Sajnos a játékipar még mindig nem ébredt fel a téli álmából (sőt, az áprilisra beígért megjelenéseket elnézve nem is fog egyhamar), aggodalomra azonban semmi ok, hiszen a friss megjelenések hiányában itt a remek lehetőség néhány régebbi cím bepótlására, amit a Game Pass segítségével elég könnyen és elég baráti áron meg is tudunk ejteni.

De mégis mit érdemes kipróbálni a hatalmas felhozatalból? Ebben a kérdésben próbálunk segíteni ezen írásainkkal. Előző ilyen cikkünkben (melyet itt olvashattok) a Microsoft előfizetéses szolgáltatásában fellelhető AAA kategóriás címekre fókuszáltunk, most pedig a változatosság kedvéért a kevésbé ismert, de ettől még ugyanúgy remek indie játékok közül szemezgettünk, melyek jó eséllyel sokaknál radar alatt maradtak.

star-renegades-elkallodott-01.jpg

Call of the Sea

Lovecraft munkássága számtalan alkotót megihletett már a szórakoztatóipar minden szegmensében, és végső soron a Call of the Sea alapjait is a Cthulhu-mítosz adja, azonban az Out of the Blue Games így is tudott egy embereset csavarni a jól bejáratott témán. Ez a játék ugyanis nem kozmikus horror, hanem egy könnyedebb hangulatú, de azért a maga nemében így is nagyon komoly témákat boncolgató mese a misztikumról és a szerelemről, ahol rejtélyes betegségben szenvedő főhősnőnkkel kell felfedeznünk egy rég kihalt civilizáció romjait, miközben férjünk eltűnt expedíciója után kutatunk.

Ráadásul korántsem a történet a program egyetlen erőssége: a Call of the Sea emellett kicsit rajzfilmes, de így is gyönyörű grafikával is büszkélkedhet, a játékmenetet színesítő logikai feladványokról már nem is beszélve, amik pont annyira nehezek, hogy legyen bennük kihívás, de még ne váljanak frusztrálóvá. Épp ezért a Call of the Sea a tavalyi év egyik rejtett gyöngyszeme, amit a sztoriközpontú játékok kedvelőinek komoly hiba lenne kihagyni. Főleg úgy, hogy a Game Pass kínálatában is ott figyel a megjelenése napjától.

Haven

Ha pedig már a szerelmes játékoknál tartunk, komoly hiba lenne nem megemlíteni a Havent. A The Game Bakers utoljára megjelent alkotása ugyanis egy fiatal párról, Yuról és Kayről szól, akik a múltjuk elől egy rég elhagyatott bolygóra menekülnek, azonban leszálláskor sikerül alaposan megrongálniuk az űrhajójukat. Ahhoz pedig, hogy megjavíthassák a járművet, amit a továbbiakban házként terveznek használni, nemcsak azt az egzotikus (és sokszor bizony igen veszélyes) világot kell felfedezniük, ahová csöppentek, hanem a kettőjük között húzódó konfliktusokat is el kell simítaniuk.

Aggodalomra azonban semmi ok, a Haven így sem egy randiszimulátor, hanem egy nagyon kellemes, nyitott világú kalandjáték, ahol egyedül vagy kooperatív módban ketten deríthetjük fel a misztikus bolygót, miközben szinkronizált támadások segítségével megverekszünk a hely agresszívabb lakóival. A fentiek miatt pedig a Haven egy meglehetősen egyedi és izgalmas alkotás, ami könnyed karakterdrámája mellett egy pillanatig sem felejt el játéknak lenni, így remek kikapcsolódást jelenthet, mondjuk, egy hosszú és fárasztó nap végén.

ScourgeBringer

  • Megjelenés: 2020.10.21.
  • Fejlesztő: Flying Oak Games

A roguelite programok manapság fénykorukat élik, hiszen olyan remek címeket köszönhetünk ennek a zsánernek, mint a tavaly az év játékának is jelölt Hades, vagy az idei Curse of the Dead Gods. Ilyen erős konkurencia mellett alighanem sokak figyelme elsiklott a ScourgeBringer felett, pedig a Flying Oak Games alkotása a maga nemében szintén egy remek képviselője a műfajnak, amit komoly hiba lenne kihagyni, főleg így, hogy a Game Pass részeként is elérhető.

A játék története szerint Kyhrát, a fiatal harcost alakíthatjuk, a célunk pedig az, hogy egy halom ősi és halálos gépen átverekedve magunkat rájöjjünk, mi történt velünk a múltban, ezzel megmentve talán az egész emberiséget. A fejlesztők pedig ezt az egyszerű történetet villámgyors összecsapásokkal, tűpontos irányítással, kegyetlen kihívásokkal és egy nagyon látványos harcrendszerrel fejelték meg, mintegy garantálva, hogy a ScourgeBringer azonnal utat találjon az akciójátékok kedvelőinek szívébe.

Spiritfarer

A halál igen sok játéknak a szerves velejárója, azonban a legtöbb program nem szentel ennek az egésznek túl sok figyelmet. Nem így a Spiritfarer, melynek központi témája az elmúlással való megbékélés, a múltunk elengedése és a továbblépés fontossága. Az pedig külön érdekes, hogy komor témája ellenére a Thunder Lotus Games alkotása az egyik legbarátságosabb és legszívmelengetőbb cím a mai listánkon.

Ebben a játékban ugyanis egy kompmestert alakíthatunk, akinek az a feladata, hogy összegyűjtse az elhunytak lelkeit, és ha kell, segítsen nekik átlépni a túlvilágra. Ennek megfelelően rengeteget kell utasainkkal lelkizni, mindez azonban még nem minden. A Spiritfarerben ugyanis lehetőségünk van hajónk fejlesztésére, egy nagy világ felfedezésére és különböző platformer pályák teljesítésére is, a végeredmény pedig egy meglepően tartalmas és izgalmas alkotás, ami körülbelül 30 órányi kellemes (és bizonyos szempontból halálos) kalandozást ígér.

Star Renegades

Vannak azok a programok, melyekből elsőre nem sokat nézne ki az ember, de aztán kiderül róluk, hogy meglepően mélyek, a Star Renegades pedig tipikusan ilyen cím. A Massive Damage alkotása egy körökre osztott harcrendszerrel érkező, roguelike akciójáték, melyben a világot kell megmentenünk egy valóságokon át terjeszkedő birodalomtól. Ha pedig elbukunk, akkor sincs semmi gond, egyszerűen irány a következő létsík, ahol majd talán nagyobb szerencsével járunk.

És bár ez az alapkoncepció nem tűnik olyan nagyon eredetinek, a fejlesztők megfejelték ezt egy sor változatos karakterrel (akiknek a képességeit akár kombinálhatjuk is), és egy kifejezetten mély, megszakításokra és a másik késleltetésére épülő harcrendszerrel, ami a sokadik végigjátszás során is tartogat új meglepetéseket és trükköket. Mindennek hála a Star Renegades egy olyan cím lett, amibe az ember lazán bele tud ölni pár tucat órát, és amit bőven megéri elővenni az ilyen csendesebb, friss megjelenésektől mentes időszakokban.