A cikk tele van spoilerrel, úgyhogy csak óvatosan!

Ez is elérkezett. Véget ért az HBO, True Blood című sorozata. Hét évadot ért meg a vámpírok, vérfarkasok, alakváltók és tündérek története Bon Temps városkájában, ami egy igenhosszú regényciklus adaptációja volt. Azt viszont tudni kell, hogy sokszor csak a sztorik kerettörténete egyezett még és egyébként teljesen más felé ment el a sorozat és a könyvek története.

Ez szerintem nem volt baj, legalább nem kellett teljesen ugyanazt végignéznie azoknak, akik olvasták a könyveket és nézték a sorozatot is. Én hatalmas True Blood rajongó voltam a kezdetekkor. Végre mertek valami színt vinni a vámpír sztorikba. Elképesztően jó ötlet volt, hogy a vámpírok egyszer csak felfedik magukat, és a társadalom tagjai akarnak lenni. Remek társadalomkritika volt benne, az egész elképzelés ötletes volt és újszerű, egy csomó dolgot ügyesen kigondoltak. Például, hogy a vámpírok vérét drogként lehet hasznosítani, hogy vannak olyan betegségek, amik az emberre nem ártalmasak, viszont a vámpírok belehalhatnak.

Szóval volt itt ötlet és kurázsi. Mindezek mellett pedig mertek kicsit viccelődni és kevésbé komolyan venni magukat és HBO sorozathoz hűen, tele van meztelenséggel és véres jelenetekkel. Faltam minden egyes részét a sorozatnak, imádtam a szereplőit. Billt, a beilleszkedni vágyót, Jessica-t, a fiatal újszülött vámpírt, Ericet, az 1000 éves viking vámpírt, Samet, az alakváltót és kezdetben, nagyjából a 4. évad végéig, még a főszereplőt Sookie-t is.

Sajnos az írók elkövették azt a hibát, hogy nem tudták mikor elég. A sorozat ugyanis összeesett, gyakorlatilag a saját súlya alatt. A beilleszkedni vágyó vámpírokról folyamatosan elterelődött a hangsúly az évadok során. Mégpedig úgy, hogy egyre több természetfeletti lényt kezdtek behozni a sztoriba. Az alakváltókkal és a vérfarkasokkal még nem is volt különösebb bajom. De már a második évadba behozták ezt a Menád nevű lényt, ami valami visszamaradt lény Dionüszosz korából, aki mindenkit orgiába hajszol. Nevetséges volt! Csak azért nem fújoltam rá annyira, mert mellette volt ez a Texasi szál a vámpírellenes szektával, ami viszont baromi jó volt. A tündérek behozása is kezdett számomra necces lenni (időközben a főszereplőről is kiderült, hogy félig az, sőt, királyi sarj), de úgy voltam vele, összeszorítom a fogam, kibírom, nem olyan vészes.

Aztán jöttek a teljesen értelmezhetetlen vérpárducok… Hagyok időt, ezt a szintű ökörséget feldolgozni kedves olvasóimnak. Pattintsatok nyugodtan valami jó alkoholos italt, mert szükségetek lesz rá. Valahol a 3. évadban jöttek be, nem emlékszem már pontosan. Látszólag csövesek, akik putriban laknak, de párduccá tudnak válni és… ennyi. Ennyit tudtunk meg róluk. Az égvilágon semmit nem kezdtek velük, pedig egy teljes évadot rászántak arra, hogy Jason az egyik párduclánnyal kavar. A következő évadban aztán próbálták Jason-t átváltoztatni, kiderült, hogy ezt nem lehet és azután egyszer sem szerepeltek a sorozatban. Kérdem én, mi a fészkes fene értelme volt akkor őket beírni?

Később behozták aztán a boszorkányokat is, akikkel ugyanaz a bajom, mint a Vámpírnaplókban lévő cimboráikkal. Annyival erősebbek mindenkinél, hogy az eddig látott lények, mind-mind degradálódnak mellettük. Érthetetlen, ha ekkora hatalmuk van, hogyhogy nem ők a világ urai? Egyébként sosem szerettem azokat a sztorikat, amikben mágiával akarnak mindent megoldani. A Harry Potter szériát is a 4. részig tartom értékelhetőnek. Utána már vergődés az egész.

És ha azt gondoltátok, hogy a tündér, vagy a vérpárducok húzós nagy hülyeségek, akkor most kapaszkodjatok meg valamibe, mert olyat fogtok olvasni, amitől az agyatok lerobban! A 6. évad főgonosza ugyanis, egy tündér vámpír hibrid! Tündér, vámpír egyszerre. Ez mekkora baromság úgy őszintén? A sztorija egyébként az, hogy az emberek előtt a tündérek törzsekben éltek és Lilith az első vámpír begerjedt a srác szagától (nem vicc, ez történt) ezért átváltoztatta. Így a fickó egyszerre tud fénylő gömböket lőni, járni a napon, de vért is kell innia. Részben hozzá köthető Sookie szüleinek a halála, ugyanis az őseik neki ígérték az első születendő tündérlányt. Amikor be akarta hajtani a tartozást, a szülők inkább megakarták ölni a saját gyereküket (milyen kedvesek), ezért a „tünpír”kinyírta őket, de őt meg valami másik tündér száműzte egy csapda világba vagy mibe.
Szerintem ebből a pár sorból is érzitek, hogy mi lett a veszte a szériának. Az alap koncepciót teljesen figyelmen kívül hagyták, és valami multikulti világot próbáltak összehozni, de röhejes módon.

A karakterekkel is elég idiótán kezdtek el bánni egy idő után. Szinte mindenki kavart mindenkivel, a vámpírgyűlölők gondoltak egyet, és elkezdtek vámpírokkal henteregni. Sookie, a sorozat főszereplője, a női rajongók „példaképe” gyakorlatilag a természetfeletti lények prostija lett. Lefeküdt több vámpírral, összejött egy vérfarkassal, még a „tünpír” főgonoszt is meglovagolta (csak úgy), egy rendkívül bizarr jelenetben. Konkrétan az aktus közben elkezdett villogni a testük. Ez volt az a pont, ahol feltettem magamnak a kérdést, hogy mégis mi a bánatos úristen nézek?! Pedig eleinte egy teljesen szimpatikus karakter volt, de aztán egy idegesítő szajhát csináltak belőle. Aki ráadásul rendkívül beképzelt, és azt hiszi, minden körülötte forog.

Jason igazából végig megmaradt a szerethető baleknak. Jessica volt az, akinél viszont kifogástalan jellemfejlődést vettem észre. Emberként sem egyszerű felnőni, és az ember sok hülyeséget csinál fiatalként. Vámpírként viszont ez halmozódik, főleg úgy, hogy örökre 19 éves marad a teste és szűz. Nála azért érthető volt, hogy nem tudta mit akar, hiszen fiatal volt és senkitől nem tudott segítséget kérni.
Eric volt a sorozatban a kedvencem, eleinte úgy tűnt, valami negatív szerepet szánnak neki, de végül egy érző szívű rossz fiú lett, ami jól állt neki. Mindezt persze az utolsó résszel szépen lerombolták, ahol valami TeleShop-os gyík lett a tv-ben. Zokogtam!

Bill is eleinte nagyon jó volt. Ahogy Sookie-val kezdődött a kapcsolata, és ahogy vezették azt, nagyon jól működött. Még a szakításukat is bitang jól oldották meg. Belőle egy idő után főgonoszt faragtak, ami engem nagyon meglepett és tetszett is. Mindezt persze egy évadra, aztán visszatért, hogy már megint jó gyerek lett. Őőő… Szerintem az írók sem tudták mit akartak ezzel kezdeni.

Viszont akit konkrétan az elejétől fogva utáltam, az Tara. Ez a szereplő minden idők legantipatikusabb, legidegesítőbb sorozat karaktere. Az anyja alkesz ezért nehéz volt a gyerekkora. Szóval harapós és bunkó felnőtt lett belőle. Egyébként mindent arra akar visszavezetni, hogy azért is rossz az élete, mert ő fekete. Szóval nézzük el a bunkóságát, az elviselhetetlen stílusát, mert ő ilyen. És különben is fekete. Egyszerűen nem tudtam együtt érezni ezzel a figurával, halál idegesítő volt minden megmozdulása, mondata, jelenete. Minden részben vártam, hogy végre mikor ölik meg. Az egyik fináléban aztán egy vadászpuskával szétlőtték. Örültem is neki, de aztán a következő évad úgy kezdődött, hogy vámpírként felkel, úgyhogy még tovább el kellett viselni. Végül a 7. évad 1. részében ölték meg. Még csak nem is mutatták a halálát, aminek örültem, nem érdemelt többet ez a hitvány figura. Persze később még azért vissza-visszatért, egy rendkívül erőltetett és sehová nem vezető történetszállal.

Mindezekkel csak a felszínt kapargattam, szeretném leírni, miért is halt meg számomra az egyik kedvenc sorozatom. Az 5. évad volt az utolsó, amin az eredeti showrunner Alan Ball még elvileg dolgozott. Azért mondom, hogy elvileg, mert a gyakorlatban nem látszik rajta. Innentől kezdett a széria, egy elképesztő mélyrepülésbe, pedig az első előjelek biztatóak voltak. A vámpírhatalom konkrétan két frakcióra szakadt, hagyományőrzőkre (az emberek táplálékok nem kell velük törődni) és reformerekre (éljen a Tru Blood, éljünk együtt az emberekkel). Bill és Eric a reformerek vezetőihez kerültek, akik elég komolyan veszik a vallást, és Lilith egy fiolányi vérét őrzik (amitől beállnak a vámpírok).
Na most, ebből a szakadásból és a háborújukból semmit nem mutat meg a sorozat. Egyszer mutatnak egy Tru Blood gyárat, amit felrobbantottak. Semmi mást. Az egésznek az égvilágon semmi ereje. Hiszen azt se tudjuk mi történik "odakint". Aztán ők is a gonosz oldalhoz állnak villámgyorsan. Billből itt kezdenek főgonoszt csinálni. Bégre van egy vallás, ami nem tekinti őt szörnynek. Ez neki elég is, hogy minden addigi elvét sutba dobja. Teljesen hiteltelen a pálfordulása. Viszont a színész baromi jól hozta a figurát. A górék elkezdik egymást ölni Lilith véréért, amiből Bill kerül ki győztesen és vámpír messiássá válik! Itt már tényleg a tenyerembe temettem az arcomat és hangosan sóhajtoztam. Ezt az írók tényleg komolyan gondolták? Vagy a tündérjósnőt, aki úgy jósol, hogy közbe jobbra-ballra rángatózik, ami szerinte egy tánc…

És tele volt már az 5. évad is ilyen dolgokkal. Négyes ikreket szülő tündér is volt egyébként és miegyebek. Nekem volt ciki, ami a szemem előtt történik! Az írók átestek a ló túloldalára, annyi elszállt baromságot írtak bele a sorozatba, hogy azt már képtelenség komolyan venni. A True Blood az 5. évaddal, gyakorlatilag önmaga paródiájává vált, abból is a rosszabbik fajtává. Mert ugyan vicces se volt. Csak idegesítő és rettenetesen kínos.

A 6. évadban jött a Warlow szál, amiről már fentebb írtam kicsit. A „tünpír”. Ezzel futott párhuzamosan a megváltó Bill sztori, aminek annyi értelme volt, hogy a támadások miatt (amiket az előző évadban követtek el a hagyományőrzők) befogott vámpírokkal megitatta a vérét, és azok egy ideig nem haltak meg a napon, és kitörtek a vámpír koncentrációs táborból, ahová bezáratta őket a kormány. Ez is jó nagy hülyeség, mi az, hogy csak úgy befogdossák a vámpírokat? Mindegyik jogát megszüntették csak azért, mert vannak köztük idióták? Meg hogy fognak be ennyit? Közben persze a Tru Blood-okat szándékosan megmérgezték, hogy kiirtsák a vámpírokat világszerte. Aztán a világ mégis a vámpírok oldalára állt…
Totális káosz! Rengeteg ötlet, amit hülyén kezelnek, nincs idő rendesen kibontani semmit. Itt már egyértelmű volt, hogy az íróknak lövésük nem volt, hogy mihez kezdjenek és merre tereljék a sztorit. Egyébként a 6. évad már csökkentett számú résszel ment, 12 helyett 10-el. Ők is tudták, hogy jobb lesz ez így. Mindenbe belekaptak, de semmivel nem foglalkoztak.

