Ennek is vége. A nagy konferenciák lementek és bár nem volt igazán egetrengető ez az E3, megvoltak a maga csúcspontja és sajnos mélypontjai is. Ráadásul pont olyan helyeken gyengélkedett egy-egy konferencia ahol nagyon nem számítottam volna ilyesmire. Vagy éppen egy teljes kiadó nyújtott szinte dupla nullát. De ne szaladjunk ennyire előre!

Ami nagyon tetszett, hogy az összes nagyobb kiadó, akik franchise-okban gondolkodnak és hasonlók, például a Ubisoft és EA, mindegyikük kicsit meghúzták magukat. A lootbox és mikrotranzakciós botrányok miatt. Szinte azonnal azzal kezdték, hogy ingyenesek lesznek a DLC-k, szezonbérletek és lootboxok nem lesznek stb. Remélem tényleg be is tartják a szavukat. Bár engem ezek különösebben nem érintenek, nem játszok multis játékokkal. Úgy tűnik az a Battlefront 2-nél kibukott balhé tényleg nyomást gyakorolt az iparra. Helyes! Bár továbbra is azt mondom, hogy a fogyasztóvédelemnek végre keményen rákellene néznie a videojáték iparra!

EA



Hivatalosan ugyan nem az E3 része, de mindenki így kezeli az EA Play-t. Szóval ők nyitottak. Letolták a kötelező köröket, Fifa, Battlefield, Battlefront. BFV-ben lesz Battle royale mód, a BF2-höz jönnek a Clone Wars tartalmak, a Fifa megkapta az UEFA licenszeket. Jujj de jó, biztos sok ember örült ezeknek, engem teljesen hidegen hagyott. Aztán az EA elhúzta előttem a mézesmadzagot, hogy rögtön hátba is szúrjon. Megjelent a Respawn egyik fejese és végre mesélt a náluk készülő Star Wars játékról. A címe Star Wars Jedi Fallen Order és a 3. és 4. epizód között fog játszódni. Egy jedit alakítunk aki menekül a 66-os parancs elől! Na mondom: “Ez az! Erre vártam!” Egy újabb Jedi Knight vagy Force Unleashed-szerű igazi SW kaland! Nem csicska multi hülyeség! Már vártam is a cinematic videót és… és semmi. Ezt elmondták a játékról 5 mondatban, hogy valamikor jövő év végén jön és sziasztok! Sem egy kép, sem egy cinematic trailer, vagy akármi! Összegezzük, jön egy AAA kategóriás Star Wars játék másfél éven belül és a címén és tematikáján kívül nem tudunk róla semmit és nincs róla anyag! TPS lesz? FPS (jó, ezt a fénykard használat miatt akár ki is zárhatnánk, de ki tudja?)? Openworld? Kaland, vagy szerepjáték? Biztató nem? Felháborító, ahogy az EA ezt a franchise-t kezeli.

Aztán jött egy kellemes meglepetés az Unravel Two. A fonalas, ügyességi indie játék második része. Nekem ugyan az elő rész csalódás volt, sokkal érdekesebb fejtörőket vártam volna tőle. Hiába volt hangulatos, gyönyörű és szívmelengető nem tudott megfogni a játék. A második rész mintha ezen már változtatna és bizony jön a coop mód. Piros fonal figuránk kap egy havert egy kék fonal figurát. Természetesen egyedül is játszható a cucc. És akkor dobták le az atombombát! A játék kész, már meg is lehet venni! Bezony, már a bejelentéskor tölthető volt a cucc! Na ez tökös dolog volt! Jár a taps!



Ezután maradtunk az indie vonalon. Egy német hölgy mutatta be portékáját, a Sea of Solitude névre hallgató játékot. Áradásos világvége, a vízfelszín alatt mindenféle szörnyek. Fontos eleme a játéknak a magány érzékeltetése stb. Egyelőre egem nem fogott meg, grafikailag egyáltalán nem tetszik. Viszont ha hangulata tényleg jó lesz akkor érdemes lehet a figyelemre. Mindenképpen kipróbálom.
A PC-s sportjátékosok örülhettek megint. Bejelentették, hogy az új NBA és NFL 10 év után visszatér erre a platformra. Hogy az NHL miért nem? Azt szerintem senki sem tudja. Én ugyan nem szoktam sortjáékokkal játszani, de az EA mostani hozzáállása egész szimpatikus…

…volt egészen eddig. Mégsem az EA-ről lenne szó, ha nem gyaláznának meg egy saját sorozatot. Most éppen a C&C volt soron. Egy mobilos, esportra(?) kihegyzett stratégiai játék, amit -nem hülyéskedek- 10 percen át nyomtak élőben. Az egész show totális mélypontja volt. Ráadásul olyan megjátszott lelkesedéssel játszottak embereink, mintha valami AAA kategóriás szörnyszülöttet nyüstölnének. Rettenetes volt minden perce!

A végére hagyták a nagyágyút a BioWare új játékát, az Anthem-et. Végre kaptunk a sztoriról is némi infót. A bolygón ahol játszódik, bizonyos ereklyék vannak szétszórva, ezeket hívják Anthem-nek. Ezekről azt beszélik hogy istenek hagyták hátra, amikor a bolygót teremtették, de valamiért félbehagyták a teremtést és eszközeiket hátrahagyták. Nyilván nem istenekről lesz szó, hanem valami fejlett idegen fajról. A lényeg, hogy van két frakció és a rosszak rájöttek, hogyan tudják ezeket az eszközöket fegyverként használni, a jófiúk persze ezt nem hagyhatják. Ezek leszünk mi, a Szabadúszók (Freelancer) akik a speckó repkedő páncéljukban a Javelinben járják a világot és keresik ezeket a kincseket. Közben pedig megküzdenek az ellenséges frakcóval és a bolygó nem túl barátságos élővilágával. Ugyan nem setem hanyatt az eredetiségtől, de legalább látszik, hogy ez kivan találva és akár még elég frnkó dolgokat is kitud hozni belőle. BioWare. A világteremtés és felvázolási módszereiket nagyon kedveltem mindig is. BTW, szerintem a Mass Effect trilógia minden idők legjobb videojátéka de ez most mellékes.



Maga a játékmenet eléggé hajaz a Destiny-re. Openworld coop móka, de egyedül is játszhatsz(hiszem ha látom). Rengeteg fejlesztés, a páncél teljesen testreszabható. Négy kaszt közül választhatunk, Ranger, Colossus, Interceptor és Storm. Már a nevek alapján kilehet következtetni, hogy melyik mire való. Nekem nagyon tetszik ez a játék, egyedül ettől a coop és multi rámerőszakolástól félek. Remélem tényleg lehet majd a játékot tök egyedül játszani, nem akarok másokkal raidekre járni meg ilyenek. Engem az egyszeméyles rész érdekel. Február 22-én jön. Pont akkor amikor a PS4-es zombis Days Gone!

Összegezve felemás élmény volt az EA Play, de szerintem bőven megérte végigülni.

Microsoft


Másnap este 10-kor jött az MS és beigazolódott az amit mondtam, egyetlen valódi exkluzív játékot sem mutattak. Amiért érdemes lenne megvenni a világ legerősebb konzolját. Ennek ellenére a felhozataluk egész impozáns volt, csak hát a nagyrészük nem is saját portéka volt. Kezdésnek jött egy nagyon semmilyen és néhány másodperces Halo 6 videó, az Infifinte és döbbenets módon ebben Master Chief-nek meg kell mentenie az emberiséget. Tyű!

Nagyjából 200%-kal érdekesebb volt ezután az Ori 2. Amiből már a videók alapján sugárzik megint a szív és lélek. Ráadásul egyszer Ori közelharcban is jeleskedik. A fénytámadását kardként használta. Egyszerre volt menő és aranyos! Rettegek, hogy elltörök-e majd kontrollert ezt játszva, az elsőnél épphogy megúsztam! Majd jött a Dark Souls-os arcok új játéka, Sekiro - Shadows Die Twice. Sosem fogom megérteni mi a jó ezekben a játékokban. Egyébként ez még valamennyire fel is keltette az érdeklődésem a japán környezet miatt. De ez a “sz*passuk a játékost mert mé’ ne” mentalitás totál távol áll tőlem. Én ezt nem élvezem. Nem dolgozni, meg idegeskedni ülök le egy játék elé.



Ezt követte a Fallout 76 és a Crackdown 3, rohadtl nem érdekel egyik sem. Az új Metro viszont tökre tetszett. Látványos volt, hangulatos. Mintha a harcban is több súly és kakaó lenne. Lehet kipróbálom. Majd jött az első meglepi a Dontnod új játéka itt mutatkozott be. Fel is szaladt a szemöldököm, hogy “a Life is Strange 2 nem a Square Enix-nél lesz bemutatva, hát mi van itt?!” Mint kiderült ez nem is az, csak ugyanabban a világban játszódik és egyfajta felvezetés lesz a második évadhoz. A játék címe Captain Spirite és egy kisfú a főszereplő és a gyermeki képzelettel játszik el a sztori. Érdekesnek tűnt, de nem mosott el annyira, viszont tök ingyenes az egész. Június 26-án már játszható is lesz. Itt még azt hittem a Square a saját standjára tartogatja a LiS2-t. Hát nem így lett, de erről később.



A Kingdom Hearts 3 volt utána terítéken, ami egy Disney karaktereket és világot felvonultató JRPG. Amiről én eddig soha a büdös életben nem hallottam. Azt sem tudtam, hogy létezik ilyen széria, de ahogy elnéztem a fórumokat nagy rajongótábora van. Hát… jó szórakozást hozzá. Én nem láttam meg benne a számomra kedvező dolgokat. Új Forza -horkol. We Happy Few, PUBG, Tales of Vesp… lépjünk.
A Division 2 viszont egészen pofásra sikerült, bár nagyon látszott rajta a megrendezett jelenet de jónak tűnik, mégha én nem is fogok játszani vele soha.

A Square Enix újabb portékja volt látható az MS-nél az új Tomb Raider. Sokkal nagyobb hangsúlyt kap a lopakodás. Az egyik jelenetben Lara sárral kente be magát, hogy jobban eltűnhessen a sötétben, de volt hogy a sűrű növényzetbe bújt, hogy onnan csaphasson le. Volt akit felakasztott. Elég Predator feelingje volt. Ja és mindez gameplay volt! A trailerben pedig láthattuk, hogy sokkal nagyobb szerepet fog kapni a vízalatti játékmenet stb. Borzasztóan kíváncsi vagyok rá, imádtam az előző 2 részt.



Volt valami gördeszkás játék meg egy MMO kapott valami kieget. És jött a következő sokk. Jó és rossz értelemben is a Devil May Cry 5! Ahogy először megláttam a főszereplőt nagyon megörültem, hogy nem a DMC-hez térünk vissza, hanem a reboot-ot a DmC-t folytatják, mert valahogy látványra stílusra olyasminek tűnt. Hát nem. Ez a 4 folytatása lesz. Nero-val a főszerepben akinek démonkéz helyett most már robot keze lesz. Valaki lecsapta a pracliját. Nyilván jó lesz, engem is érdekel de a Capcom ugyanazt a hibát követi el, mint a Resident Evil-nél, ez már most látszik! Visszatérünk a klasszik idővonalhoz, de a világ mégis a rebootra hajaz, sőt Nero kinézete egy az egyben olyan min ahogy Dante kinézett a DmC végén csak robotkarral. Viszont visszatért a japán pozőrködés, a zs-kategóriás dumák, műmájerkedés. Nero új társának már most megelőlegezhetjük, a játék legidegesítőbb karaktere díjat. Igazi túlprgetett, pofázós hülye. Megint több tábornak akarnak megfeleni egy játékon belül és ne legyen igazam, de szerintem 2 szék közül a pad alá esete fog bekövetkezni. Hogy igazából egyik tábor se fogja magáénak érezni. És mindezt azért, mert az ősrajongók képtelenek voltak elfogadni a reboot-ot, ami szerintem minden szempontból jobb, kreatívabb és érdekesebb volt, mint a klasszikus. Persze itt is lesz Dante, hajjaj! Hosszú fehér haja lesz meg piros kabátja. Már látom is magam előtt, hogy felállt a kuki. Kevés ilyen kényes brigáddal találkoztam, mint a DMC rajongók. Anno mindenki nyafogott Nero, meg a kötsög kinézete miatt. Most már valahogy az is jó lett és visszasírják. Nem hülyéskedek! Effektíve leírta valaki, hogy ő nem fog ezzel játszani, mert Neronak nem Backstreet Boys frizurája van és nem, nem trollkodott!!!!! Nevetséges! Én igenis kérem a DmC 2-t! Úgyse lesz. Mindjárt rá is térek miért.



Cuphead DLC, és anime figurák bunyóznak. Kezd szürreális lenni az E3. Dying Light 2, aminek a vezetőfejlesztője a szerepjáték veterán Chris Avallone!!! Befagyott a pokol!!!! Battletoads bejelentés, meglehetősen sótlanul, majd Just Cause 4 (“már megint egy Square játék, hát mi marad oda?”). Menjünk már valami érdekesebb felé és Gears of War! Arról meséltek, hogy 3 Gears játék is készül ami be is igazolódott. Hát nem volt mindig őszinte a mosolyom. Először a Gears POP jött, valami telefonos cucc, majd a Gears Tactics nevű stratégiai játék bejelentése következett. XCOM-szerű játékmenet és előzménysztori, talán még érdekes is lehet. Ezután szerencsére jött aaaaaaaa… Nem, nem a Gears of War 5. Már csak Gears 5. Elég jónak tűnt, baromi látványos, női főhős. Pótolni kellene az előző részt azért előtte.

