• Az idegenek mellett más is szerepet kap az Alien-sorozatban
  • Köztük az androidok, a nagy cégek közti verseny, az MI és a halhatatlanság kérdése is

Az Alien-franchise-ban már a Prometheus előtt is komoly szerep jutott az androidoknak, illetve alapvetően a mesterséges intelligenciának. Elég csak arra gondolni, hogy az Alien szereplői milyen mértékben hagyatkoznak a Nostromo számítógépére, Anyára, illetve, hogy a történetben kulcsszerepe van az android Ash-nek.

Az Aliens ebből valamelyest visszavett, de Bishop még így is fontos szerepet töltött be, bemutatva, hogy a mesterséges intelligencia jó is lehet. Lényegében csak az számít, hogy mi emberek hogyan használjuk őket. A kérdéskört aztán tovább feszegette a Prometheus és az Alien: Covenant, illetve némi újdonsággal az Alien: Resurrection is próbált szolgálni az autonokkal.

Noah Hawley az Esquire-nek adott interjújából kiderült, hogy az FX-sorozat sem csak a xenomorph-okról fog szólni. A történet – ahogy azt már korábban megtudtuk – a Földön fog játszódni, ahol a nagyvállalatok (köztük a Weyland-Yutanival) harcolnak egymással az android és a mesterséges intelligencia piacán. Hawley úgy írta le, mint a harc Edison Westinghouse és Tesla között. Valaki szabadalmaztatni akarja az elektromosságot, csak még nem tudjuk ki, nem tudni, melyik technológia fog nyerni. Más cégek másfajta androidokat hozhatnak létre, illetve képbe kerülhet a kibernetikus fejlesztés és a transzhumán letöltés is.

Hawey szerint a nagy kérdés is az lesz, hogy érdemes-e az ember, mint faj a túlélésre, a halhatatlanság elérésére? Maga a showrunner is megidézte Ripley idevontakozó szavait az Aliensből: „Tudja Burke, nem is tudom, melyik faj a rosszabb. Ők legalább nem gyilkolják le egymást haszonlesésből.” Majd ezzel folytatta: „Még ha a show 60 százaléka a világ legjobb horror-akciója, még akkor is marad 40 százalék, amiben fel kell tennünk a kérdést: mégis miről beszélünk mi itt?”