Mindössze egyetlen éve annak, hogy a 2018-as Zombie Kidz eljutott hozzánk, ezután pedig alig kellett várni a folytatásra, amit Annick Lobet Zombie Teenz: Evolúció címen készített el, és ami a Reflexshop kínálatában egyből elérhetővé vált magyarul is. Maga az alap adott, avagy ezúttal is gyerekek állnak a középpontban, illetve a zombik, akik az iskolából kiűzve a csatornába vették be magukat, hogy onnan hozzanak pusztulást és sötétséget a világra. Persze a Zombie Teenz esetében mindez a megszokotthoz képest kevésbé komor formában van tálalva, egy színes képregénnyel megteremtve az alaphangulatot, ami egy sok szempontból tovább fejlődött és fejlődő társas képében kerül a család és a gyerekek elé.

Zombie Teenz: Evolúció (Zombie Teenz Evolution)

  • Hazai partner/kiadó: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-25 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 1,3/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: 7990 forint

A Zombie Kidz nem rendelkezett hatalmas méretekkel, ebben a Teenz is követi a példát, bár egy kicsit így is vaskosabb a tároló, pont amennyire ez szükséges az evolúcióhoz. Ezúttal is vannak kartonfigurák, van egy központi játéktábla, illetve nemcsak egy normál dobókockát kapunk, de egy feketét is, amire csak később kerülnek fel a matricák. Van még egy-egy megszállott variáció minden helyszínhez, ami a játéktábla mellé kerül a zombikkal együtt, illetve kapunk négy ládát, amiknek a begyűjtése a cél (ezek a próbák során nem lettek felmatricázva a jelzésükkel, mert a ragasztgatás örömét meghagytam a gyermeknek). Kezdődhet az élőhalott-vadászat? 

Passzold!

Az alapnak számító koncepció nem sokat változott. A játéktábla egyben egy térkép, rendőrséggel és játékteremmel, csatornanyílásokkal, a játékosok pedig a kockával dobva határozzák meg, hogy melyik zombi, melyik csatornából jön fel, hogy utána meginduljon az egyik épület és láda felé. Merthogy a négy sarokban lévő négy helyszínen van a négy megszerzendő láda, amiket a gyerekek egymásnak adnak át, az egymás melletti mezőkön állva, így eljuttatva középre. Ha mind a négy láda a bázisra jutott, a játékot sikerült megnyerni, ha viszont mind a négy sarokra rákerült a zombikkal megrontott lap, akkor a gyerekek elbukták a küldetést. A dobókocka egyik oldala egyébként kérdőjeles, és ha ezt sikerült dobni, akkor a kérdőjeles eseménykártyákból kell egyet felhúzni, ami valamilyen hatást aktivál. A gyerekek természetesen a haladás mellett a zombikat is lezúzhatják, ha velük egy mezőre kerülnek, avagy harc nélkül ők sem adják fel a küzdelmet.

És ahogyan általában, úgy ezúttal is minden egyes játszma után matricázhatunk, sőt ha nyerünk, egy trófeát is beragaszthatunk a fejlődés sávba. Amennyiben mérföldkőhöz érünk, kapunk egy borítékot, az pedig számos módon megváltoztathatja a játékot, új elemeket vagy lehetőségeket, eseményeket beépítve a játékmenetbe, illetve tovább görgetve a szabályfüzet elején lévő képregény történetét. Persze, ahogy korábban, úgy ezeket a változásokat akár figyelmen kívül is lehet hagyni, ha nehéznek érződne a játék, nem sikerül vele megküzdeni.  

Zombik, gyerekeknek

Lehetnek félreértések, komoly elvárások, de senkinek ne legyenek téveszméi, mert ahogyan a Zombie Kidz, úgy a Zombie Teenz is a gyerekeket célozza meg, nekik készült. A legacy játékok komoly fejlődése itt kicsit háttérbe van szorítva, avagy a megszokottnál sokkal egyszerűbb módon lépünk szinteket, sokkal kisebb mértékben változik maga a társas (persze azért vannak szó szerint nagy meglepetések), ami nem alakul át teljesen, inkább csak itt-ott díszíti az alap mechanikát. Ez a felnőttek számára is érdekes és szórakoztató lehet, de nem ők jelentik a célközönséget, ezt nem szabad elfelejteni. Márpedig a gyerek öröme a szülők öröme is, és a Zombie Kidz/Teenz jelentősége pontosan itt van. Hiszen egy alapvetően felnőtteknek szánt témát dolgoz fel a gyerkőcök oldaláról és nekik szóló hangvételben, stílusban, könnyed formában, amitől senkinek nem lesznek rémálmai.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Emiatt, ahogyan az előzmény, úgy a folytatás is működik és kimondottan ajánlható, akár már 6-7 éves kortól, merthogy a feladat könnyen érthető és nem sokkal összetettebb, mint az előzmény kapuzáró feladata – bár így is könnyebb veszíteni. A ládák mozgatása, a zombik haladási módja, az eseménykártyák bekerülése pont annyira dobja fel az összképet, amennyire kell, emellett a látványvilág nagyon szerethető, a játékteremért külön jópont jár, ahogy a képregényért is, a fejlődés maga pedig megteszi/meghozza azt a pluszt, ami mindenképpen szükséges. Nem utolsó sorban remek módja ez a kooperatív viselkedés és játékélmény bemutatásának, elvégre muszáj együtt dolgozni, a szerencsén felül a csapatjáték a legfontosabb elem. Mivel a társas baráti áron kapható, már csak emiatt is felesleges túl nagy elvárásokkal közelíteni felé. Ahogy a Zombie Kidz is bekerült a legjobb gyerekjátékok közé (konkrétan az első, de családi kategóriában is az első százban van), úgy a Teenz már követte is a példáját a második hellyel. A gyerekek ugyanis imádják, és azt gondolom, hogy pont ez a lényeg.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Reflexshopnak!)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát