darkest-dungeon3-mythic-games-pcguru-fejlec.png

Most már hetekkel vagyunk a start után, a Mythic Games pedig ismét elképesztő eredményeket tud felmutatni a legújabb játékával, aminek nem mellesleg a gamerek is kifejezetten örülhetnek. Mármint azok, akik videójátékokkal töltik minden idejüket, hiszen a Darkest Dungeon nekik is szól, mint bitekből az asztalra adaptált dungeon crawler, ami egy igen népszerű indie játékból fejlődött ki. Magáról az adaptációról már meséltünk, ahogy a setupról és az alapokról is, most pedig nézzük meg azt, hogy milyen formában lép át a valóságba ez a felfedezős, harcolós, az őrületet és halált sem nélkülöző alkotás.

darkest-dungeon3-mythic-games-pcguru-1.png

Felfedezünk

Ahogyan arról már szó volt, több fejezeten át zajlik a játék, melyben végül eljutunk a főellenfélhez, addig viszont szobákat, helyiségeket fedezhetünk fel, amik tele vannak nehézségekkel és veszélyekkel. A kisebb dungeon-táblán letesszük a lefordított szobalapkákat, majd hősünk minijét a kiinduló pontra helyezve megkezdjük a terület feltérképezését. 

Ilyenkor egyfelől körbenézhetünk, illetve felfedhetjük a szobák titkait, ami a lapkák felfordítását jelenti, de ez azzal jár, hogy a stressz-szintünk is nőni fog, amit a karakterhez tartozó skill-táblán kell menedzselni. Viszont ezt akkor is eljátszhatjuk az összes, egy egységnyi távolságra lévő szobával, ha egy elágazásban vagyunk, ahonnan három irányba megyünk, illetve akkor is, ha csak egyetlen szoba áll előttünk.

darkest-dungeon3-mythic-games-pcguru-2.jpg

Amikor pedig tudjuk a helyiség tartalmát és fajtáját, jöhet az izgalmasabb rész, elvégre minden egyes esetben a kockákat vagy kártyáinkat használjuk, legyen szó csapdáról, egy vasszűzről, egy sötét veremről, ahova érdemes bevilágítani, vagy éppen lootról, amit begyűjtünk. Bár a legizgalmasabb szobák mégis azok, melyekben tobzódnak az ellenfelek, hiszen itt is jutalom üti a markunkat, sőt még a loot is ugyanúgy jár.   

Harcolunk

Amikor pedig ellenfelekkel nézünk szembe, jöhet a harci fázis, aminél a megfelelő táblát is fel kell csapni az asztalra, majd jöhetnek a minik, illetve az ellenfelek paklijáról húzott opponensek karakterei is felsorakoznak. Itt lesz fontos a csapatban kialakított sorrend, hiszen elől van a tank, hátul pedig a távolsági harcos és a támogató, ez az elhelyezkedés azonban változhat is az összecsapások során, pláne, hogy az ellenség is mozog a saját fázisában. 

darkest-dungeon3-mythic-games-pcguru-3.jpg

Mozgásra egyébként sajátjaink is képesek, bármikor helyet cserélhetnek, léphetnek valamerre, lapkákat fordíthatnak fel, illetve támadhatják a szörnyeket, haramiákat. Amennyiben utóbbi a cél, a skill-kártyákat kell figyelembe venni, majd azok alapján dobni a D10-zel, az eredmény pedig eldönti, hogy mennyire volt szerencsénk. Így minden egyes esetben megvan a véletlenszerűség és kiszámíthatatlanság, de mégis mi befolyásoljuk az eseményeket, nem pedig egy programsor, ami sokak lelkét megnyugtathatja. Ha pedig sebesülünk, hát... az élet már csak ilyen, de akkor sem kell egyből elkeseredni vagy lemondani a karaktereinkről. Zárásként: ha a szobát a rendelkezésre álló négy kör során nem tisztítjuk meg, el kell hagynunk, otthagyva mindent, ha viszont minden ellenféllel végeztünk, XP és jutalom üti a markunk.

Megőrülünk és meghalunk

De visszatérve a sebesülésekre és a halálra, el kell mondani, hogy bár a játék nem könnyű, így is bőven van esélyünk a túlélésre és folytatásra. Merthogy megőrülhetünk a stressztől, belehalhatunk a csatározásokba, de mindez nem vet végső gátat kalandozásaink elé. Egyfelől még egy utolsó utáni esélyt is kapunk a túlélésre, ezt hivatott jelölni a “halál kapujában” pont, ahonnan még vissza lehet hozni a legkomolyabban leharcolt zsoldost is. Másfelől pedig addig nem ér véget a játék, míg legalább négy emberrel neki kezdhetünk az adott fejezetnek, ami egyfajta continue lehet akkor is, ha buktunk egy küldetést. Hamletbe, avagy a városba visszatérve ráadásul több lehetőségünk is akad, így például gyógyulhatunk, lenyugtathatjuk stressztől zavaros elménk, fejlődhetünk a begyűjtött XP-vel, de akár toborozhatunk is, ha karakterre van szükségünk.

darkest-dungeon-mythic-games-pcguru-4.jpg 

A Darkest Dungeon: The Board Game tehát tényleg minden szempontból egy dungeon crawler és egy egyszerűbb RPG élményét nyújtja, egyben pedig láthatóan jól adaptálja a közismert videójátékot az asztalra. Érdemes tehát mielőbb lefoglalni egy saját példányt, választék pedig van bőven, elvégre igényeinknek megfelelően a 100 dolláros alapcsomagot is választhatjuk, de ha mindent szeretnénk, akár 330 dollárig is elmehetünk, ebben az esetben viszont brutális mennyiségű tartalom, avagy az alapokon felül öt kiegészítő kerül a birtokunkba. Csak rajtad áll, melyik verziót választod, a lényeg az élményen van, ami viszont látszódik, hogy emlékezetes lesz, ha a játék 2021 novemberében elkészül.

Kickstarter-kampány

A kiadó honlapja

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát