Kitörni a skatulyából általában lényegesen nehezebb, mint bekerülni, még akkor is, ha az illető tulajdonképpen saját maga vágyott oda. Azt mondani ugyanis, hogy a Board & Dice neve gyakorlatilag eggyé vált az elsősorban mezoamerikai témájú eurókkal, biztos, hogy nem túlzás, tekintve, hogy az Escape-széria gyakorlatilag eltörpül a kínálat T-címei közül, melyek közül minimum egy (a Teotihuacan) 2022-től már franchise-nak is nevezhető. Éppen ezért nem meglepő, hogy az elmúlt évben a szokásosnál is több ilyen stratégia érkezett tőlük, például az a Zapotec, amely ugyan nem a T-sorozat része, és mechanikájában sem hasonlít a család tagjaira, de egy újabb ősi civilizáció köré fonta játékmenetét.

ZAPOTEC

  • Partner/Kiadó: Board & Dice
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-75 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,71/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról rendelve 45 euró, nagyjából 16 900 forint

A mezoamerikai Zapoték-civilizáció közel sem annyira ismert, mint a maja, az azték, vagy a tolték, de a mind a mai napig létező népcsoport egykoron egy kisebb birodalommal rendelkezett. A Zapotec pontosan ide kalauzol, a játékosok kezébe adva fővárosa, valamint a környező területek menedzselését, három völgyben téve lehetővé a fontos épületek, termelőegységek felhúzását, valamint piramisok építését, hozzájárulva az isteneknek bemutatott áldozatokhoz és a rituálék kivitelezéséhez szükséges erőforrások előállításához.

A Zapotec ezt egy olyan, ezúttal nem munkáslehelyezős euró formájában tálalja, ahol inkább a kézmenedzsment, a draftolás, valamint a területfoglalás a hangsúlyos, a játék ugyanis több részre oszlik. Egyrészt akciókártyák bevetésére, ezekből mindössze egy darabot lehet kiválasztani a fordulók elején, és a kártya alapvetően meghatározza, hogy mi is fog történni. Ezek három főbb elemből állnak: fejlécükben egy erőforrás ikonja található, aminek a termelés során van jelentősége; a központi ábra a tulajdonság, amely meghatározhat egy adott épülettípust vagy területet, ahol építkezni lehet; a láblécben található szám pedig a körsorrendről dönt (az alacsonyabb értékek vannak előnyben).

A cél alapvetően az, hogy felépítsünk egy motort, amely tetemes mennyiségű nyersanyagot tud termelni, amit aztán elsősorban építkezésre lehet fordítani, amely mellett lehetőség van piramist építeni, vagy épp egy templomsávon haladni. Ez a motor a saját játéktáblán elevenedik meg, ahová épületeket ábrázoló lapkákat kell helyezni, egy 3x3 mezőből álló rácsra, amely oszlopokra és sorokra oszlik. Ezek felett nyersanyag található, és ehhez kötődik szorosan a forduló elején választott akciókártya, hiszen a választott lapon található nyersanyag határozza meg, hogy mely sort vagy oszlopot aktiválhatjuk. Ez a termelés, ilyenkor az ott található épületlapkák nyersanyagokat termelnek. Három alaperőforrás (fa, kő, tégla) és három "haladó" erőforrás (kukorica, arany és pap) a gazdaság katalizátora, ezeket használva lehet épületeket felhúzni és az egyéb akciókat végrehajtani.

Értelemszerűen mindez gondos tervezést igényel, különösen, hogy a Zapotec meglepően rövid. A hivatalosan 60-75 perces játékideje alig öt fordulóra oszlik, amiből minimum az első, de inkább még a második is alapvetően csak a tervezésről és az alapozásról szól, az akciók hógolyóvá csak az utolsó kettőben gyúródnak – akkor viszont nagyon. A motorhoz ugyanis több minden asszisztál, például úgynevezett kereskedelemlapkák, melyek egyszeri nyersanyagot, vagy épp állandó képességet biztosíthatnak; pontozólapkák, melyek minden egyes fordulóban győzelmi pontokat adhatnak; piramisok, melyeket szintenként kell felépíteni, és szintén tetemes mennyiségű győzelmi pontot adhatnak; rituálékártyák, melyek tulajdonosaik számára extra győzelmi pontokat biztosítanak a játék végén, feltéve, ha sikerül teljesíteni a rajtuk levő feltételt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Talán ebből is látszik, hogy az alapvetően pár oldalas, rendkívül gyorsan átlapozható és megtanulható szabálykönyv mennyire csalóka, és egy valójában nem komplex, de kifejezetten mély játékot rejt, amely néhány egyedi ötlettel dolgoz fel egy olyan témát, amiből már annyi minden hoztak ki az évek során. Bár messze nem ez az olasz Fabio Lopiano eddigi legkreatívabb munkája, de kiválóan beleillik a Board & Dice repertoárjába, és mindazok gyűjteményébe, akik élete a mezoamerikai civilizációk körül forog.

(A játékot partnerünk, a Board & Dice biztosította – köszönjük! A Zapotec nagyrészt nyelvfüggetlen, a szabálykönyvből létezik rajongói magyar verzió, ami INNEN érhető el.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát