Closer

A harmadik rész klasszikusa.A legismertebb lény a játékban, és egyben a legmagasabb is: eléri a 3 métert.
Külseje nagyon jellegzetes.Karcsú, kecsesnek tűnő, nőies teste hatalmas erőt rejt.Miniszoknyát és hosszú szárú balerinacipőt visel.Feje hosszú, csőszerű, arca mindössze egy forgó és görcsösen remegő korong, amelyen egy függőleges állású ajakpár található.Hosszú, földig érő karjai a végük felé kiszélesedő, furkósbotszerű nyúlványok csupán, amelyek karszerűen hajlanak ugyan, de fogásra és bonyolult mechanikai mozdulatokra nem képes velük.Lábujjhegyen jár.
Lomhaságát iszonyú erejével kompenzálja, ebben rejlik veszélyessége.Hirtelen rohamra lassúsága miatt nem képes.Lassan közelít meg minket, és lustán is támad; nyugodt természetű, ráérős típus, nem siet el semmit.Futni nem tud.
Támadása amilyen nehézkes, olyan erős: bunkóban végződő karjával - amely a könyökhajlattól lefelé voltaképpen tömör csont - oldalról hatalmas pofonokat oszt.A Kórház után azonban változtat a saller adásának módján: karjait erőteljes mozdulattal körbelendíti, amellyel így még nagyobbat sebez, és valamivel gyorsabb is.
Kétféle színben fordul elő: a normális egy szürkés-csontszín alap, a hajlatoknál enyhe fahéjszínű árnyalattal.Amikor viszont a világ átváltozik, akkor a Closer is: egész testén vérvörösen izzó foltok és kis fekete, mozgó, kátrányszerű cseppek jelennek meg.Viselkedése is más lesz, jóval agresszívabb és gyorsabb, szinte keres minket a sötétben.
Ha több egyeddel állunk szemben, legyünk óvatosak, mert néha összedolgoznak: amíg egyikükkel vagyunk elfoglalva, addig egy másik hátulról próbál meg nyakon csípni bennünket.Hard fokozaton előfordul, hogy egyszerre négyen támadnak meg, de minden példány elölről, sorfalat alkotva; ilyenkor a legjobb választás a Sub Machine Gun, amit jobbra-balra irányítva egyszerűen megsorozhatjuk az egész falkát.
Kiadott hangja könnyen felismerhető: dübörgő morgás, mély nyögések, fújtatás, és az egész helységet betöltő, dobhártyaszaggató zúgás.
Különlegessége, hogy a zenei producer, Akira Yamaoka a Closer jellegzetes, morgó és fújtató hangját az orrszarvú különböző hangjaiból keverte ki.
Ha nem öljük meg rögtön, hasra esik, és fájdalmasan nyögve rángatózik.
Halálakor egy utolsó, mély kilégzést hallhatunk, miután a lény karjait maga mellé engedve elnyúlik.
Mindenhol előfordul, és szeret meglepetést okozni.A lámpa kikapcsolásával nem csaphatjuk be, de gyors kerülgetéssel igen, mivel nem egy észlény.