Először is a programok. Elég sok programra lesz szükség egy ilyen videó elkészítéséhez. Videovágás, hanganyag felvétele és előkészítése, videó rögzítése a játékból, na és persze egy-két különleges effektus is kell a képre, amihez egy újabb programot használunk. Na de menjünk szépen sorban, kezdjük rögtön a nyersanyagok beszerzésével!


Egy saját készítésű videoteszt a PC Guru Youtube-csatornájáról


1 - Fraps a lelke mindennek


PC-s játékok esetében a videókat a Fraps című programmal rögzítjük, aminek beszerzését innen intézhetitek. Ezt a programot egyszerűen csak el kell indítani a játékok előtt, majd bekonfigurálni, hogy melyik billentyűre lopjon videót, képet, s már mehet is a móka. Fontos tudni, hogy ehhez a művelethez elsősorban nagyon gyors winchesterre lesz szükség. A legjobb az, ha egy külön merevlemezre rögzítjük az anyagokat, nem arra, amelyiken a rendszer vagy a játék van. Erre azért van szükség, mert a játékok elég sokat töltenek, még akkor is, ha észre sem vennénk azt, de ha a Fraps folyamatosan hatalmas adatmennyiségeket ír a lemezre, könnyen megakadhat a kép, s ez nem mutat túl jól a videón - és játszani se nagyon lehet úgy.

Egyébként a Fraps akár Windows Desktopról is tud videót rögzíteni, már amennyiben Windows 7-et használtok. Ilyenkor csak be kell kapcsolni a General fül alatt lévő Monitor Aero desktop (DWM) pontot. Böngészők esetében, prezentációk készítéséhez ideális, de mérhettek vele átlagos FPS értékeket a játékok alatt, képeket lophattok vele, úgyhogy mi nagyon szeretjük, nem is tudom, mi lenne velünk nélküle.



Talán mondanom se kell, de a felvételhez nem árt, ha egy erősebb, legalább négy magos processzor van a gépben. Erre azért van szükség, mert a processzor-teljesítményt is nagyon leterheli a felvétel, 30fps körüli érték alatt rögzíteni pedig nem túl szerencsés, játszani meg nagyon keserves. Nem kell mindent azonnal full-Hd felbontásban rögzíteni, a Frapsben le lehet csökkenti a videóméretet akár a felére, vagy érdemes a játékot kisebb, mondjuk 1280x720-as felbontásban indítani, így már akár kétmagos gépen is megpróbálkozhattok a felvétellel.

2 - Konzolokon fájni fog


Xboxról vagy PS3-ról videót rögzíteni már korántsem ilyen olcsó és egyszerű mulatság. Ehhez a művelethez már szükség lesz egy külön berendezésre is, amit a számítógépbe, vagy külsőleg csatlakoztatunk. Mi a Blackmagic Intensity Pro mellett döntöttünk. A vásárlásnál elsősorban az volt a szempont, hogy HDMI és Component bemenettel is rendelkezzen, valamint képes legyen akár full-HD, azaz 1080p (tehát 1080 pixel magas) videók rögzítésére is.


Ezt az eszközt simán csak be kell tenni a PC-be (előtte nem árt ellenőrizni, hogy az alaplapon található e olyan foglalat, ami kell hozzá), majd feltelepíteni a drivereket, s kész is. A kábelek összedugogatása nem túl bonyolult feladat, arra viszont figyelni kell, hogy 1080i-ben a kép interlace módban üzemel, ami váltott soros, ezért nagyon csúnyán mutathat a képen. Ezt egyébként a videóvágó szoftverek ki tudják javítani, de csakis a vonalak egybemosásával, s az se túl szép. Érdemes inkább azonnal 720p-ben rögzíteni.

Egyébként a felvételhez nem a hardver saját szoftverét, hanem az ingyenes VirtualDub című programot használjuk, mert ezzel ki lehet tenni a játékot teljes képernyőre, s az átvitel közben keletkező késés még elviselhető.

Ha pedig a nyersanyag már ott pihen a merevlemezünkön, jöhet a következő lépés, a hanganyag felvétele és előkészítése! De ezt majd legközelebb...