Ha Japán és a videojátékok kapcsolata kerül szóba, általában három dolog jut eszébe az embernek. Elsőre mindenki egy sor remek, forradalmi franchise-ra gondol, tudjátok, Mario, Zelda, Street Fighter, sorolhatnánk napestig. Aztán a tájékozottabbak elvigyorodnak, mert beugranak nekik a dating simek, azaz a japán otakuk körében roppantmód népszerű randiszimulátorok, amik a finom erotikától a brutális, csápos szörnypornóig terjedő, igen széles spektrumon belül gyakorlatilag bármit jelenthetnek. És végül van a harmadik kategória, amit csak WTF-ként aposztrofál a jó érzésű európai gamer. Mert ugye vannak a kulturális különbségekből adódó furcsaságok és vannak... ezek. Azt hiszem, nincs mit mondanom, jobb lesz, ha csak úgy belevágunk. Sorrend nincs, az itt bemutatott japán videojátékok a maguk kategóriájában mind megérdemlik a címeres ökörség kifejezést. Fontos: egyik alant bemutatott program sem játéktermi alkotás, azokra majd egy másik alkalommal külön kitérek.

LSD Dream Emulator

Kezdjünk valami finomabbal… mondjuk egy rossz LSD trippel! Nem viccelek, kizárólag Japánban kiadtak egy LSD Dream Emulator című játékot PlayStationre, 1998-ban, aminek alapját egy Naskiava Hiroko nevű fickó tíz éven át vezetett álomnaplója szolgáltatta. Ezt dolgozta át saját ötleteivel megfejelve egy helyi művész, Szató Oszamu, az eredmény pedig... nos, nehéz szavakba foglalni. Az LSD Dream Emulator ugyanis nem igazán játék, nincs játékmenete vagy célja. A program annyiból áll, hogy belső nézetben barangolunk egy teljesen véletlenszerűen generálódó álomvilágban, miközben mindenféle zavaros dolog történik, pont, mintha be lennénk tépve. Semminek sincs értelme vagy akár üzenete, a bizarr képek pedig addig-addig váltogatják egymást, míg rá nem ununk vagy kórházba nem kerülünk egy jó kis epilepsziaroham miatt. Alant „gameplay”, csak saját felelősségre!

Mister Mosquito

A Mister Mosquitónak már több értelme van, vagy legalábbis lehet játékként kvalifikálni. Méghozzá azok szerint, akik kipróbálták, egész jó a cucc, noha tény, hogy meglehetősen szokatlan felütéssel indít: egy szúnyogot kell irányítanunk, célunk pedig, hogy az őrületbe kergessünk egy ártalmatlan japán családot. A Jamadák (mert ez a családnevük) hétköznapi életet élnek; jönnek-mennek, esznek, isznak, alszanak. Mi pedig bosszantó rovarként repkedünk körülöttük és szívjuk a vérüket (szó szerint), miközben érzékeljük a pulzusuk ritmusát -- a játék így hívja fel a figyelmet az áldozat „legfinomabb” részére. A pályák célja kellő mennyiségű vér kiszívása, amivel egyenes arányban telik fel a Jamadák „stresszmérője”. Igen, gyakorlatilag az őrületbe kergetjük őket, miközben ide-oda repkedünk a lakásban. Jó hír, hogy a Mister Mosquito Európában is megjelent PS2-re, ha szerencsétek van, elcsíphettek egy példányt.

Hatoful Boyfriend

Forrósodik a talaj, elérkeztünk a lista első igazi dating simjéhez -- amiben viszont nem csajokat kell meghódítanunk, hanem fiúkat, méghozzá galambfiúkat. Nem, nem úgy értem, hogy galamblelkű mimózákat, hanem igazi galambokat, tehát olyan madarakat, amiknek szokásuk a fejünkre tojni, ha olyanjuk van. A sztori szerint egy fiatal japán lányt alakítunk, aki egyedüli emberként iratkozik be a galamboknak fenntartott St. PigeoNation oktatási intézménybe. Itt aztán összeismerkedik egy csomó helyes galambfiúval, akikkel randizni kezd és... eh, most komolyan le kell írnom mindezt? A játék PC-re jelent meg (Japánban hőn szeretett platformunkra szinte csak dating simek kaphatók) 2011-ben, mint ingyenes program, később persze lett dobozos változata is. Adnék linket, de csak japánul tud, meg különben is, galambtoll a fületekbe!

RapeLay

Újabb dating sim, ami viszont már embereket szerepeltet, és sajnos korántsem olyan bolondos, ártatlan marhaság, mint a fenti programok. A címből az angolosok már rájöhettek, miről van szó: nemi erőszak szimulátorról. Nem, nem magyarázom el jobban. A sztori szerint egy politikus perverz fiát alakítjuk, aki éjjelente a vasútállomáson vadászik fiatal diáklányokra. Össze is szed egy háromfős háremet és közli velük, hogy na, mostantól szexrabszolgák vagytok, jó szórakozást! A játék célja a csajok „betörése”, erre pedig elég sok alantas módszer van. A kétféle befejezés eléréséhez erős gyomor kell, megjegyzem, mindkettőben meghal a „főhős” (még jó). A RapeLay hatalmas botrányt kavart, még a furcsa dolgokra kapható japánok is fel voltak háborodva miatta, 2009-ben be is tiltották a forgalmazását. A dating simekre specializálódott Illusion tehát nem készíthetett folytatást a 2006-os PC-s fertelemhez -- azt hiszem, bátran mondhatom, hogy mindenkinek jobb így. Videó nincs, bocs, nekem is van lelkem, vagy mim.

RapeLay

Japan World Cup 3

A sok komolykodás után evezzünk viccesebb vizekre! A Japan World Cup 3-ról már a magyar sajtóban is cikkeztek, nem véletlenül: egy japán lóverseny-szimulátorról van szó (fun fact: a japán játékosok imádják a bizarr szimulátorokat, ha eddig nem tűnt volna fel), ami a szigetország egyik kedvenc sportját (tényleg az) ülteti át... „érdekesebb” környezetbe. A lovakon kívül mindenféle más állatokkal is indulhatunk a futamokon, sőt, akár speciális mozdulatokat is előhozhatunk, amik... amik... Tudjátok, mit? Csak nézzétek meg az Achievement Hunter videóját alant, és mindent érteni fogtok!

Muscle March

Oké, mikor elkezdtem összegyűjteni a lista játékait, nem hittem volna, hogy a Japan World Cup 3 (ezt korábbról ismertem) után még lesz olyan program, ami meglep, de a Wii-re kiadott Muscle Marchot még annyira sem tudom hova tenni, mint a felsorolás többi játékát. A lényeg: menetelő izomkolosszusokkal kell átnyomulnunk falakon, utcákon, metrón, mindenen, miközben testépítő pózokba vágjuk magunkat, hogy pont átférjünk a megfelelő formájú lyukakon. És ennyi. A Muscle Marchot a Namco követte el 2009-ben és valami hihetetlenül szürreális az egész, mondhatni a legviccesebb dolgok egyike, amiket valaha láttam. Szimplán csak jókedvre deríti az embert a maga egyszerű és tagadhatatlanul bugyuta módján. Egy biztos: a Muscle Marchot látva senki sem fogja megkérdőjelezni többé, hogy ugyan miért nem váltott HD-ra a Nintendo a Wii-vel, hisz ezeket a formákat SD-ben is kihívás elviselni.

Tetszett az összeállítás? Netán te is ismersz hasonlóan bizarr és furcsa játékokat? Irány a kommentszekció, ne kímélj senkit és semmit!