt hányó cicákról szólt, akik bevették maguknak nemcsak azok szívét, akik addig is figyelemmel kísérték a társasjátékok és fillerek világát, de azokét is, akik korábban maximum a Monopoly-Gazdálkodj okosan!-Ki nevet a végén? szentháromságban nevelkedtek. Nos, az évek telnek, új trendek és ötletek jönnek, de van, ami marad. Ezúttal a robbanás az, ám a cicák helyett most a minden lében minyonok kapják a főszerepet. 

Robbanó minyonok (Exploding Minions)

  • Hazai partner/kiadó: Gémklub
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5
  • Játékidő: átlagosan 15 perc
  • Korcsoport: 7+
  • Nehézség: 1/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról rendelve 9990 forint

Nincs nagy sztori, csak egy közepesen kis doboz, nagyon jófajta borítóképpel, egy nagyobb paklival a közepében, miközben minden a robbanásról és a minyonokról szól. Vagyis a túlélésről, hiszen itt tényleg a lét a tét, avagy aki nem vigyáz és nem él rendesen a sors adta lehetőségekkel, az könnyen kieshet a játékból, amiről csak egy hirtelen előkerülő, akár a legrosszabb pillanatban felbukkanó robbanó minyon tehet. Túlélőhorror ez a javából. Csak horror nélkül. Annál több poénnal és karikatúrával.

Egy gyors fillert?

Ha lenyomtatok egy jó kis agyégetős társast, és már készülnétek a következőre, de közben jólesne valami kis lazább móka, már le is lehet kapni a Robbanó minyonokat a polcról, amely abszolút megfelel erre a célra. A felkészülés pár perc, csak a játékosszámtól függő, megfelelő lapokat kell kiválogatni, mindenki kap egy-egy hatástalanító kártyát, majd az összekevert pakliból 7 lapot (így összesen nyolcas kézzel indítva a játékot), majd a húzópakliba bekerül még adott számú robbanó minyon, és már mehet is a harc. A kőkemény küzdelem, aminek nemcsak nyertese van, de szenvedő vesztesei is, akik a mindent be- és kitöltő robbanások után összetörten nyalogatják sebeiket.

Maga a játék ultra egyszerű, két választási lehetőséggel. Vagy kijátszunk egy vagy több lapot, végrehajtva annak/azok hatását, vagy passzolunk, de utána mindenképpen húzunk egy kártyát a pakli tetejéről, majd a következő játékos következik. Kivétel, ha robbanó minyont húzunk, mert az robban a kezünkben, leégetve minket mindenki előtt. Kivéve, ha hatástalanítjuk, de akkor ugye el kell dobni a hatástalanító lapot, majd a robbanó kártyát visszatesszük a pakli egy részébe úgy, hogy azt a többiek nem látják. És persze a hatásokkal folyamatosan variálhatjuk a dolgokat, kedvünk szerint alakítva a játékot. Például átlépve a húzási fázist, másra több akciót hárítva, vagy éppen megkeverve a paklit vagy megnézve annak három felső lapját, amivel aztán tudunk kalkulálni. De a hatásokat is ki lehet cselezni egy jókor eldobott Nope-kártyával, ami értelemszerűen semmissé teszi az adott hatást. Kivétel a robbanó  minyon, mert az mindenképpen ott ketyeg a kezedben, nem mondhatod neki, hogy “nope, te itt nem robbansz fel”. Ki is röhögne, majd csak azért is robbanna.

Röhögős-robbanós

Igen, alapvetően ilyen ez a játék. Van, aki robban, és van, aki röhög. De nem lehet komolyan venni, pont ettől annyira jó az egész, ezért is lett annyira népszerű. Legalábbis azok körében, akiknek tetszett a koncepció, de egyben szerették vagy legalábbis elviselték a macskákat. Mert aki tagadja a cicák létezését és felsőbbrendűségét, az jó eséllyel nem ült le egy ilyen kártyajáték mellé. Nos, a Robbanó minyonok ezen változtat, mégpedig remek illusztrációkkal és stílusban, kifejezetten a minyonokra és abszolút őrült viselkedésükre építve. A társkártyákon (ezekből kettő azonos kell, hogy egy másik játékostól ellophassunk egy lapot – kivétel, ha annyit mond, vagyis mutat, hogy nope) kívül minden lap egyedi rajzokkal lett ellátva, amik ráadásul kifejezetten humorosak is, így élvezet játék közben elnézegetni a kezünkbe került minyonokat és marhaságaikat.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár az eredetivel nem játszottam, ahogy néztem, maga a kártyajáték alig változott, így aki az eredeti verziót nem szerette a játékmechanika miatt, az ezúttal sem lel új kedvencre, de aki csak a téma miatt idegenkedett a 2015-ös változattól, az most jó lóra tehet. Sokan nem szeretik a kiesős játékokat, de azt gondolom, hogy a Robbanó minyonokat egyfelől teljesen lehetetlen komolyan venni, másfelől pedig annyira gyors és laza játék, hogy mire feltűnik valakinek, hogy kiesett, már véget is ért a menet, és jöhet a következő. Persze, nem tetszhet minden mindenkinek, de baráti társaságunkkal (már 3 főtől is nagyszerűen működik) próbálgatva rá kellett jönnünk, hogy semmi rossz nincs egy ilyen fillerben. Maximum az, ha egy hülye, röhögő minyon felrobbant. De legalább a többiek nevethetnek rajta. 

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Gémklubnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát