pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Ahogyan a gamerség egyre jobban begyűrűzik a köztudatba, úgy mennek rá a különböző márkák is erre a manapság már pozitívabban ítélt megbélyegzésre. Legalábbis addig, amíg haszon származik belőle. És hát miért ne származna, mikor a videójátékos közösségnek asztal, szék, mindenféle kiegészítő eladható. Mert bizony el is adják, méghozzá igen nagy számban. És hát akkor az olyan alapvető eszközökről még nem is beszéltünk, mint a billentyűzet, az egér, a headset… vagy éppen a mikrofon.

Visszafogott fénypont

A Hama márka már talán jól ismert, szinte minden körben, bár népszerűsége inkább a hagyományosabb, kevésbé direkt módon vásárló közönségnek köszönhető, legyen szó kábelekről vagy csatlakozókról, és egyéb, a műszaki cikkek között kihagyhatatlan termékekről. Azonban a lassan egy évszázados cég immáron több mint tíz éve ráfeküdt a gamer életérzésre és termékekre is, így nemcsak portfólióját növelve, de egyben a minőségre is odafigyelve, hiszen innentől már nem az átlag háztartás “olcsó is jó lesz belőle” tagjai kerülnek a célkeresztbe, hanem azok, kik ezekkel a kiegészítőkkel kelnek és fekszenek, 100 kill/óra és “na, csak még egy küldetés” társaságában. Sőt, a gamereknek egy újabb ága van már évek óta felfelé ívelő ágban, ez pedig a streamereké, akik nemcsak játszanak vagy éppen szimplán produkálják magukat a kamera előtt, hanem emellé sokat beszélnek, esetleg ordítoznak vagy sikoltoznak is. És bizony ebben az esetben, esetleg valamilyen tárgy nyalogatása közben nemcsak az a fontos, hogy a hangok tisztán és szépen szóljanak, de az is, hogy lehetőleg látvány is legyen mellé, amiért általában az RGB, avagy a világítás felel. Nos, itt mindent megkapunk, egyetlen alumínium dobozban.

Merthogy a uRage Stream 750 HD Illuminated egy mutatós kis kofferben érkezik, belül természetesen kibélelve, mindennek helyet szorítva, ez a minden pedig a masszív, háromlábú állvány, a harisnyázott és védett USB-C-s kábel, valamint maga a mikrofontest és a leírás. A testet csak belecsavarjuk az állványba, majd jöhet a kábeles összeköttetés a géppel, és már élvezhetjük is “munkánk” gyümölcsét, hiszen a kiegészítő pikk-pakk a rendszer részévé válik, nincs szükség telepítési munkálatokra. Világítása visszafogott, nem túl erős fényt jelent, lassan váltakozó, így egyáltalán nem vibráló, hosszabb idő után sem zavaró színekkel. A mikrofon 360°-ban dönthető és forgatható a lábán lévő gömbcsuklónak köszönhetően, szépen állítható az igényeknek megfelelően, emellett integrált popfilterrel rendelkezik, ami a gyakorlatban hamar megmutatja az előnyét.

Ami extra, az a 3,5 mm-es fejhallgató-kimenet, hangerő-szabályozással a mikrofonon (monitor szempontjából remek), illetve a mikrofon testjén állíthatunk két mód között, ami az egyedüli felvételhez (kizárva a háttérzajokat) és a csoportos beszélgetéshez kínál ideális választási lehetőséget. A száraz adatok: a mono eszköz érzékenysége -45 dB ± 3 dB, frekvenciatartománya 20 Hz - 20 kHz, az impedancia pedig 6800 Ω. És hogy mindez mit jelent a hétköznapos használatban? Tiszta és élvezhető hangot.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Jól hangzik

A uRage Stream 750 HD Illuminated már kicsivel több mint 20 000 forintért beszerezhető, amivel egészen jó árat képvisel a piacon, ha a világítós, jó minőségű mikrofonokat nézzük, és ehhez képest nemcsak kellően masszív (minden szempontból), de egyben visszafogottan mutatós is, minimálisan látványos a nagyon lazán vett világítással, és ami a legfontosabb, hogy hangzás terén is kellően jó minőséget képvisel. Annyira, hogy használtam már pár márkát, felsőbb kategóriás headsetet, asztali változatot, laptopba épített mikrofont, de a kollégák a legutolsó podcast-felvételeknél azt mondták, hogy ezzel volt a legjobb és legtisztább a hangom, amit nagyjából én is osztok. Éppen ezért (és nem kifejezetten a világítás miatt, ami inkább csak extra), azt gondolom, hogy a Hama terméke ebben az esetben jó vétel lehet, ha pont mikrofonra lenne szükség, ami podcastek felvételéhez ideális darab, árkategóriájában pedig elég jó szintet képvisel.