Még megjegyezném, hogy horrorfilmek nem szerepelnek köztük, mivel azokat is nagyon szeretem és így abból egy külön listát fogok készíteni.

10. Black Hawk Down ( 2001 ) Sólyom végveszélyben

Ridley Scott nagyszerűen készítette el ezt a filmet. Hangulata, zenéje egyszerűen félelmetes, valamint híres sztárokkal van tele (Josh Hartnett, Ewan McGregor, Tom Sizemore, Eric Bana, Orlando Bloom), akik nagyon ott vannak. Ezt a filmet csak ajánlani tudom, nekem nagyon bejött. Mit várhattunk, hisz Ridley Scott keze alól való.

9. Sunshine ( 2007 ) Napfény

Danny Boyle már bizonyított, hogy tud rendezni (Trainspotting, 28 Days Later). Igaz a sztori nem az igazi, hogy a Nap kihalt és expedíciót indítanak, hogy újra beindítsák egy hatalmas atom töltettel, aminek a súlya majdnem akkora, mint a Holdé. Így saját gravitációval is rendelkezik. De a rendező úr úgy tálalta az egész filmet és történetet, hogy egy percig sem fogunk unatkozni rajta. Zenéje külön piros pont, mert nagyon állat. A film felétől meg már paráztam, mert nagyon eltalálta a horroros beütést. Azok a bevillanó képek a Harcosok Klubjához hasonlók, csak itt parázol rajtuk. Nem cséplem a szót, nézzétek meg ti is.

8. Planet of the Apes ( 1968 ) A majmok bolygója

Akkoriban ez a film nagyot ütött. Hatásos film szerintem a mai napig. Nagyon megfogott a mű hangulata. Végig izgulhattuk az eseményeket, mikor is eljutunk a film végéhez, ami hatalmas nagy csattanó. Kábé olyan, mint a Hatodik érzék vége, ott maradsz a székben, és csak annyit mondasz: "...hogy az a..." A filmben sztárok tűnnek fel, mint: Charlton Heston, Roddy McDowall, Kim Hunter, Linda Harrison. Linda-ról még annyit, hogy ő még szerepelt az új Majmok bolygójában (2001) is. Ennek a filmnek több része is született, egészen pontosan még négy ezen kívül, meg egy sorozat és egy rajzfilm sorozat is. Kiemelném, hogy a folytatásokból a 3. rész ért még el nagyobb sikert, de a többi nem volt valami jó. Igaz máig megvannak VHS-en az összes rész. Az első részt mindenképpen nézzétek meg.

7. Indiana Jones and the Last Crusade ( 1989 ) Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag

Mindegyik része egy igazi gyöngyszem, de nekem ez jött be a legjobban. Irtó jó hangulat, apa fia kapcsolat, amiken nagyon jókat nevettem. Óriási ötlet volt, hogy Sean Connery-t bízták meg azzal, hogy játssza el Indy (Harrison Ford) apját. Ez az alkotás minden szempontból megállja a helyét. Akció, poén, romantika, kaland mind-mind a helyén van. Steven Spielberg újra nagyot alkotott. Nincs mit tagadni, kötelező látni az összes részét.

6. Transformers ( 2007 )

Ezt, amikor láttam, csak úgy tátva maradta a szám. Nagyon, de nagyon jó! Hangulata elképesztő, egyszerűen nem eresztett a film annyira csak arra koncentráltam, hogy mi fog még történni. Valamint a látvány, nem tudok mit rá mondani, annyira mesteri. Michael Bay ahhoz képest, hogy soha nem szerette az alakváltókat, mégis bevállalta a filmet és ez lett belőle. Zseni a srác. Mindegyik filmjét szeretem (Szikla, A sziget, Bad Boys), kivétel a Pearl Habor, ami már majdnem csöpög, de attól még nézhető. A folytatása gyengébb eresztés lett, de az is nagyon tetszett.

5. Platoon ( 1986 ) Szakasz

Oliver Stone-t aki nem ismeri, az magára vessen. Nagyon jó rendező (Született gyilkosok). Eme alkotását szerettem a legjobban. Végre egy olyan vietnami háborús film, amiben az amcsik nem jófiúként tünnek fel, mint pl: Katonák voltunk (Mel Gibson). Itt a kemény valóságot mutatja be a direktor úr egy ifjú katona (Charlie Sheen) szemén keresztül. Iszonyat jó. A zenéje meg maga a tökéj (Adagio for Strings), máig híres a szám. A színészek meg egytől egyik sztárok: Tom Berenger, Willem Dafoe, Forest Whitaker, Kevin Dillon valamint még kezdő színészként Johnny Depp. Utószónak annyit írok, amit Sheen karaktere mondott: "Nem is az ellenséggel harcoltunk, hanem magunkkal".

4. Saving Private Ryan ( 1998 ) Ryan közlegény megmentése

Ki ne látta már a Ryan közlegény megmentését. Ez egy epikus film. Az egyik legjobb háborús film, amit valaha készítettek. Mindenben tökéletes. Steven Spielberg már megint adta magát. Tom Hanks nagyszerű alakítássával bekerült a kedvenc színészeim közé. (Itt megemlíteném, hogy Vin Diese itt még csak kezdő színész volt.) Ehhez a filmhez nem tudok mint mondani, ezt, egyszerűen látni kell! Nem szabad kihagyni.

