Korábban már kiadott társasokat relatíve kis változtatásokkal más műfajba áttolni régi és bejáratott intézmény, és sokszor úgy sül el, hogy még annak elődjét is túlszárnyalja. A roll(vagy flip)-and-write és a kockaváltozat is adja magát, de a legáramvonalasabb útvonal általában a kártyák felé történő elmozdulás, hiszen egy lap akár több komponenst, több mechanikát is képes kiváltani. Erre pedig az eredetileg 2014-ben megjelent Arkwrightnak több, mint szüksége van: Stefan Risthaus társasának extrém komplexitását mi sem példázza jobban annak BGG-nehézségénél (4,57), így az sem annyira meglepő, hogy a nyolc évvel később készült újragondolása sem éppen egy könnyed délutáni szórakozás.

ARKWRIGHT: A KÁRTYAJÁTÉK

  • Hazai partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,93/5
  • Ajánlott fogyasztói ára: 13 490 forint

A megdöbbentően apró dobozban érkező Arkwright: A kártyajáték ugyanis a lehető leghűségesebben gondolta újra felmenőjét. A játékosok itt is olyan angol vállalkozókat alakítanak, akik az ipari forradalom idején gyárak építésével, munkások alkalmazásával állítanak elő számos portékát, melyeket aztán a szabadpiacon értékesítenek, méghozzá három évtized, a játékon belül pedig három korszak alatt, 1770-től egészen 1790-ig állva az idő, és persze az ipari forradalom kihívásait.

A játék elején a résztvevők már gyártulajdonosként vágnak neki a meggazdagodás útjának, az élelem, a ruházat, az evőeszközök, a lámpák iparában, valamint ezek kombinációjában rendelkezve érdekeltséggel, és ezek birtokában igyekeznek kialakítani stratégiájukat, mely a győzelem felé segíti őket. Stratégiai lehetőségből pedig bőven van: a már meglévő gyár fejlesztése, új nyitása, további munkások felbérlése a termelés felgyorsítása érdekében, a gépesítés, vagy épp a minőség növelése mind járható út, de alapvetően ezek kombinálása a legcélszerűbb.

A rendelkezésre álló idő azonban meglehetősen szűkös. Minden évtized 4 körön át tart, így összesen 12 alkalommal lehet tevékenykedni. Minden kör három fázisból áll: az első az akciófázis, ennek során egyetlen akciót kell végrehajtani, az éppen aktív termék árát és kedveltségét meghatározni, majd fejleszteni. Ezt a termelés követi, melynek során termékek kerülnek értékesítésre, raktározásra, szállítmányozásra; kifizetésre kerülnek a gyártási költségek, és növekednek a részvények értékei.

Ezen teljesen leegyszerűsített és tömörített összefoglaló ugyanakkor csak a jéghegy csúcsának kapargatása. Az Arkwright során gyakorlatilag minden egyes fázis már-már egy feneketlen mélységgel ér fel, az ezzel járó analízis-paralízissel. Az ugyanis, hogy mi éri meg a legjobban, és legfőképp mi a leghasznosabb az aktuális körben, folyamatos elemzést és újragondolást igényel. Például ott van a portékák témája, hiszen mindig csak egy aktív, így ha mondjuk, pont a lámpák iránt van kereslet, de a játékos lámpagyárral nem rendelkezik, akkor a termelési fázist kénytelen kihagyni, viszont a már meglévő gyárai fejlesztésével legközelebb előnyhöz juthat.

Menedzselni számos tényezőt kell, de szerencséére az extrémen jól kinéző, rettentő informatív saját játékostáblán ezt remekül nyomon lehet követni. Kiváló példa erre a tőzsde, melynek során a saját üzletbe vetett hit forgatható át pénzzé, a részvények vásárlásával, illetve azok értékének befolyásolásával, amihez a bank hitel formájában asszisztál, a részvény értékének növeléséhez pedig a sikeres termelés, amely növeli a gyár értékét.

És ez igazából csak az "alapjáték". A rendkívül jól összeszedett szabálykönyv több ponton is felkínál veterán játékmód-kiegészítéseket, melyek során további fázisok, további pontszerzési lehetőségek kerülnek bevezetésre, még inkább elmélyítve az amúgy is szuperkomplex szabályrendszert. Hiába öntötték ugyanis kártyajáték formájába, hiába egyszerűsítették valamelyest, az Arkwright még új formájában is egy brutálisan összetett, nagyon komoly elkötelezettséget (időben és gyakorlatban egyaránt) megkövetelő gazdasági társas, amely műfajának egyik rendkívül kiemelkedő darabja. Csak bírja az ember idővel, elszántsággal, és üzleti érzékkel!

(A játékot partnerünk, a Delta Vision biztosította – köszönjük!)

 Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Facebook-oldalát