Egyszer volt, hol nem volt... bár inkább nem volt



Mi is az Endless Space (ES) története? Nos, a játék maga nem rendelkezett történetmóddal. De a birodalmak, és hősök leírásából, és néhány, holdakon talált templomokból megtudhatunk ezt azt arról, mi is zajlik, zajlott a csillagok között. Sok ezer évvel azelőtt, hogy az első ember a holdra lépett, egy hihetetlenül fejlett faj uralta a galaxist. Technológiájuk messze felülmúlta az emberiség legvadabb álmait. Fajokat irtottak ki, és a helyükön újakat teremtettek. Ők felelősek a játék nyolc népéből három (négy?) létrejöttéért. Végül elérték azt a szintet amikor már semmilyen fizikai, vagy szellemi határ nem létezett előttük, ezért a fiatalabb fajok "határtalannak" kezdték nevezni őket. De hiába gyűrtek le minden korlátot, nem tudták legyőzni a saját gyarlóságukat, és egy borzalmas polgárháborúban kiirtották önmagukat. A játék során az ő nyomdokaikban indulunk el a galaxis meghódításában. Remélve, hogy a birodalmunk nem jut az övék sorsára. Azonban az ES2-ben már nem csak egy leírás, vagy bevezető animáció jelenti a történetet. Az összes faj rendelkezi fog saját történetszállal, ami betekintést enged majd kultúrájukba, mindennapjaikba. De ne számítsatok rendes kampánymódra. Legfeljebb egy Endless Legend (EL) féle kísérőszövegre.

A végtelenbe és tovább



Hasonlóan az ES-hez, az ES2 helyszíne egy véletlenszerűen létrehozott galaxis, amit csillagok, és egyéb csomópontok alkotnak. Azonban a csillagrendszerek, már nem csak pöttyök a térképen, hanem most már csillagképek részét képezik. Az a birodalom amely megszerzi ezen belül az összes csomópontot, bónuszt kap azon belül minden bolygóra, ami a csillagképben található rendszerek számától függ. Ez leginkább az EL régióihoz hasonlítható, ahol ha birtokoltál egy területet, azon belül minden erőforrás hozzád tartozott. De itt több játékos is megszerezhet rendszereket ugyanabból a csillagképből, ekkor egyikőjük sem kap semmit. Kivéve ha szövetségre lépnek. Ekkor mindketten ugyanúgy kapnak bónuszokat, mintha az összes rendszert birtokolnák.
Az ES csillagjai "folyosókkal", és féreglyukakkal voltak összekötve. Az ES2 pedig most bevezeti a fekete folyosókat, melyek csak akkor válnak elérhetővé, ha felfedezzük a rendszereket, amivel összeköttetésben vannak. A felderítést már nem csak flottákkal tehetjük meg, hanem szondákkal, melyek szabadon mozoghatnak az űrben. A féreglyukak pedig elrejtve maradnak, amíg meg nem szerezzük a megfelelő technológiát, amivel használni tudjuk őket. A rendszerek csomópontokat képeznek, melyeken belül megtalálhatóak a kolonizálható bolygók.

Az ott nem egy csillag...



A csomópontok nem mindig rendelkeznek csillaggal. Előfordulhat, hogy hatalmas anomáliákat tartalmaznak, melyek képesek bolygókat magukhoz vonzani (pl. egy fekete lyuk). Lesznek olyanok is, melyek nem tartalmaznak kolonizálásra alkalmas planétákat, vagy teljesen üresek. De összeköttetést jelentenek a többi rendszer között. A csomópontok tele lesznek pakolva "érdekességekkel" melyek csak akkor fedik fel magukat, ha rendelkezünk a megfelelő technológiákkal. És csak akkor tudunk kezdeni velük valamit, ha a flottánk egy hajója rendelkezik a megfelelő eszközökkel. Ezek az érdekességek lehetnek kincsek, nyersanyagok, vagy az egyik bolygón felfedezünk egy eddig ismeretlen anomáliát. Vagy lehetnek egy küldetés kezdete, mely felfedhet olyan rendszereket, melyeket normális úton nem találnánk meg. A bolygók egyszerre több anomáliával is rendelkezhetnek, amik többé nem csak arra a kolóniára vannak hatással, amelyiken megtalálhatók, hanem az egész csomópontra kiterjedhetnek. Például egy elektromágneses mező, zavarhatja az ott állomásozó hajók célzó rendszerét. A templomok most már nem csak holdakon találhatók, hanem a bolygók felszínén is. Holdakból pedig több is lehet egyszerre. A kolonizálható planéták különböző típusai mostantól nem összevissza lesznek a rendszeren belül, hanem két tényező alapján fordulnak elő: nedvesség és hőség. Vegyük példának a saját naprendszerünket. A Föld hatalmas vízkészlettel rendelkezik, és elég közel van a naphoz, hogy légköre megtartsa azt a hőt, amitől ez folyékony halmazállapotú lesz. Ezért nagy részét óceán borítja. A Mars szintén megfelelő távolságra van a naptól, de kevés vízmennyisége miatt sivatagok borítják. Ahogy az ES-ben, itt is terra formálhatjuk a bolygókat, de nem következmények nélkül. Ha például egy lávabolygót átalakítunk, akkor többé nem férhetünk hozzá, a magjában található, ritka nyersanyagokhoz.

Köszönöm, hogy végigszenvedted az írásomat. A következő részben leírom, hogyan változott meg a népesség, és hogyan fog működni az új politikai rendszer. Nyugalom, érdekesebb lesz mint a Star Wars előzménytrilógiájában.