Már csak három egész és egy fél nap van hátra a szentestéig, amikor is megajándékozzuk azokat, akiket szeretünk. Jobb esetben ők is adnak ajándékot nekünk, még jobb esetben pedig csupa olyat adunk és kapunk, ami örömet is okoz. Mert hisz ki szeretne még egy pár „Revangers: The Green Arrows of Batman” feliratú zoknit kapni, amit a nagyi már megint a kínai bolt akciós kosarából halászott ki? Na, ugye, hogy senki! Mindenki klassz ajándékokat szeretne, és bár ezek mibenléte sokszor nehezen definiálható, videojáték-rajongók esetében a dolog könnyebb, hála a PC Guru stábjának. Összeszedtük nektek a legjobb videojátékokat karácsonyra, amikkel nagyon nem lőhet mellé senki sem.

Persze a játékvilág tele van különféle stílusú, illetve más-más korosztályokat célzó programokkal, így felállítottunk pár szabályt: csak olyan játékok kerülhettek a listára, amik minden fontos platformon elérhetők (PC, Xbox 360, PS3), hogy elég legyen tisztában lenni az ajándékozott favorizált platformjával a vásárlás idején. Továbbá, bár vonzó lenne bevonni a next-gen konzolokat is a képbe, a helyzet az, hogy az Xbox One még nem jelent meg Magyarországon hivatalosan, a PlayStation 4 pedig, valljuk be, elég drága mulatság. Szóval kizárólag játékokról lesz szó, aki hardvereket akar, az összeállíthatja álmai gamer-PC-jét egy korábbi cikkünk kommentjei között.

Fontos ezen felül, hogy a legnagyobb zsánerek képviseltessék magukat: akció-kaland, lövöldözős, autós, bűnözőszimulátoros, ijesztegetős és a többi, és csakis 2013-as alkotásokat veszünk számba, amik bolti formában is kaphatók, hogy akkor se kelljen aggódni, hogy hol találjuk meg, ha az utolsó napon rohanunk vásárolni. Ugyanakkor a lista végén megjegyzünk két további alternatívát, amik kívül esnek a felsorolás szabályain (na, nem mintha nem azért lennének szabályok, hogy megszegjük őket). Elég azonban a felesleges szócséplésből, lássuk, mely videojátékokat ajánlja karácsonyi ajándék gyanánt a PC Guru Online!

Autós játék - Need for Speed: Rivals

Need for Speed: Rivals játékadatlap
Need for Speed: Rivals teszt
Alternatíva: nincs

Valljuk be, sok választásunk nem volt, mert PC-n szinte haldoklik az autós játékok zsánere (idén legalábbis még nem volt nagy a zsongás), konzolexkluzív programokkal pedig ugyebár nem szolgálhattunk. De ez nem is olyan nagy baj, lévén a Need for Speed: Rivals az utóbbi évek legjobb arcade autós őrülete, és messze a legélvezetesebb NFS a 2010-es Hot Pursuit óta. Egyszerre játszhatunk rendőrökként és versenyzőkként, szabadon autókázhatunk a fiktív, ám csodaszép Redview County sztrádáin, és ámulhatunk a nagyszerű grafikai megvalósításon. A Need for Speed: Rivals nagyszerű karácsonyi videojáték az autós címek kedvelőinek, vétek lenne nem a fa alá rakni.

Többjátékos lövölde - Battlefield 4

Battlefield 4 játékadatlap
Battlefield 4 teszt
Alternatíva: Call of Duty: Ghosts

Az év végi hajrában megjelenő Battlefield 4 nem hozott forradalmi újításokat a harmadik részhez képest, de így is korrekt és tartalmas multiplayer FPS lett, ami a néha bekavaró bugok ellenére is kifejezetten ajánlott. Ha kedves rokonunk, barátunk szerette a Battlefield 3-at, akkor a negyedik felvonásnak is ott kell lennie a polcán, ha másért nem is, hát azért, mert a legtöbb haverja már tuti átugrott az új epizódba. A Battlefield 4-et a DICE új grafikus motorja, a Frostbite 3 hajtja, melynek köszönhetően hihetetlenül jól néz ki a játék. Akár 64-en is egymásnak eshetünk az internetes arénákban, járműveket vezethetünk és osztagokban vadászhatunk egymásra. Van egyjátékos kampány is, csak nem olyan kidolgozott, hogy különösebben érdemes legyen foglakozni vele.

