Igazából nem ma indult ez a trend, sőt már sok-sok éve jelen van, azonban pár ritka kivételtől eltekintve nem vagyok nagy híve, legalábbis olyan formában, ahogyan a kiadók űzik az ipart. Mert elhiszem, hogy valaki szívesen játszana egy régi kedvencével, és örül, ha ehhez nem kell otthon húsz konzolt tartania, de ha ez a nosztalgia az, ami a remastered verziók megjelentetésére sarkallja a cégeket, akkor az árat is ehhez viszonyítva lőjék már be. Márpedig a „felújított” programok sok esetben nem negyede vagy fele áron kaphatók, hanem teljesért vagy alatta egy kicsivel, és ilyen formában pedig úgy gondolom, egyértelmű a pénzlehúzás a háttérben. 2018 egyébként nem egy remastered változattal indult, ott volt a Burnout Paradise, vagy éppen a cikkben is szerepelő Devil May Cry HD Collection és az Assassin’s Creed Rogue is.

Az ördög megint sírni fog

A PS2-es időszak egyik nagy húzócíme volt a Devil May Cry, amit a maga idejében kifejezetten szépnek gondoltunk/mondtunk, azonban azóta 17 esztendő telt el, miközben a széria is teljesen megújult. Ennek hála már a 2012-ben PS3-ra kiadott kollekció is elmaradottnak bizonyult, a PS4-es HD Collection pedig igazából ugyanaz, ezért sokat nem is érdemes vele foglalkozni.

A gyűjtemény így a 2001-es első, a 2003-as második, valamint a 2005-ös harmadik 2006-ban kiadott Special Editionjét tartalmazza. Mást? Lényegében nem, a tartalom megfelel a 2012-es verzióban kapottnak, egyedül a képfrissítésen javítottak. Emiatt most maximum azok örülhetnek, akik a PS4/XOne/PC miatt eladták a PS3-at, de szeretnének újra valamelyik régi DMC-vel nyomulni – nos, ők megkapják az autentikus élményt, avagy a God of Wart/Gears of War 4-et/Huntot is futtató masinákon nekiállhatnak három PS2-es program PS3-as emulálásának. Ez pedig annyira igaz, hogy míg a tényleges játék full képernyőn fut, a modern megjelenítőkhöz igazodik, addig a menü és a harc közben bevillanó extra tartalom minden esetben a hagyományos szabványhoz igazítva kerül a szemünk elé, mintha csak a 10 évvel korábbi doboz tévét raktuk volna vissza a szobába.

Jó, nem akarom nagyon szapulni a kiadványt, mert az első és a harmadik rész tényleg korszakának nagy címe volt, sőt még a második is bőven fogyasztható, de azért az minimálisan elvárható volna a 8990 forintos ár mellett (ami persze nem egy vészes összeg, de a nulla munka fejében a 2990-4990 határ lenne az igazi), hogy a menü ne úgy nézzen ki, mintha VHS-en akarnánk „HD EXTREME Nature” felvételeket megtekinteni. Tudom, ehhez minimálisan dolgozni kellett volna. Szóval a játékok jók, de nem mai szemmel, kicsit azért megfáradtak már, a kijelzőkön is látszódik, hogy eltelt x év, szóval, ha nem kifejezetten a nosztalgia hajt, a felújított negyedik epizóddal vagy a 2013-as reboottal jobban jársz.

Devil May Cry HD Collection (PC, PS4, XOne) - 60%

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Legyünk templomosok

Hogy az AC-széria mennyire szolgált rá a hírnevére, mennyire fejlődött jó irányba a játék, azt most inkább hagyjuk, helyette szimplán csak foglalkozzunk a 2014-es mellékággal, ami az előző generációs konzolokra jelent meg legelőször, majd később PC-n is tiszteletét tette. Hogy eredetileg a gyengébb hardverekre fejlesztették, az alaposan meglátszódott rajta (pláne a Unity mellé helyezve), emellett az sem volt kérdéses, hogy kevés figyelmet szenteltek az újdonságok bevezetésére. Emellett azonban így is hangulatos és történet szempontjából egészen érdekes kis szelete lett a Rogue a teljes univerzumnak, elvégre a sztori egy aszaszin átalakulását mutatja meg, mindezt úgy, hogy a kaland nagyszerűen kiegészíti a Black Flaget és emellett jópofa összekötés a Unityvel.

Pár szóban a lényeg: lehet sokat hajózni, harcolni, kraftolni és gyilkolni, ami nem utolsó szempont. Aki bírta a vízre futó korábbi epizódot, az nagyszerűen szórakozott ezzel is, sokan egyből egyfajta (túlárazott) DLC-ként tekintettek rá a Black Flag után, ami valahol igaz is. És hogy milyen a PS4-re és XOne-ra 9490 forintért kiadott Remastered? Nagyjából ugyanolyan, mint amilyen a PC-s volt 2015 elején. Amivel alapjában nincs gond, csak ugye a Rogue már a maga idejében sem használt ki minden lehetőséget, azóta pedig nemcsak három év telt el, de a külcsínt nézve az Origins is megjelent, ami egy izmos masinán kimondottan gyönyörű. Szóval megint kérdéses, minek és kinek készült el ez az újrakiadás, ami nagy változásokat sem hoz, mindenesetre ha még nem játszottál vele, érdemes betenni a teljes történelmi áttekintésbe, mert a sztorival nagyon kellemes pillanatokat okozhat mindenkinek, aki bírja az AC-univerzumot.

Assassin’s Creed Rogue Remastered (PS4/XOne) - 60%

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!