Ami miatt különösen szimpatikus a Fumax üzletpolitikája: a fiúk nemcsak a végtelenségig húzódó sorozatokat hoznak, amik aztán kitöltik a fél szekrényt, hanem mindenféle érdekességet, kuriózumot, amik képregény-kedvelőként üde színfoltot jelentenek a megszokottabb, egyébként szintén nagyon izgalmas vagy élvezetes címek között. A Batman: A világ kifejezetten ilyen darab, ami – spoiler – igen gyorsan kedvenc lett az aktuális hármasból.

Batman: A világ

  • Író és rajzoló: változó
  • Oldalszám: 184
  • Ár: 6495 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

És hogy miért ez a kedvenc? Nos, egyszerű a válasz: a kötet, bár a címe alapján gondolhatnánk azt, hogy a népszerű igazságosztó háttérvilágát mutatja be, igazából sokkal inkább illeszkedik a cím mondanivalójához. Nevezetesen, a világ különböző tájairól, országaiból szerepel egy-egy sajátos értelmezésű, a helyi viszonyokhoz és terepekhez kötött vagy kötődő történet. Avagy 14 darab kisebb sztorit ismerhetünk meg Batmanről, aki függetlenül attól, hogy éppen Oroszországban, Brazíliában, Kínában vagy Japánban bukkan fel, mindig megőrzi alapvető identitását.

Ez az egyik nagy pozitívuma a könyvnek, hogy nagyjából tartja magát, kötődik egy adott és biztos ponthoz, aki ebben az esetben maga Batman, ráadásul elkerüli az antológiák egyik nagy rákfenéjét, hogy nincs elég idő és fantázia rendesen kibontani a cselekményt. És ugyan vannak kicsit gyengébben muzsikáló esetek, összességében elmondható, hogy látszik a lelkesedés és a karakter iránti szeretet, illetve vannak kifejezetten kiemelkedő, emberibb, személyesebb, drámaibb darabok is.  

A látványvilág a téma és a koncepció miatt ugye változó, viszont összességében ezen a téren is elmondható, hogy minőségi kötet a végeredmény, a megszokott méretben és igényes kivitelben, a végén néhány extra vázlattal, ráadásul mindez a világpremierrel egy időben érkezett el hozzánk is. Reméljük, hogy a következő ilyen kötetbe Magyarország is belefér, mert kifejezetten érdekel, hogy a hazai alkotók hogyan csapnának le a témára.

Batman/Fortnite – Zéró Pont

  • Író: Christos Cage
  • Rajz: Reilly Brown és Christian Duce
  • Oldalszám: 152
  • Ár: 6995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Nem mondhathatni, hogy Batmannek átlagos napja van, mikor belép a Gotham felett megjelenő repedésbe, ami egy idegen világba vezeti őt és a város más neves alakjait. Vagyis inkább beszéljünk napokról, elvégre egy hurokba kerülve a köpenyes igazságosztónak újra és újra harcolnia kell, majd meghalnia, hogy aztán újrakezdje a körforgást. Közben emlékei elvesznek, ráadásul a kommunikációra is képtelen, mégis érez valamit egy macskaruhás nő iránt, akivel onnantól segítik és informálják egymást az apró, hátrahagyott jelekkel. Majd végül sikerül a nőt kijuttatni az időhurokból, ám megjelenik helyette más, hogy végül egy egész csapat próbálkozzon a különleges helyszín elhagyásával. 

Bár nem vagyok oda sem a Fortnite-ért, sem a műfajért, amit a népszerű videójáték képvisel, de nagyon kíváncsi voltam, mit sikerül kihozni ebből a crossoverből, ami egyébként sikerre van itélve a keresztezett témák miatt. És bár valahol beigazolódtak a sejtéseim, hogy nem ez lesz a Batman-univerzum legintelligensebb, legcsavarosabb története, mégis, már csak a rajzai miatt is szórakoztató leülni elé. Aki alapvetően kedveli a koncepciót és a Fortnite-ot, eleve sokkal nagyobb élmény lehet számára, sőt a kötet vásárlói még kódokat is kapnak a játékhoz. Ahol semmiféle szó nem érheti a ház elejét, az a külcsín: a Zéró Pont fantasztikus illusztrációkkal rendelkezik, és persze ez is ízlés kérdése, de nekem már csak a rajzok miatt is élvezet volt átolvasni, ráadásul, szintén egyéni pozitívum, de felbukkan benne egy karakter a G.I. Joe-univerzumból, amit különösképpen értékeltem. Már az extra borítók és vázlatok mellett. Kihagyható, de rajongóknak nem érdemes, mert ők imádni fogják.    

Deadpool és Kábel

  • Író: Fabian Nicieza
  • Rajz: Mark Brooks és mások
  • Oldalszám: 272
  • Ár: 7995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A nagydumás Deadpoolt egy különleges szekta bízza meg egy speciális szer begyűjtésével, ami a világ egyesítésében segítené munkájukat, és bár Wade nem az a szentlélek, mégis beadja a derekát, persze részben a honorárium miatt. Más kérdés, hogy miután Kábel is megjelenik a színen, csak éppen egészen más céllal, megváltozik a helyzet. Kábel gyanakvó a mindenkit hupikékre festő szekta céljaival kapcsolatban, a zsémbes zsoldos azonban mintha egyre jobban annak befolyása alá kerülne. Aztán, mikor mindketten megkapják az átalakulás lehetőségét, végül kénytelenek szó szerint összedugni a fejüket és együtt nekilátni a világ megmentésének.

A páratlan páros kalandja párszor kellemesen átverős, és amikor már azt gondoltam, hogy túlságosan leülepedik, mindig sikerült valamivel feldobni a sztorit, így simán mehet a többi Deadpool-kötet mellé a polcra, főleg, hogy vannak kifejezetten jó pillanatai, ötletei. A rajzok kimondottan jók, a karakterek is képesek kellően mókás beszólásokra, szóval összességében nincs ok a panaszra, illetve vannak borítók és vázlatok is, hogy teljesen legyen a kínálat. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Egyértelműen a Batman: A világ a trió legérdekesebb és legizgalmasabb darabja, miközben a Deadpool és Kábel a legtartalmasabb és legvaskosabb, a Fortnite-ot a Gotham-i igazságosztóval keverő Zéró Pont pedig tipikusan az a fajta, ami nem mindenkinek való, de egy rajongó értékelni fogja, már csak az extra tartalmak miatt is. Innentől mindenki a saját igényei és érdeklődési köre szerint dönthet arról, melyik kötet való számára, miközben az biztos, hogy a minőséggel nem akad probléma.