Káros hatások


Van némi igazság abban, amit az egészségünkért aggódók hangoztatnak, de a gondok többségéért nem közvetlenül a számítógép felelős, hanem a mozgásszegény környezet, ami a használatával együtt jár. Ugyanúgy, mint mondjuk a televízió esetében.

Természetesen, mint a legtöbb dologból, a számítógép használatából is megárt a sok, huzamosabb ideig tartó használatával rendkívül sok egészségügyi problémát halmozhatunk fel. Ez tény, amit nem szabad elbagatellizálni. Az első ilyen probléma a mozgás hiányában fellépő elhízás. Mivel a számítógép vagy a játékkonzol előtt ülve alig mozgunk, így energiaszükségletünk is jóval alacsonyabb lesz, és ha nem változtatunk a bevitt energiamennyiségen, vagy tápanyagokban szegény, kalóriákban gazdag ételeket eszünk (chips, kóla), az könnyen elhízáshoz vezet. Ez pedig kismillió másik problémát okoz, s most nem csak arra gondolok, hogy nehezebben érjük utol a buszt a megállóban, és a lányok kinevetnek minket. Cukorbetegségtől kezdve, magas vérnyomáson át, rengeteg kellemetlen, sok esetben visszafordíthatatlan betegséget felszedhetünk, melyek -- bár drámainak hangozhat,- - közvetve vagy közvetlenül korai elhalálozásunkhoz is vezethetnek.
De nem csak az elhízás veszélyeztet minket. Ülő helyzetben például vérrögök is kialakulhatnak érhálózatunkban, hosszabb repülőutak esetében például komoly kockázatot jelent ez az utasok egészségére nézve.

A számítógép képernyője sem túl egészséges ránk nézve, ugyanis gyengítheti a látásunkat. Az ok abban keresendő, hogy mivel folyamatosan egy síkba nézünk, szemizmaink ellustulnak. Ezt elkerülendő érdemes gyakorta tornáztatni szemizmainkat, méghozzá úgy, hogy időközönként szüneteket tartunk, és gyors egymásutánban közeli és távoli dolgokra fókuszálunk, így mozgatva át látószervünket.


Jótékony hatások


De megfelelő mennyiségű mozgással, helyes étkezéssel, korlátozott számítógép-használattal az elhízás és elkerülhető. Ha képesek vagyunk felállítani pár korlátot magunknak, nyugodtan ülhetünk hosszabb ideig is a gép előtt, semmi bajunk nem fog történi. Sőt!

Kétségtelen, hogy hasonlóan a fent említett televízióhoz, a számítógép jótékony hatással is lehet ránk. Először is ott van ügye az oktatóhatás, ami eredményez. Személy szerint én a számítógépnek köszönhetem angol tudásom, fiatalon szinte szivacsként szívta fel agyam a játékokból származó információkat, amiket aztán lelkesedésemnek köszönhetően le is fordítottam. Élénken él még bennem az első olyan játék, amiért szótárt ragadtam, ez pedig a LucasArts (akkor még Lucasfilm Games) első kalandjátéka, a Maniac Mansion volt. Azóta tudásomat ezzel az autodidakta módszerrel tovább bővítettem, ma pedig már olyannyira jól megy a szövegértés, hogy akár felirat nélkül is simán végignézhetek egy játékot vagy filmet, jó eséllyel az elejétől a végéig érteni fogom az ott hallottakat. Ezzel persze eszem ágában sincs felvágni, csupán arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy igenis vannak jótékony hatásai a számítógépezésnek, melyek közül a nyelvtanulás az egyik.

Van egy másik dolog is, amiben sokat köszönhetek a számítógépeknek, ez pedig a logikus gondolkodás, melyet rendkívül nagy mértékben képes fejleszteni egy-egy játék. Persze most nem a Call of Dutyra, vagy a Mortal Kombatra gondolok, hanem az olyan játékokra, mint mondjuk a Plants vs. Zombies, a Cut the Rope, vagy akár a Tetris. Még a legegyszerűbb logikai vagy ügyességi játék is fejleszti a gondolkodásmódunkat, elég csak olyan egyszerű dolgokra gondolni, hogy képesek leszünk az életünkben fellépő problémákat kategorizálni, priorizálni, majd megfelelő higgadtsággal megoldani.


Még az olyan játékoknak, mint a sokak által szidott World of Warcraft is megvannak a jótékony hatásai. Annak ellenére, hogy a WoW rendkívül addiktív, és ezzel az életünk jelentős részét elszipkázhatja előlünk vagy a családunk elől, hihetetlen mértékben fejlesztheti személyiségünket. A WoW-ban, vagy akár bármilyen más MMOG-ben a játékosok gyorsan megtanulják a csapatmunka alapjait, hisz mindent megtesznek azért, hogy csapatuk legyőzze a katakombák mélyén lapuló szörnyeket, s ezzel jobb fegyvereket, felszereléseket szerezzenek maguknak. Egy-egy ilyen boss-harcot akár hetekig gyakorolhatnak, mire sikerül legyőzniük az adott ellenfelet, ez pedig koncentrációra, kitartása, logikus gondolkodásra tanít minket. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy barátokra, ismerősökre is szert tehetünk a játékon belül, akikkel később is tarthatjuk a kapcsolatot. Én nem egy barátomat köszönhetem videojátékoknak, akikkel valószínűleg soha nem találkoztam volna, ha nincs a Battlefield 3 vagy a World of Warcraft.