Napjainkban Európában is egyre elterjedtebbnek számít az előadóművészet egy Japánból induló ága, melynek lényege, hogy a résztvevők különböző fiktív karaktereket jelenítenek meg jelmezek segítségével. A megjelenítendő koncepciók általában mangák és animék szereplői, de ábrázolhatnak videojáték főhősöket, vagy egyéb kitalált alakokat. A kérdés jogosan fogalmazódhat meg azokban, akik keveset tudnak erről az egész szubkultúráról: ebben mégis mi a művészet?

Cosplay, avagy szeretettel Japánból

Maga a cosplay szó egy összetételből ered, méghozzá az angol „costume” (jelmez) és „play” (ebben az esetben szerep) szavakból, a szókapcsolatot pedig 1984-ben Takahasi Nobujuki alkotta meg a Science Fiction Worldcon rendezvényen. Ugyan a jelenség japán eredetű (egy 1978-as esemény volt rá az első dokumentált példa), de ahogy azt a név is mutatja, az Egyesült Államokban is viszonylag hamar felütötte a fejét az önkifejezés e fajtája. Az irányzat iránt érdeklődők száma 1990 óta folyamatosan növekszik, különösen igaz ez az ázsiai országokra, leginkább Japánra. A keleti országban a cosplay-re egyáltalán nem bohóckodásként tekintenek, hiszen a fiatalok körében az utcai divatban, valamint a popkultúra trendjeiben is meghatározó szerepet tölt be. Hazánkban, valamint Európa kisebb országaiban évekkel ezelőtt kezdett elterjedni ez a fajta előadóművészeti ág, hasonlóan Dél-Amerikához és Ausztráliához.

Cosplay - Jelmezekből szubkultúra

A cosplayerek maguk készítik a ruhákat, a fenti Mileena kosztüm fogazatának kidolgozása komoly fanatizmust igényelhetett.

Ahogy egyre jobban terjedt az irányzat, úgy a cosplaynek is több és több fajtája alakult ki az évek során. Ilyen például a crossplay, mely annyit takar, hogy valaki egy saját nemével ellentétes karaktert ölt fel magára. Leginkább az olyan férfikaraktereket ábrázolják így, akik finom, már-már nőies vonalakkal rendelkeznek. A crossplay nem egyenlő a dollerekkel (animegao, ha esetleg így jobban ismerős). Utóbbi esetben jellemző, hogy férfiak bújnak az ellenkező nem szerepébe, viszont itt egész testet takaró jelmezeket, valamint maszkokat is használnak, melyek segítségével még pontosabban meg tudják jeleníteni az ábrázolni kívánt szereplőt.

Motiváció és cosplay

A cosplay nem csupán a ruhákról szól, az a lényege, hogy a valóságban minél pontosabban tükrözzön egy specifikus karaktert. Tudtad, hogy egyes cosplayesek (vagy cosplayerek) az ábrázolt szereplőt nem csak külsőleg másolják, hanem átveszik a karakter belső tulajdonságait, jellegzetes viselkedési formáit, még a mozgását is? A jelmez csak hab a tortán, amit a legtöbb résztvevő saját maga készít el. Az ok, hogy miért és kit cosplayel valaki, három csoportba sorolható, melyek között eléggé elmosottak a határok.

Cosplay - Jelmezekből szubkultúra

Mivel az animék és mangák világában az erotikának is sokszor jut szerep, egy-egy jelmez viseléséhez nem árt bevállalósnak lenni.

Az első kategóriába tartoznak a rajongók, akik általában kedvenc karaktereik bőrébe szeretnének bújni. Ők viszonylag kevesebb figyelmet fordítanak a jelmezük elkészítésére, sokkal inkább az ábrázolt szereplő stílusát próbálják utánozni. A második csoporthoz a versenyzők tartoznak, akik élvezik a népszerűséget és a hírnevet, és szeretik közönség elé vinni az alkotásukat. Utóbbi okból kifolyólag ők már sokkal inkább foglalkoznak a ruházat részletességével, és jellemző rájuk, hogy populárisabb karaktereket ábrázolnak. A harmadik halmaz olyan embereket foglal magába, akik a kihívás miatt készítenek el egy-egy jelmezt. Általában ők alkotják meg a legnagyobb, legbonyolultabb, leglátványosabb és legjobb minőségű öltözékeket.

