Az emberiség viszonylag újnak számít, Tamriel ősi földjein. Történészek úgy vélik az északra található Atmora kontinenséről vándoroltak be, miután az lakhatatlanná vált. Kezdetben harmónia volt köztük, és az uralkodó tündék között. De a tündék leigázták őket, és szinte állatként kezelték őket. Végül egy véres háború után az emberek, kivívták helyüket, mint a kontinens legerősebb urai.

Ősi emberi népek:



Atmoraiak:



Ysgramor ahogy a Skyrimben látható

A legendák szerint, Tamrieltől északra, a szellemek tengerén túl található kontinens, vadászó népei, az Atmoraiak voltak az első emberek. Hatalmas testalkatuk volt, és közelharcban nem volt párjuk. Ám ahogy otthonuk egyre elviselhetetlenebb fagyoknak lett kitéve, elvándoroltak délre. Nem egyszerre, hanem évszázadokon át tartó folyamat során. Az első telepesek, kijöttek a tündékkel. De ahogy egyre több ember vándorolt be, a tündék félelemből, elkezdték kiirtani őket. Ez elől menekült Ysgramor, és két fia, vissza Atmorára. Amikor az ottaniak megtutták mi történt, Ysgramort kinevezték hadvezérnek, és ötszáz harcossal visszaküldték, hogy álljon bosszút. Véres háború tört ki, amit az északon élő Falmer elvesztett, a föld alá menekültek. Ysgramor és társai letelepedtek, elvegyültek a Nedék népével. Utódaik, a Nordok azóta is az északi Égkoszorú (Skyrim) megkérdőjelezhetetlen urai.

Nedék:



Nede harcos ahogy az Online-ban látható

A Nedék eredetét homály fedi. A legelfogadott elmélet az, hogy ők is Atmoráról származnak. Eredetileg a mai Pörölyföld volt az otthonuk, de a bevándorló Yokudai népek elűzték őket. Onnan szétszéledtek és utódiakból lettek a mai Birodalmiak, Bretonok. A többi törzs vagy kihalt, vagy beleolvadt a többi népbe. A csillagképeket imádták, és ők húzták fel a Tamriel szerte megtalálható Mundus köveket. Az Ayleidek (”vad” tündék) rabszolgaként tartották őket, egészen Szent Alessia felkeléséig, aki felszabadította őket, és megalapította az első emberi birodalmat.

Kothringi:

Ez az emberi törzs, a fekete mocsarakat hívta otthonául. Együtt éltek az argoniaiakkal. A bőrük fém színű volt, és állítólag nagyszerű tengerészek voltak. De csak voltak. Sajnos kipusztította őket a Knahaten flu járvány, ami városokat és komplett civilizációkat pusztított el. Utolsó túlélő tagjaik felbukkannak az Elder Scrolls Online (ESO) során.

Modern emberi népek:



Birodalmiak:

Tamriel szívében található Cyrodiil őshonos népe. A legnagyobb, leggazdagabb, és legerősebb nép. Szent Alessia óta, küldetésüknek tartják, hogy minden népet egy zászló alatt egyesítsenek. Már több mint kétezer éve ők uralják a feltérképezett világ, jelentős részét. Hatalmuk központja, a Birodalmi Város (úgy tűnik, nagyon szeretik a birodalom szót) ahol a császár és az ősök tanácsa ülésezik. A többi nép uralkodói tulajdonképpen a császár hűbérurai, akiket vagy diplomáciával, vagy nyers erővel vontak a Birodalom zászlaja alá.



Birodalmi férfi ahogy az Online során ábrázolják őket

Bár se nem erősebbek, mint a nordok, se nem nagyobb varázslók, mint a bretonok, hatalmas túlerővel rendelkeznek. Jól szervezett légióik, szó szerint letaposnak bármilyen ellenállást. De ha több nép összefog, legyőzhetik őket. Több polgárháborún is átestek, a sok külső fenyegetésekről, és Daedra inváziókról már nem is beszélve. A légióik az óta, nem csak birodalmiakat, hanem más népeket is betoboroznak, például nord harcosokat, vagy ork kovácsmestereket. A birodalmi civilizáció, a Római birodalomról lett mintázva. Az Elder Scrolls Skyrim (ESK) ideje alatt, komoly veszteségeket szenvedtek a riválisukkal, az Aldmeri domíniummal szemben.

Bretonok:

A Cyrodiil-tól nyugatabbra fekvő Sziklaföld (High rock) népe. Amikor az Aldmer partra szált, leigázták az ottani nede törzseket. Úgy gondolták, hasznos lenne, ha létrehoznának egy új emberi törzset, mely rendelkezik az ő ősi vérükkel. Magyarul a rabszolgatartók teherbe ejtették a szolgáikat. A fajok keresztezése azt eredményezte, hogy a megszületett embergyerekek, tünde vonással jöttek a világra. Például hosszabb arccsontok, magasabb szemöldökcsont. A bretonokat ezért sokan embertündének (manmer) nevezik.



Emeric Király aki a három zászló háborúja során uralkodott

Később, amikor Szent Alessia legyőzte a tünde birodalmat, Sziklaföld az emberek kezére került. Érdekes módon a bretonok nem mészárolták le korábbi elnyomóiikat, hanem megpróbálták beépíteni őket a társadalmukba. Sőt még meg is védték őket a külföldről érkező fanatikusoktól, akik ki akarták írtani a tündéket. A mai Sziklaföld leginkább a középkori Britanniára hasonlít. A városok külön városállamoknak számítanak, uraik pedig földesurak, akik megállás nélkül rivalizálnak egymással. A mondás szerint ők találták fel a politikát. Tünde vérüknek köszönhetően legtöbbjük jól ért a mágiához, de nem mind használják ki ezt a tulajdonságukat.

