Holnap jelenik meg a várva várt Titanfall 2, amivel kapcsolatban nyugodtan ki lehet jelenteni, hogy nemcsak az első rész rajongói várják már tűnkön ülve. Amennyit elárultak a fejlesztők a játékról, abból flottul arra lehet következtetni, hogy kis híján mindent kijavítottak a srácok, ami az egyben valamilyen szinten hibádzott. Mi, személy szerint, nagyon drukkolunk, hogy ez így is legyen, és pont ennek apropójából állítottuk össze ezt a Top 5-ös listát, amin belül a legjobb mechás (azaz bivaly nagy robotos) játékokat vettük górcső alá.

Természetesen fektessünk le pár szabályt is, mielőtt belekezdenénk! Először is fájó szívvel, de logikusan kihagytam a Titanfall első részét, mert nem éreztem túlontúl igazságosnak, hogy annak a játéknak a tesóját is belevegyem, ami miatt elkészült ez a lista. Másodszor – ellenben a fentivel ez teljes mértékben evidens – csak olyan címeket választottam be, amiben irányíthatunk mechákat. Szóval sajnos ki kellett hagyni olyan alkotásokat, amikben „csak” egyszerű, kis robotokat kaptunk a kezünk alá, mint például a rettentően aranyos Josefet a Machinariumból, vagy mint a folyamatosan dumáló Claptrapet a Borderlands: The Pre-Sequel!-ből. Továbbá érdemes még az elején megjegyezni, hogy ez is egy rendhagyó, szubjektív lista lesz, de elég a felvezetőből, vágjunk is bele!

5. Zone of the Enders-trilógia

Máris kezdésként egy olyan játéksorozat áll, amit sokan vagy egyáltalán nem ismernek, vagy nem válogatták volna be. Ez tény és való, viszont a fejlesztő és kiadó Konami pechjére annyira eltűnt a süllyesztőben a Zone of the Enders-trilógia, hogy az már-már elszomorító. Hiszen mivel is tud büszkélkedni ez a sorozat? Egyrészt Kodzsima Hideo személyével, aki mint producer szállt be a buliba, vagyis segített a történet kialakításában is.

Másrészt egy olyan erős és magába szippantó atmoszférával tűnik ki a sorból, ami le sem tagadhatná magáról, hogy japán. Három epizódot élt meg a Zone of the Enders – egészen pontosan kettő nagyot (a 2001-es első részt és a két évvel későbbi The 2nd Runnert), és egy kisebbet Game Boyra (The Fist of Mars címen) –, de mind a háromban a lényeg a hatalmas mechákon van, illetve a velük való igen-igen látványos harcokon. Tovább erősíti még a játékok univerzumát, hogy a fenti három cím mellett (amelyekből az első kettő 2011-ben HD kiadásban is megjelent) napvilágot látott két darab anime, amelyek az első rész előzményeit mesélik el.

zone-of-the-enders.jpg

4. Hawken

Kevés olyan játék akad mostanában, ami már a megjelenés előtti verziójával úgy felhívná magára a figyelmet, mint a Hawken. Figyelembe véve a lista többi alkotását, talán erre a darabra lehetne leginkább ráfogni, hogy egy az egyben olyan, mint a Titanfall – viszont mégsem tettem az első helyre, egy okból kifolyólag: a Hawken még nem egy teljes játék, csupán Early Access verzió. De még így is tucatnyi más címet képes maga mögé utasítani játszi könnyedséggel.

A Hawken egy free-to-play játék, azaz ingyenesen elérhető (ahogy PC-n, úgy konzolokon is), és kizárólag multiplayerre lett kiélezve. Közelebbről is szemügyre véve a játékmenetet, rögvest megállapítható, hogy nem egy olyan shooterről beszélünk, mint például a Call of Duty esetében. Ellenkezőleg, ebben sokkal inkább a csapatmunkán van a hangsúly, mint az Overwatch-ban. Emellett a Hawken a legnépszerűbb multiplayer módokat tartalmazza, szóval minden játékos megtalálhatja a magának legjobban tetszőt. Ehhez még hozzácsapódik egy káprázatos látványvilág, gyönyörű karakter- és gépdizájnok egész sora és az a tény, hogy ingyenesen játszható. Vagy ezt már említettem?

3. MechAssault

Vajon hány kolléga kaphat azonnal a szívéhez, amikor elolvassa a MechAssault címet? Feltehetőleg jó páran, és nem is véletlenül! 2002-ben a Microsoft egyik üdvöskéje, az Xbox még nagyon gyerekcipőben járt, plusz ebben az évben indították útjára a Live online rendszerét is. Erre a kezdésre kellett valamilyen nagy húzócím, ami majd önmagát fogja reklámozni. (Megjegyzendő: két évvel vagyunk a nagysikerű Halo 2 megjelenése előtt!) És ekkor jött a Day 1 Studios legelső játéka, a MechAssault, ami egyben az első BattleMech-alkotás is volt. Ez a program nem árult zsákbamacskát: itt a lényeg nem a történeten, a karaktereken, vagy ezekhez hasonló dolgokon volt, hanem magán a harcon, a játékélményen. Rettentő pörgős és adrenalinnal dús csatákat nyomhattunk le akár szólóban a kampány során, akár online a többi játékos ellen. A kritikusok imádták, a rajongók odáig voltak érte, mégsem készült ennyi év alatt egy rendes HD kiadás, hogy a mai gyerek is megtapasztalhassa ezt az élményt – de ennyi baj legyen. A MechAssault máig az egyik megkerülhetetlen klasszikus nemcsak az Xbox felhozatalból, hanem mindent összevetve, játék szinten is.

mechassault.jpg

2. Mechwarrior-széria

El sem tudom képzelni, hogy hány Mechwarrior-rajongó szeme kerekedik most ki, mert „mindössze” a második helyen végezte a kedvenc szériájuk. Ez viszont egyáltalán nem azt jelenti, hogy e játéksorozat ennyire rossz lenne. Sőt! A Mechwarrior volt az első olyan alkotás, ami elterjesztette nagyon széles körben a BattleMech típuson alapuló játékokat. Ezért is lehet csaknem minden egyes ehhez hasonló listán egy Mechwarrior-címet látni a legelső helyen – legtöbbször a másodikat, vagy a negyediket. És ez nem véletlen! A 31. századi terepek, a külön-külön személyre szabható nagy mechák, a rendkívül meglepő és igencsak csavaros történetek és az éles, már-már egyfajta szimulációnak is felfogható csaták tették örökérvényű klasszikussá ezt a sorozatot – ami lassacskán kezd feledésbe merülni. Még a 2013-as Mechwarrior Online se tudta nagyon feléleszteni ezt a szériát, és maradéktalanul visszaadni az eredeti hangulatot. Ami kissé elszomorító, hiszen ha tényleg van egy olyan játéksorozat, amit nagyon szívesen látnánk egy nagy, HD kiadásban a kezdetektől fogva, akkor az ez. De kicsit azért vigasztaló, hogy ebben a gondolatban bizony nem vagyunk egyedül…

1. Front Mission-széria

A legnagyobb és egyben legfontosabb ok, amiért nem a Mechwarriort választottam elsőnek, hanem a Front Mission-sorozatot, az nemcsak a játékműfaji sokszínűség, hanem az a tény, hogy ez a széria (az eddig adatok szerint) szám szerint 17 darab részt tudhat magáénak – és pluszban ezek mellett még jó sok filmet, mangát, regényt és különféle mobiljátékokat is. Ha csak egy dolgot választhatnék, ami tiszteletre méltó, akkor ez minden kétséget kizáróan az lenne. A Front Mission-játékok a legtöbb műfajban már kipróbálták magukat, úgymint stratégia (mind az RTS, mind pedig a körökre osztott), online, az előbb említett mobiljátékok, vagy szimplán a TPS. És habár sokszor volt a rajongók részéről szájhúzás (mint a 2010-es Evolved esetében a harmadik nézetre való áttérés), de hamar elévültek ezek, hiszen eme változtatások csak még inkább színesítették a sorozat repertoárját, így kreálva új élményt. Órákig lehetne még zengeni ennek a sorozatnak a méltatását, de végül mindig ugyanaz lenne a vége: a Front Mission egy igazán legendás játékszéria, és szerintem a legjobb mechás alkotások, amik eddig a képernyőnkön megjelentek.