• Változnak a 93. Oscar-gála szabályai
  • Olyan filmek is nevezhetnek, amiket nem mutattak be a mozik
  • Összevonták a hangkeverés és a hangvágás kategóriákat

A koronavírus-járvány és a zárva tartó mozik miatt sorra csúsztatják el az idénre tervezett premiereket a nagy filmstúdiók, emiatt pedig a jövő évi Oscar-gála is veszélybe került, hiszen a legrangosabb filmes díj ezidáig szigorúan a mozis bemutatókra támaszkodott: csak olyan filmek nevezhettek, melyeket legalább 7 egymást követő napon játszottak a filmszínházak Hollywoodban. Ez azonban most - legalábbis ideiglenesen - megváltozik: a jelenlegi helyzetre való tekintettel az Amerikai Filmakadémia bejelentette, hogy enyhítenek a szabályokon.

A 93. Oscar-gálára azokat a filmeket is lehet majd nevezni, melyek kizárólag valamelyik streaming vagy VOD szolgáltató kínálatában jelentek meg. Nem szüntetik meg teljesen ugyanakkor a mozis kapcsolódást, kikötötték ugyanis, hogy csak azon alkotásokra vonatkozik ez a kitétel, melyeknek volt tervezett mozis premierje.

az-oscar-dij-is-reagalt-a-koronavirusra-valtoznak-a-kategoriak-is.jpg

Változnak a kategóriák is: a terület szakszervezetének kérésére jövőre összevonják a "legjobb hangvágás" és "legjobb hangkeverés" díjakat, és csak "legjobb hang" lesz. A döntés érthető, hiszen a két kategória között óriási átfedés volt mindig is mind a jelölteket, mind a végső győzteseket tekintve. Hogy lesz-e helyette új kategória, arról egyelőre nem esett szó - sokan vannak, akik például a kaszkadőri vagy a casting elismeréseket hiányolják, ezen kategóriák előtt most megnyílhat az út.

A "legjobb eredeti filmzene" kategória követelményein eközben szigorítottak: mostantól a teljes filmzene minimum 60 százalékának kell eredeti alkotásnak lennie, ha egy film indulni szeretne ebben a kategóriában, míg a folytatások legfeljebb 20 százalékban vehetnek át zenéket változatlan formában a korábbi filmekből.