4. The Deer Hunter ( 1978 ) A szarvasvadász

Itt a másik 4. helyezettem. Bocs mindenkitől, de egyszerűen nem tudtam dönteni. Michael Cimino nagyszerű filmje, amit itt Magyarországon betiltottak, mert durvának találták. Hogy, hogy lehet durva, ha nincs is sok vér benne? Egyszerű a története és a cselekménye durva. Egy baráti társoságról van itt szó, akik eddig mindig összetartottak és minden évben elmentek szarvasra vadászni. Aztán közülük hárman elmentek a vietnámi háborúba, ahol fogságba estek. Fogság alatt a vietek orosz rulettet játszattak velük, mert csak unatkoztak. Menekülés közben a baráti társoság szétszakad. Mikor egyikük hazatér teljesen más színbe látja már a világot. A többiek ugyan azok maradtak, mindenen nevetnek, de ő megváltozott. A vadászaton sem tudja lelőni az szarvast. Erőt vesz magán és felkutatja eltűnt barátait. Hihetetlen, hogy mennyire jól játszanak a színészek. Rohadt jó a film egyszerűen fenomenális! Unatkozni nem fog az, aki szereti az ilyen elgondolkoztató filmeket. Ráadásul nem egy rövid darab 182 perce film. Színeszek meg, ugye nem kell ismételnem, hogy sztárok: Robert De Niro, Christopher Walken, Meryl Streep, John Cazale (Keresztapa I-II). Annyit mondok megint, hogy ülj bele egy fotelbe és nézd meg!

3. The Postman ( 1997 ) A jövő hírnöke

Kevin Costner rendezőként és főszereplőként vett részt ebben a filmben. Nagyon tetszik ez a post-apocalyptic-us világ. A hangulata a helyén van, meg James Newton Howard által komponált zene is gyönyörködtető. Ami a leginkább megfogott benne az, hogy az embereknek reményt mutatsz, akkor az erőt ad az embernek. Ezt, a főhős sem hitte, amikor elmenekült a fogvatatói elől és útközben felvette, egy már több éve halott postás egyenruháját és az ott lévő leveleket. Így akart élelmet szerezni magának, hogy elhitette az emberekkel, hogy újra van kormány és hogy ő az első postás onnan. Az ott élő egyik fiatal is postás akar lenni, mihelyt megpillantotta a postást, és onnantól kezdve nincs megállás. Remek három órás film ez kérem szépen. Tessék megnézni ezt is.

2. Contact ( 1997 ) Kapcsolat

Vajon léteznek rajtunk kívül értelmes lényeg a világűrben? Eleanor Arrowey (Jodie Foster) egész életében a választ kereste, és a sors úgyhozta, hogy megkapja a választ. Hangok amit fogott prímszámba adták le. A prímszámok meg egy képet és hangot tartalmaztak. Ez az első olyan felévtel, ami kijutott a világűrbe (német olimpiai megnyitó, amit Hitler beszédével nyitottak meg) ezt, küldték vissza. Amibe persze már kódokat rejtettek, amit megfejtve egy tervrajz jött ki. A tervrajz meg egy szállítójármű elkészítését takarta. Megépítség vagy ne építsék meg. Végül megépítették. Nagyon izgalmas sci-fi. Ez egy olyan film, amit bármikor hajlandó vagyok többször is megnézni. Ezért egymás után nem, mert elég hosszú filmről (152 perces) van itt szó. Robert Zemeckis akihez rengeteg kiváló film fűződik, Forrest Gump, Vissza a jövőbe I-III, meg még sorolhatnám tovább. A film zenéjért Alan Silvestri volt a felelős. Megveszek ezért a filmért is. A színészek meg a következők: Jodie Foster, Matthew McConaughey, David Morse, Tom Skerritt, Williem Fichtner. Mondanom sem kell, ott van szeren. Javaslat: kötelező menézni.

2. Forrest Gump ( 1994 )

Egy másik döntetlen. Robert Zemeckis egy félemetesen "cool" filmet hozott létre. Kine hallott már ezt, hogy: "Fuss Forrest fuss..." Egy értelmileg visszamaradott emberről van szó, aki mindent megtesz a barátaiért és az egyetlen igaz barátjáért, szerelméért Janny-ért. Ezt, amikor először láttam, ezt mondtam: "újra látnom kell". Meg is néztem másnap újra. Lehengerlően vicces és drámai a film. Nincs mit tagadni, ez a film számomra ütött. Tom Hanks zseniális szerepléséért méltán megérdemelte az Oscar-díjat. Nézz bele egy percet és nem fog engedni a film többé.

1. Dances with Wolves ( 1990 ) Farkasokkal táncoló

Nos sokan viccelődnek ezzel, meg egy-két csajozós filmben ezzel jönnek, mert a lányok ezt szeretik. Hatalmas nagy baromság. Ez egy rohadt jó western film. Kevin Costner első rendezése és hopp, már repült is a 7 Oscar-díj. A film egy John J. Dunbar nevű tisztről szól aki megnyerve az észak-keleti csatát egy békés helyre helyeztetti magát. Ott ismerkedik meg az indiánokkal. És ott döbben rá, hogy az indiánok nem egy elkorcsosult banditák, ahogy beállítják őket, hanem a saját életüket élő hatalmas család. Ezt, a alkotást csak ajánlani tudom, higgyétek el megéri megnézni, de csak is kizárólag a vágatlan változatot. Mivel az még egy órával hosszabb így a film 240 perces. Tudom, hogy hosszú, de így egy szép kerek történetet kapsz.

Ez volt a Top10-es listám. Így is rengeteg film maradt ki innen, mert azért nem sorolhattam fel mindet, de azért egy kettőt megemlítek még: Kedves ellenségem (1985), Star Wars (minden), Jurassic Park (1993), Apokalipszis most (1979), Taxisofőr (1976- iszonyat nagy ez is), Schindler listája (1993-kihagyhatatlan), ó ember folytathatnám, de valahol meg kell húznom a határt szóval, itt a határ.