Nordok:

Északiak a magyar fordítás szerint. Az Atmora és Nede népek keveredéséből jöttek létre. Tamriel szerte elismert, hogy ők a legerősebb harcosok, leszámítva az Ork vad harcosokat, és Redguard kardmestereket. Otthonuk Égkoszorú zord, fagyos mezőin rendkívüli túlélőkké fejlődtek. A legjobb tengerészek is közülük kerülnek ki. Kereskedő hajóik körbejárják Tamriel összes kikötőjét, így nem létezik olyan kikötő, ahol ne botorkálna legalább egy részeg nord. Erős előítéletet mutatnak a mágiával szemben, a varázslásban jártas személyeket ezért általában lenézik. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek köztük mágusok, csupán rossz tapasztalataik vannak. Ott volt a farkas királynő, aki nekromanciával foglalkozott. Vagy az az eset, amikor az egyetlen városuk ahol volt varázsiskola, a földé vált egyenlővé.



Na ő vajon ki...

Kultúrájuk a vikingekről lett mintázva. A különböző tartományok felett Jarlok uralkodnak, akik bár többnyire függetlenek, hűséggel tartoznak az uralkodónak. Mitológiájuk tipikus totem imádat volt. Később ők is áttértek a nyolc istenség hitére. Érdekesség, hogy vannak feljegyzéseik az Ehlnofey elleni háborúról, amit ráadásul Sor (birodalmi Shezarr, tünde Lorkhan) vezetett. A nyolc isten mellett, Talost is istennek tartják, amit a tündék betiltottak. Még polgárháború is robbant ki emiatt, de igazából a polgárháborúk és háborúk viszonylag gyakoriak, a harcias Nordok között. Valamikor az első birodalom előtt, és az Atmorai népek bevándorlása után, a sárkányok leigázták őket.

Vörös őr:

Őszintén szólva fogalmam sincs, hogy hívjam őket. A magyar fordításban Ragadának hívják őket, de nem ez a nevük, hanem ez egy kifejezés a nyelvükön: Ra Gada ami harcos hullámot jelent. Ennek a kifejezésnek a torzulásából jött létre a Redguard szó, ami szó szerint vörös őrt jelent, és az eredeti angol nyelven is így hívják őket. Tudod mit, hívd őket úgy, ahogy akarod, én Vörös őrnek írom őket.



Egy Vörös Őr pár ahogy a Skyrimben láthatóak

Az elveszett Yokuda kontinenséről származó nép. Telepeseik meghódították a mai Pörölyföld területét a Nedék kárára. Ez tükröződik mai civilizációjukon is. Roppant harcias nép, de nem olyan értelemben, mint a Nordok. Ők inkább a gyorsaságra, és kecsességre alapoznak. Ezért a birodalmi légiók és zsoldosseregek, gyakran alkalmazzák őket felderítőként. Mivel kívülállók, még más emberek szemében is, gyakran meg kell védeniük otthonukat, inváziós seregektől. A nordokhoz hasonlóan rossz szemmel tekintenek a mágiára, legfőképp a nekromanciára. A vörös őrök babonás társadalmában, ha valaki kezet emel egy elhunyt felmenőjére, azt kiátkozzák, és hátralévő életét nomádként kell leélnie.

Akavir:

A Tamrieltől keletre lévő azonos nevű kontinens emberi lakosai. Keveset tudni róluk. Egyesek szerint ”felfalták” őket a Tsaesci kígyóemberek. Nem tisztázott, hogy ezt szó szerint kell e érteni, vagy metafórikusan. Az első korban, kígyó mestereik parancsára, inváziót indítottak Tamriel ellen, de Reman Császár meggyőzte őket, hogy segítsenek neki egy erősebb birodalom létrehozásában. Azóta beolvadtak. A hátrahagyott tárgyaik és erődítményeik arra utalnak, hogy a távolkeleti népekről mintázták őket. Ők alapították a Pengéket, a császár személyes testőrségét, akik a nagy háborúig hűen szolgáltak. Valamint a harcosok céhét is Akaviri katonák alapították.


Az írás során a játékokon belüli könyvek mellett ezeket az oldalakat is felhasználtam, és a képeket is ezekről az oldalakról lopkodtam össze:

Elder Scrolls Wiki
UESP

Külön kiemelném a Morrohun csapat oldalát, ami segített emlékezni a magyar kifejezésekre:

Elder Scrolls Lapok




Wow egy új post! És nem kellett rá várni csak... három-négy hónapot. Mindegy, gondolom már hozzászoktál a hosszú várakozási időkhöz. Miért tartott ilyen sokáig? Nos egyrészt nincs túl sok időm írni, másrészt igen nagy fába vágtam a fejszém az Elder Scrolls képében. Rengeteg játékon belüli írást újraolvastam, volt amit szó szerin fel kellett kutatnom. De elég a panaszkodásból, nézzük a jó oldalát! Most már képek is vannak, így nem csak béna szavakat kell bámulnod. Remélem annyira élvezted az olvasást, mint amennyire én élveztem az írást. És azt is remélem nem sóhajtoztál közben annyit, amennyit én. A következő rész a Tündékről szól majd.