Hogyan készülnek a cosplay-ruhák?

A cosplayesek motivációját nagyon sokan nem értik, az viszont annál inkább foglalkoztatja a közönséget, hogy hogyan készülnek a gyakran lélegzetelállító ruhák és jelmezek. Egy cosplay elkészítéséhez rengeteg időre, energiára és pénzre van szükség, mivel a jelmezkészítés egy rendkívül hosszadalmas és költséges folyamat. Minden a tervekkel, ötletekkel kezdődik, ezt követi az anyagbeszerzés, majd a megvalósítás. Mivel egyes részletek igen problémásak lehetnek, a vállalkozó kedvűek gyakran képezik magukat valamilyen kézművestechnikában, ilyen például a textilművészet, ruhatervezés, testfestés stb. A cosplayer általában saját maga állítja össze a ruháját, a kiegészítőket azonban különböző sci-fi, illetve fantasy tematikájú boltokban is be lehet szerezni. Mivel egy fegyver elkészítése például elég bonyolult lehet, ezért ezt nagyon sok ruhakészítő inkább egy profira bízza, azaz külön vásárolja.

Cosplay - Jelmezekből szubkultúra

Egy remek példa a nemcserés crossplayre: a Zelda-sorozat Linkje amúgy sem egy macsó típus, lányok is nyugodtan életre kelthetik.

Cosplay az utcán

Ahogy azt fentebb már említettem, a japán fiatalok körében a cosplay nagyban meghatározza az utcai divatot. A tokiói Harajuku és Akihabara negyedben például egyáltalán nem meglepő, hogy tizenévesek anime- és mangahősnek öltözve járják az utcákat, vagy ülnek be egy helyi cosplayes vendéglátóegységbe. Ezekben a kávézókban és éttermekben a pincérnők szintén fiktív karakternek öltözve végzik a dolgukat, ezzel szórakoztatva a rajongókat és a betérőket. Egyes csoportok gyakran tartanak összejöveteleket a városban is, ahol megvitatják észrevételeiket, tapasztalataikat cosplayes ismerőseikkel a jelmezkészítés rejtelmeiről.

Találkozók és cosplay-gyűlések

Mivel egy cosplay elkészítése nagyon bonyolult folyamat, a szubkultúra résztvevői gyakran kérik egymás segítségét, mind a beszerzést, mind pedig a megvalósítást illetően. Tulajdonképpen az érdeklődők egy alternatív közösség tagjai, akik segítik egymást, versenyeznek egymással, vagy csak egyszerűen jól érzik magukat egy hasonló érdeklődési körrel rendelkező társaságban. Azokban az országokban, ahol szélesebb körben is elterjedt ez a szubkultúra, rendszeresen rendeznek találkozókat, illetve versenyeket a résztvevők számára. Az Egyesült Államokban évente például közel száz olyan rendezvényt tartanak, ahol a cosplayer tehetségét azzal mérik, hogy mennyire választott részletgazdag jelmezt, valamint milyen minőségben sikerült ezt életre keltenie. A versenyzők a legtöbb esetben elő is adhatnak valamit, akár egyéni, akár csoportos produkciót, mivel ezeken a versenyeken egyedül és csapattal is lehet indulni. Egy ilyen eseményen a díjazás kategóriánként történik, mint legjobb fegyver- vagy páncélkészítő, legjobb szabó és így tovább. A világ legjelentősebb cosplay versenye a World Cosplay Summit, melyen minden évben 20 ország résztvevői mérik össze tehetségüket. Léteznek újabb nemzetközi események is, mint például a franciaországi Japan Expo, az Ázsián kívüli legnagyobb és legismertebb cosplayes rendezvény pedig továbbra is a Comic-Con.

Cosplay - Jelmezekből szubkultúra

Bár a cosplay japán találmány, a világ minden részén népszerű, és nemcsak keleti karakterekkel. Ez itt például Mary Jane, Stacey Rebecca tálalásában.