A Chromebook-széria 2011-ben indult: egyszerű, mindig hálózatra csatlakoztatható, Chrome operációs rendszert futtató laptopok jellemezték. A Google Chromebook Pixel laptop ettől teljesen eltérően Intel Core i5-3427U processzorral, 4GB memóriával, 32 GB SSD-vel valamint egy egyedülálló kialakítású kijelzővel érkezik a piacra. Vajon ez elegendő lesz ahhoz, hogy sikeres legyen?

Külső paraméterek


A Google Chromebook Pixel 3:2-es képaránya szokatlan egy laptophoz mérten, egyedi, kocka alakú kinézete szintén összetéveszthetetlen külsőt kölcsönöz a készüléknek. A Google Chromebook Pixel felületén szinte teljes mértékben alumínium uralkodik. Nem szálcsiszolt, hanem matt külsővel rendelkezik, mely rendkívül tartós, illetve kiválóan taszítja az ujjlenyomatokat. A Google Chromebook Pixel laptop minimalisztikus dizájnjával nem épp a piacon kapható legvékonyabb laptop, viszont nagyon jellegzetes külsővel rendelkezik, mely ugyanannyira különlegesnek hat, mint például egy high-end ultarabooké.

A Google Chromebook Pixel laptop összeszerelés szempontjából a kategória élvonalába tartozik. A éltől élig húzódó Gorilla Glass kijelző, illetve a masszív alumínium test gondoskodnak arról, hogy a laptop kellő képen stabil és strapabíró legyen. Alig több mint 1,5 kg-os súlyával, valamint 16.2 mm vastagságával a Google Chromebook Pixel laptop egy rendkívül mobilis készülék.

Funkciók


A Google Chromebook Pixel laptop 12,85 hüvelykes érintőképernyővel rendelkezik, mely teljesen egyedivé teszi a készüléket. Se a mérete, se a képaránya nem mondható megszokottnak, emellett a kijelző kétszer annyi pixellel rendelkezik, mint egy FullHD kijelző. Továbbá nagyobb DPI-vel jeleskedik, mint az Apple jelenlegi csúcsmodelljében található retina kijelző. Az IPS panelnek köszönhetően a Google Chromebook Pixel kiváló látószöggel rendelkezik, a fényereje 365 nit, mely átlagosnak mondható.

Teljesítmény


A Google Chromebook Pixel laptop az első Chromebook, melyben Intel Core processzor található. A gyártó ezek közül is az 1.8 GHz-es ULV Core i5-3427U processzort választotta, mely az eddigiekben megszokott Atom és Celeron processzorokhoz képest óriási teljesítménybeli ugrás. A 4GB memória és a 32 GB SSD kellő gyorsaságot biztosítanak. A Chrome operációs rendszer egy böngésző központú rendszer, melyet egy jól átgondolt hardver hajt meg. Ennek együttes hatásaként folyamatos és zökkenőmentes a Google Chromebook Pixel laptop működése.

Jellemzők


A Google Chromebook Pixel laptop akkumulátora 59 Whr kapacitású, beépített, nem eltávolítható. Legalacsonyabb fényerősség és nyugalmi állapot mellett 6 óra 15 percen keresztül bírta egy töltéssel. WLAN-os szörfözés és átlagos fényerősség mellett 4óra 49 perces, míg teljes terhelés mellett 2 órás akkumulátoros üzemidőt mértünk. A Google Chromebook Pixel laptop sztereó hangszórói a billentyűzet alatt találhatóak. Nem rendelkeznek külön hangszóróráccsal, ennek ellenére meglepően jó a hangminőségük és a hangerejük is. A Chromebook Pixel billentyűzete aránylag kicsi, azonban meglepően nagy billentyűkkel rendelkezik. A Touchpad matt és nagyméretű, természetesen multi-touch funkciókkal ellátott.

Vélemény


A Google Chromebook Pixel laptop egy egyedi pozíciót épített ki magának. A hardverek minősége és összeállítása a kategóriájának egyik legjobbja. Minimalisztikus dizájnja egyben letisztult, egyszerű és praktikus is. A Chromebook Pixel magas felbontású kijelzője erős háttérvilágításával, éles szövegmegjelenítésével és még élesebb képmegjelenítésével már-már az Apple Retina kijelzőjénél is jobb minőségű. Az érintőképernyőnek köszönhetően páratlanul jó Windows 8 élményt kapunk. A Chrome operációs rendszer rendkívül egyszerű felhasználóbarát és könnyen elsajátítható. A Google Chromebook Pixel laptop egy különleges, nem mindennapi használatra szánt laptop. A Pixel laptop megalkotásával a Google nagyon magasra tette a mércét a jövőbeli Chromebook és Ultrabook piacon.