A show végére jött a nagykutya a CD Project RED új játéka, a Cyberpunk 2077. Ugyan játékmenetet nem mutattak, de a hangulata már ebben a videóban is átszakította a monitort. Tényleg igazi elborult cyberpunk világra számíthatunk. Ha minden igaz FPS nézetből, mint a Deus Ex. A The Witcher és a The Witcher 3 után nekem bármivel jöhet ez a csapat!

Meglehetősen sokszínű felhozatallal jelentkezett az MS amire én nem számítottam. Összességében kellemes csalódás volt a konferenciájuk. Azonban van némi balsejtelmem. Ugye bejelentették, hogy nyitottak új stúdiót és felvásároltak néhány külsőst is. Ebben eleinte csak a jót láttam és örültem, hogy a Micro rájött, hogy nem kellett volna szétverni az Ensemble stúdiót, a Lionhead-et, meg elengedni a Bungie-t, mert nem az 50. Halo játékot akarták csinálni egyhuzamban. Aztán megakadt a szemem valamin, az MS ugyanis felvásrolta a Ninja Theory-t. Igen, a DmC-s Ninja Theory-t. Szóval qrva élet, hogy nem lesz DmC folytatás most már! De a Ninja Theory-t sem igazán értem. A Hellblade: Senua’s Sacrifice sikerével bebizonyították, hogy kiskötlségvetésel és stúdió támogatás nélkül is tudnak AAA játékot készíteni, ami kell az embereknek. Erre bebújnak MS asztala alá… Szembeköpték saját magukat és azokat a rajongókat, akik támogatták őket. Ez iszonyat szomorú. Értem én, hogy biztonságosabb így egy stúdiónak, de akkor mire volt ez az egész a Senua-val? Ügyes marketing? Mert akkor jól csinálták, de ez kiábrándító.



Bethesda


Hajnalban érkezett a Bethesda és… Az az igazság, hogy én ezt elkezdtem nézni, de fél óra után úgy döntöttam, hogy inkább visszafekszek aludni és mint kiderült, nagyon jól döntöttem. A RAGE 2 eszetlen jónak tűnik. Még úgyis, hogy a színpadon a fejlesztők minden második szavuk után szünetet hagytak, hogy tapsolja már meg őket valaki. Iszonyat kínos volt. Majd utána a koncert… Hát én nem tudom. A dal rohadt jó, de ezt egy E3-on kell előadni? Aztán jött az Elder Scrolls blokk na itt döntöttem el, hogy megyek aludni. A kártyajáték… mit is? Patch-et kap, meg az Online is. És ez van az E3-on… Ok.

A többit már másnap reggel olvastam vissza, ahogy mondtam a Fallout abszolút nem érdekel, sem az Elder Scrolls cuccok, pláne nem a mobil játék (ez is, E3-on megint egy mobil játék, könyörgök). A Prey kap kiegészítőt. Nagyszerű! A Prey 2 kinyírása után nem vagyok hajlandó foglakozni ezzel a játékkal. Viszont bejelentették az új Doom-ot és az új Wolfenteint mindkét ígéretesnek hangzik és… kapunk mindkettőhöz. 1. Perces. Semmit mondó. Videót. Majd egyszer kész lesznek. Mmmmmmhhhhhhhhiiiiiiiiiiii??????????????????? Én azt hittem lemarom a húst magamról mikor megláttam, hogy ennyivel elintézték őket. Ezek érdekeltek volna még a RAGE 2-n kívül akár a legjobb show is lehetett volna ha ezekkel kapcsolatban dobnak valami konkrétumot, de így ez nekem nagyon satnya. Aztán a másik nagy bejelentés! Tök új IP a Starfield, ami szintén kapott egy “combos” 1 perces videót… Mi van itt? Semmit nem tudunk róla. Mi lesz egyáltalán? Gondolom sci-fi de így ennyi?! Tényleg? Majd egyszer lesz! Hát kösz!

Első körben ennyi lenne az E3 élménybeszámolóm, hamarosan jön a második fele.