Aztán pedig jött a 7. évad, ami folytatta azt a zuhanást, amit az 5. elkezdett. Megmondták az íróknak, hogy itt az utolsó 10 rész, zárjátok le. Ezek meg azt hitték, hogy ez azt jelenti, hogy át kell menni véreskezűbe. Fentebb már írtam, rögtön az évadnyitóban megölték Tara-t. Később jött a vérfarkas Alcide, akinek a drámáját teljesen elrontották. Ugyanis a halála előtt Bill és Sookie, nagyjából 10 percen keresztül beszélnek róla, hogy Alcide milyen jó ember, és hogy jobb barátnőt érdemelne. Cseppet sem tették egyértelművé, mire készülnek. Idióták! Na de ahogy meghalt! Jött valami suttyó és homlokon lőtte. Milyen méltatlan ez?
Ha jól emlékszem ugyanebben a részbe, Hoyt anyját is megölték, ami szerintem az égvilágon senkit nem érdekelt. Eric és Bill elkapták a halálos vámpírbetegséget, Eric kigyógyítatta magát, Bill inkább megölette magát Sookie-val, egy meglehetősen hatásos és drámai jelenetben. Aztán ezt is tönkre tették, mert ezután, a rész utolsó 5 perce éveket ugrik az időben, és megmutatja, hogy akik életben maradtak, szinte mind boldogak és családos emberek lettek.

Egy véres vámpírsorozatot, egy ilyen negédes módon lezárni. Ilyen szintű romboláshoz és hozzá nem értéshez tényleg tehetség kell. A 7. évad egyébként arról szólt, hogy a beteg vámpírok feldúlják a városokat és az egészségesek védik az embereket. Ebből is alig láttunk valamit. Az emberek között meg voltak olyanok, akik nem kértek a vámpírok segítségéből és önbíráskodni kezdtek. Nagyjából két akciójukat láthatjuk, aztán többet nem is szerepeltek. Ennek se különösebben láttam értelmét. Közben belekeveredtek a jakuzák, akik egy ellenszert akartak kikísérletezni. Ez az évad is egy katyvasz volt. Plusz dögunalmas. A teljes évadon érződött, hogy már csak muszájból megy tovább. Akármit mondhatnak a színészek, rajtuk is látszott, hogy unták az egészet. Szenvedtem minden egyes részen. Én, aki nem mentem be szakmai gyakorlatra, hogy True Blood darát tartsak az egyik évadból. Régi szép idők.

A True Blood nálam sokáig egy 10/10-es sorozat volt. A meglepő ötletei miatt, az újdonságai miatt és a szerethető szereplők miatt. Továbbra is azt mondom, hogy az első négy évad remek, minden hülyeségével együtt. Bőven ajánlható. De az ötödiktől megölték ezt a szériát. Tipikus példája annak, amikor az íróknak fogalmuk sincs, mihez kezdjenek, és akkor is folytatják, amikor már rég abba kellett volna hagyni. Nagyon sajnálom, hogy így alakult. Mert én tényleg nagyon szerettem a sorozatot. Egyébként lövésem sincs, hogy az HBO ezeket az évadokat, hogy engedhette ki a kezei közül. Nem méltó a színvonalukhoz. Hogy férhet meg egy Trónok Harca, egy Gengszterkorzó, vagy egy Róma mellett ez?

Ha esetleg el is kezditek nézni a szériát, a 4. évad végén hagyjátok abba. A többit már nem éri meg végig szenvedni.
De legalább most elkezdődött a Gengszterkorzó utolsó évadja, amit tuti remekül fejeznek be és honlap indul szintén az utolsó 7. évaddal a Sons of Anarchy is. Amit ha méltóan lezárnak, simán a No. 1 sorozatom lesz, és letaszítja az évek óta trónon csücsülő The Shield-et.