Slender Man egy internetes mítosz, ami nem igaz -- ugyanakkor sajnos vannak, akik a hozzá fűződő, tényként tálalt, dokumentarista stílusban előadott történeteket nem tudják megkülönböztetni a valóságtól. Ez főleg gyerekek esetében veszélyes, akiknek a szellemi fejlődése egy bizonyos pontig természetéből adódóan nem tesz különbséget valóság és fikció között. Ez, na meg két amerkai kislány kegyetlensége majdnem egy gyermek halálához vezetett az Egyesült Államokban.

Két 12 éves kislány, Morgan Geyser és Anissa Weier (lent) a wisconsini Waukeshában majdnem megölték egy osztálytársukat, amikor kicsalták az erdőbe, majd késsel tizenkilencszer megszúrták. A vérző, magatehetetlen áldozatot sorsára hagyták, ám ő végül mégis elkúszott a közeli autóútig, ahol rátaláltak és azonnal kórházba vitték. Állapotáról a család kérésére a hatóságok nem adnak felvilágosítást, a két elkövetőről viszont több dolgot is megtudott az amerikai sajtó.

A wisconsini Journal Sentinel részletes feltáró anyagot közölt az esetről, melyből kiderült, hogy a lányok indítéka a Slender Man mítoszban gyökerezett. Azt állították a rendőröknek, hogy a gyermekrabló természetfeletti lény valódi, és úgy gondolták, hogy a gyilkossággal kivívják Slender Man tiszteletét, mi több, méltóvá válnak rá, hogy kövessék őt. Geyser és Weier a seriffhivatal szerint hónapokig tervezték a gyilkosságot, ami azt jelenti, hogy kiskorú mivoltuk ellenére is különösen súlyos büntetésre számíthatnak. A vád előre megtervezett emberölési kísérlet, ami az állam törvényei szerint maximum 25 év, fiatalkorúak börtönében töltött szabadságvesztéssel sújtható -- legalábbis gyermekkorban, amúgy 65 év az átlag.

Morgan Geyser és Anissa Weier

Állítólag Morgan Geyser találata ki a gyilkosságot, és nemcsak azért, hogy Slender Mannek imponáljanak, hanem hogy meggyőzzék a hitetleneket a teremtmény létezéséről. A gyerekek azt vallották, hogy Slender Man "a creepypasták ura", aki az árnyékvilág minden egyébb szörnyszülöttje felett áll. A lányok határozottan tagadták, hogy bánnák az esetet, igaz, az már könnyen ment nekik, hogy egymásra mutogassanak, amikor a rendőrök azt szerették volna megtudni, hogy melyikőjük döfött először. Geyser egyébként azt mondta, találkozott Slender Mannel, aki megfenyegette, hogy végez a családjával, ha nem fogad szolgaságot neki.

A Slender Man történetek nagy részét tömörítő, illetve az internetes creepypasták legnagyobb gyűjteményeként jellemezhető Creepypasta Wiki szerkesztősége is kiborult az eset kapcsán, legfőképp azért, mert a gyerekek állítólag az ő weboldalukat látogatták a legtöbsször, hogy információkat szerezzenek Slender Manről. A szerkesztők ki is adtak egy közleményt, melyben kijelentik, hogy minden, ami az oldalon olvasható, pusztán csak fikció, semmi több. Hozzáteszik: egy egy ritka, "izolált eset", ami nem reprezentálja a creepypasta közösség egészét, az olvasók és írók pedig egyaránt elítélik a történteket.

Slender Man by Eric Knudsen

A creepypasták eddig nem sokszor kerültek a hatóság vagy a mainstream média látószögébe, holott nagyon régóta létező jelenségről van szó. A creepyasta elnevezés a 4chanes szlengből származik: eredetileg copypastának (copy+paste, ugye) becézett, fórumról fórumra másolt, fiktív történetet, novellát jelent, ami a horrorzsánerbe sorolható. Slender Manről nagyon sok creepypasta született, a YouTube-on áldokumentumfilmek készültek róla, és a DeviantART is tele van rajongói ábrázolásokkal.

Eredetileg azonban Slender Man nem creepypasta volt, hanem egy díjnyertes munka a Something Awful nevű weboldal Photoshop-pályázatán: egy sor fekete-fehér, manipulált fényképen jelent meg először az öltönyös, nyúlánk alak, akit egy Eric Knudsen nevű fiatal grafikus álmodott meg. Slender Man ikonikus külseje hamar népszerű lett, 2009-es debütálását követően számtalan sztorival bővült a köré szőtt mítosz, mely szerint a különös entitás emberemlékezet óta kísérti a gyermekeket, képes a gondolatolvasásra, tud teleportálni, és jelenléte megzavarja az elektromos eszközöket.

Slender Manről egy ingyenes videojáték is készült Slender: The Eight Pages címmel (a letöltésért katt a játék címére), melyet az alkotók később fizetős játékká bővítettek -- így született meg az adatlapunkon is szereplő, tavalyi Slender: The Arrival, egy meglepően félelmetes, igaz, kissé repetitív program.