A hazai társasjátékos megjelenések legnagyobb részéért továbbra is a Gémklub és a Delta Vision felel, és míg előbbi kisebb, őszi újdonságairól már írtunk, utóbbi kínálatából még csak most csemegézünk. Csemegézünk, méghozzá szó szerint, elvégre a nagyobb, külön játszható A nagy western utazás-variációról, az Argentínáról külön írunk, némi családi játék, roll & write és flip & write is maradt a repertoárban, sőt a western vidékre is visszatérhettünk, méghozzá a második kiadás kiegészítőjének apropóján, amely alaposan feldobja az alapjátékot. De míg odáig eljutunk, tényleg nagy utazásban van részünk, közben egyéb vasútvonalakat lefektetve, zombikat és kísérteteket levadászva, kockákat dobva és kártyákat átfordítva. És hogy mindez megéri-e? Nos, a cikk végére az is kiderül.  

Scooby-Doo: A társasjáték (Scooby-Doo! The Board Game)

  • Partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 1,79/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 22 491 forint

A CMON inkább a nagy, rengeteg minivel teletömött társasjátékairól híres, de azért a kiadónak rendre sikerül meglepnie a gamereket, akár keményfedeles képregényekkel, akár a Zombicide-családhoz készült kiegészítőkkel (az Iron Maidenből ismert Eddie különböző variációival, vagy a Monty Python elvont karaktereivel), vagy éppen a családi játékokkal, amik nem a kiadó fő profilját jelentik. Legutoljára pont a Marvel Zombies (Zombicide) all-in pledge futott be hozzám, ami elképesztő mennyiségű, nagyságú és minőségű műanyagot rejt, ezzel még jobban gúzsba kötve a FOMO-rabságban élőket, amihez képest a bolti Scooby-Doo: A társasjáték kifejezetten visszafogott tartalommal érkezik. Persze, anno a Kickstarter-kampányban ennél is volt festett mini, stretch goal-doboz és miegymás, de az egyszerű családi társas élvezetéhez ez egyáltalán nem szükséges.

A játékot egy szimpla Horrified-klónnak is mondhatnánk, elvégre a koncepció hasonló. A játékosok a Scooby-Doo-csapat egy-egy karakterét irányítva, kártyákat kijátszva közlekednek a térképen, közben tárgyakat gyűjtve, amikkel egy bizonyos helyszínen csapdát készítve kaphatják el az aktuális ellenfelet. A három szörnyeteg nyújtotta választék nem nagy, de a főképp gyerekeknek és családoknak szóló társashoz ennyi bőven elég, pláne, hogy a mozgásukért és akcióikért a szörnykártyák felelnek, ha pedig az ellenfelek túl sok látogatót rémisztenek meg, esetleg elfogynak a lapok, a csapat együtt veszít. Persze a kihívás itt nem túl nagy, ügyesen beosztva a helyszíneket és lépéseket könnyedén elintézhető bármelyik ellenfél, a nehézséget pedig több módon is emelhetjük, ha már túl könnyűvé válna a játék. Anyagminőség és dizájn terén nem lehet panasz a bolti verzióra, és bár nem olcsó a társasjáték, de licencelt termék és a minik ellenére így sem olyan vészes az ára.

Vasút vonal kihívás: Bujazöld és Fényessárga (Railroad Ink)

  • Partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 15-30 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Nehézség: 2,12/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 8091 forint/változat

Jóval olcsóbb azonban, ráadásul már nagyobbaknak is egyaránt izgalmas elfoglaltságot kínál a Horrible Guild magyarított játéka, a leánykori nevén Railroad Ink, ami ezúttal a Lush Green és Shining Yellow verzióiban jutott el hazánkba. Az eredeti társasról korábban már írtam, akkor a Kickstarter-doboz tartalmát is bemutatva, azonban a két kis bolti csomag mindent tartalmaz, ami a szimpla szórakozáshoz szükséges. 

A Bujazöld kívás leginkább az erdei és az ösvény-kockákkal, a Fényessárga pedig a szurdokkal és sivataggal dobja fel a játékmenetet, ami ha nem is kardinálisan, de azért megváltoztatja az alapjátékot. Hiszen nem mindegy, hogy az utak és különböző hatások mellett még kaktuszokat is gyűjtünk a játékvégi pontokért, esetleg erdőkkel növesztünk egyre több fát, vagy az ösvényekkel kötjük össze az állomásokat. És persze vannak célkártyák is, ha valaki még mindig keveselné az újdonságokat. A Vasút vonal kihívás egy nagyon egyszerű és jópofa, kimondottan szerethető játékcsalád, amely minden kiegészítővel csak még izgalmasabb, sőt a digitális verziója is kimondottan szórakoztató, és még csak nem is drága. 