Egyjátékos lövölde - BioShock: Infinite

BioShock: Infinite játékadatlap
BioShock: Infinite teszt
Alternatíva: Metro: Last Light

A BioShock: Infinite és a Metro: Last Light között sokáig vacilláltunk, de végül mégis Elizabeth és Booker felhők közti kalandja mellett tettük le a voksunkat. Na, nem azért, mert jobb játék a Metrónál, hanem mert többet kell benne lőni, és a speciális képességek használata kicsit változatosabbá teszi az egyébként régimódi FPS-akciót. A BioShock: Infinite-ben multiplayer egyáltalán nincs, van helyette viszont egy kiváló történet, ami még a szerepjátékokon és kalandjátékokon edződött gamereket is meg tudja lepni. Egyedüli negatívuma az, hogy nem tudja túllépni az első, 2007-ben debütált BioShock minőségét, ez azonban aligha bosszantja azt a lelkes gamert, aki a fa alatt találja az Infinite-et.

Akció-kalandjáték - Assassin’s Creed 4: Black Flag

Assassin’s Creed 4: Black Flag játékadatlap
Assassin’s Creed 4: Black Flag teszt
Alternatíva: Tomb Raider

Az Assassin’s Creed 4: Black Flag meglepően jól sikerült játék lett, szinte alig hittük el, hogy mennyire -- leginkább azért sokkolt a program minősége, mert alig volt rá ideje a Ubisoft Montreálnak, az Assassin’s Creed 3 ugyanis csak tavaly jött ki, és azon három évig dolgozott a csapat. Ez azonban nem szegte kedvét a kanadai srácoknak: Edward Kenway kalózkapitány világraszóló kalandja az utóbbi évek (ha nem minden idők) legjobb kalózos játéka, tele hajózással, tipikus, de éppen ezért szórakoztató fordulatokkal, remek grafikával és a telet megszégyenítő, napsütéses, karibi hangulattal. Az Assassin’s Creed 4: Black Flag egyébként nemcsak arra bizonyíték, hogy lehet minőségi programot készíteni a tengeri kutyák életéről (hallja ezt valaki a Piranha Bytesnál?), hanem hogy az évente új résszel jelentkező franchise-okba igenis kerülhet kakaó.

Akciójáték - Saint’s Row 4

Saint’s Row 4 játékadatlap
Saint’s Row 4 teszt
Alternatíva: Castlevania: Lords of Shadow

Bár az év legjobb akciójátéka tagadhatatlanul a GTA 5, van egy apró bibi vele: az a játék nem jelent meg PC-re. Így aztán kénytelenek voltunk mellőzni a Rockstar Games klasszikusát, és olyan alkotások között kutakodni, amik személyi számítógépre is elérhetők. Bár viszonylag akciódús év volt 2013, a Saints Row 4-nél egy jobb darab sem jutott eszünkbe. Szabadon bejárható világ, eszelős humor, egyjátékos és multiplayer lehetőségek garmadája, testre szabható karakterek, vezethető járművek, földönkívüliek… kell még ennél több? Na, ugye, hogy nem! A Saints Row 4 mondjuk nagyon nem gyerekbarát játék, a dobozon látható 18-as karikát illik komolyan venni, még úgy is, hogy a játék maga minden létező dologból viccet csinál.

Gyerekjáték - Rayman Legends

Rayman Legends játékadatlap
Rayman Legends teszt
Alternatíva: LEGO Marvel Super Heroes

A LEGO Marvel Super Heroes majdnem elvitte a prímet a Rayman Legends elől, de a franciák 2D-s platformere végül még a LEGO szuperhősök áradatánál is meggyőzőbbnek bizonyult. Az idei, ám szinte nevetségesen olcsó játék egy szóval jellemezhető: színtiszta zsenialitás. Ja, hogy ez két szó volt? Nem baj, attól még tény, hogy nagyon hangulatos, látványos, aranyos és barátságos játékról van szó, amiben Raymant és cuki barátait vihetjük táncba kiváló zene és családbarát tartalom mellett. Itt még az erőszakot sem lehet komolyan venni, az egész programból süt, hogy Michel Ancel 3-tól 300 éves korig élvezetes Rayman-játékot akart az asztalra tenni. Szép volt, Michel, köszi -- de most már állj neki a Beyond Good & Evil 2-nek teljes gőzzel, vagy morcosak leszünk, hallod?

Szerepjáték - Diablo 3

Diablo 3 játékadatlap
Diablo 3 teszt
Alternatíva: nincs

Oké-oké, mi is tudjuk, hogy a Diablo 3 csak nagyon óvatosan illeszthető be a szerepjáték kategóriába, de mégis csak az egyetlen olyan program idén, ami dobozos formában jelent meg, és köze van az RPG-khez -- komolyan, míg tavaly és tavalyelőtt kifejezetten jó volt szerepjáték-megszállottnak lenni, addig ez idén valahogy nem jött be. Sebaj, majd 2014-ben! Lesz The Witcher 3: Wild Hunt, Dragon Age: Inquisition, Dark Souls 2 és még sorolhatnánk. Addig pedig el lehet ütni az időt a Diablo 3-mal, ami ugyan PC-re tavaly óta kapható, de egyrészt annyit módosítottak rajta a különböző javítócsomagokkal, hogy már rá se lehet ismerni, másrészt pedig az Xbox 360-as és PS3-as változatok csak nemrég jelentek meg a piacon. A Blizzard kattintóbajnoksága igazi időrabló alkotás, és már közeleg a Diablo 3: Reaper of Souls című kiegészítője is!

Sportjáték - FIFA 14

FIFA 14 játékadatlap
FIFA 14 teszt
Alternatíva: PES 2014

Bár a sportjáték, mint összefoglaló kategória, több zsánert is magába foglal, Európában a focis programok a legnépszerűbbek. Ha most az Egyesült Államokban lennénk, valószínűleg az új Maddent ajánlanánk, de kis hazánkban a FIFA-sorozat a király, és a szeptemberben megjelent FIFA 14 minden kívánalmat teljesíteni tudott. A játék áttervezett interfészt, életszerűbb animációkat és kidolgozottabb menedzsermódot kapott a tavalyi kiadás után, ami jót tett a franchsie-nak -- még úgy is, hogy működését, koncepcióját tekintve nem fejlődött sokat. A FIFA 14 minden sportkedvelő számára kellemes ünnepi szórakozást nyújthat, érdemes felvésni a listára, főleg, ha az ajándékozott falát focis poszterek sora díszíti.

Steam karácsonyi leárazás

Elérkeztünk az első szabályszegő alternatívához. Ezt a cikket ugyanis nemcsak olyanok olvassák, akiknek fogalmuk sincs, mi fán terem a jó játék, de igazi gamerek is, akik sok cimborának, rokonnak vennének ezt-azt, de ugye a videojáték drága mulatság. Nos, nekik lehet kényelmes megoldás a Steam karácsonyi akciója. Rengeteg játék vásárolható meg röhejesen alacsony áron, és mivel a Steamen akár ajándékba is lehet vásárolni, minden adott a boldog karácsonyhoz. Kíváncsi vagy, mi is az a Steam? Irány a Steam tudástár!

PC Guru előfizetés

Most bizonyára azt hiszitek, hogy hazabeszélünk, és bár van benne valami, tény: a PC Guru előfizetéssel nehéz mellélőni. Egyrészt minden számunkhoz teljes játékot mellékelünk, amik idén például többségében steames alkotások voltak. Másrészt, az előfizetéshez bónuszjáték is kérhető, ezzel fokozva a PC-s játékosok örömét. Battlefield 4? Assassin’s Creed 4? FIFA 14? Mindegyik megtalálható a PC Guru előfizetései között, sok más érdekességgel (pl. LEGO készletekkel) egyetemben. Érdekesen hangzik? Kérdésed van? Irány a PC Guru előfizetés tudástár!

Segítettünk? Reméljük, hogy igen, de ha ennyi nem volt elég, további ajándéktippeket találhattok az „Üdvözöljük az új generációt!” című cikkünkben, ahol Obo, wilson és jómagam, Chocho válogattuk össze kedvenc játékainkat az új konzolokkal együtt leköszönő generációból. További ajándékötleteket, tippeket a kommentek között várunk!