Zombicide: Fegyverbe! (Zombicide: Gear Up)

  • Partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-6 fő
  • Játékidő: átlagosan 30 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 1,8/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 10 341 forint

Talán nincs is jobb példa a FOMO pusztító megszállottságára, mint a Zombicide-széria, amely szinte minden egyes kampánnyal kifelé tolja az ingerküszöböt, hogy az ember mit bír még anyagilag, mennyit kíván áldozni a hobbijára, legalábbis nálam talán ez a sorozat vitte el leginkább a társasjátékra szánt összegeket (és persze közeledik a DCeased is, hogy a franc esne bele!). Nos, a Gear Up, avagy a Fegyverbe! nem okoz ilyen problémákat, vagy éppen nagy lelkiismereti kérdést, hogy miért költünk százezreket műanyagra, ami persze ritkán kerül majd asztalra, hiszen egy kifejezetten kis dobozos társasról van szó, ami ráadásul miniket és kockákat sem tartalmaz, csak letörölhető táblákat, kártyákat és filceket, amikkel aztán jóformán a fegyvereinket helyettesítjük.

Merthogy itt egyedül vagy többen álljunk neki a zombik mészárlásának, mindenképpen egyszerűbb dolgunk lesz, mint bármikor korábban, hiszen szimplán választunk egy hőst, kirakjuk az adott küldetéshez (nehézséghez) szükséges kártya-szettet, majd kezdődhet is a gyilok, aminél a lapokat felfordítva, élőhalottakat beidézve a saját táblánk mellé, az aktuális kör kártyája mutatja nemcsak a zombik haladását, hanem a saját fegyverünk aktiválását is. Utóbbival Tetris-módra sebezzük a szörnyetegeket, ezzel extra hatásokat is elérve növelve a fegyverek és sebzések erejét, persze a végén brutális mutációkkal összeakadva, hogy senki dolga ne legyen olyan egyszerű. A képlet adott, a téma hálás, a megvalósítás kicsit komolytalanabb és ezáltal viccesebb, szórakoztatóbb az átlagnál, így a zsáner és a sorozat rajongóinak már csak a különlegessége okán is ajánlott ez a megszokottnál olcsóbb variáció.    

A nagy western utazás – Északi vasutak (Második kiadás)

  • Partner/kiadó: Delta Vision
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 75-150 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 3,62/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a kiadó honlapjáról 16 191 forint

A nagy western utazás eredeti, 2016-os változata jelenleg 15. a BGG adatbázisának összesítésében, míg a stratégiai kategóriában a 12., ami sokat elmond az Alexander Pfister (Boonlake, SkyMines) jegyezte társasról, melynek második kiadása pár apró, bár nem lényegtelen – lényegében a történelmet meghamisító – változtatástól eltekintve ugyanolyan nagyszerű játék. Ezt egyébként az összesített 30. és stratégiai 17. helyezés is bizonyítja. A pakliépítős, a témát egészen jól bemutató társasjátékban munkásokat bérelünk fel, hogy építkezzünk, vasútvonalunk távolságát növeljük, és leginkább csordánkat fejlesszük, ami a bevételt hozza. Nos, az Északi vasutak a nevéhez hűen a vasútvonalak terén eszközöl nem kevés változást, mindenféle plusz izgalmas hozva a népszerű játék második kiadásának játékmenetébe. 

Ehhez van egy extra játéktábla, amivel a normál játéktáblát kell kiegészíteni, arra lényegében ráépítve, így megnövelve a vasúti vonalak méretét, tovább bővítve a számos lehetőséget biztosító hálózatot. Ezzel és egy extra játékostáblával elérhetővé válik a fiókiroda lerakása akció, ami aztán az adott várostól függően egy extra hatást, jutalmat is bekapcsol, ami akár egy plusz akció is lehet. Mindezeken felül új marhakártyákat, új célkártyákat, állomásfőnök-lapkákat is kapunk, az egész csomagot a normál második kiadásban lévő inzerthez hasonlóba rendezve, közben tovább mélyítve az egyébként is középnehéz társasjátékot, melyben bőven van lehetőség a győzelem felé vezető úton.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az év utolsó hónapjaira pedig további izgalmas megjelenések várhatók a Delta Visiontől, így például az Expedíciók már beérkezett, a Scythe-rajongók legnagyobb örömére, de a sarkon fordul be Az idő könyvei és a Barcelona is a Mellékküldetésekkel, hogy aztán az év vége előtt még a Frostpunk is beessen, ezzel gazdagítva a karácsonyfa alá kerülő ajándékok kínálatát. Mert ugye a játéknak soha nincs vége.