Igen régen került már valami olyan különlegesség az asztalra, amit a Gamewiz csapata tett számunkra elérhetővé (a szokásos kis egyedi üzenet társaságában), ami leginkább annak köszönhető, hogy a webshop egy ideig szüneteltette/minimálisra vette a külföldi specialitások beszerzését. Ez azonban most változik, hiszen Draft Petivel (aka ex-Gameshelf) kimondottan a rejtett gyöngyszemek irányába mennek el, ami már most észrevehető az oldalon, a későbbiekben pedig csak bővül a kínálat. Jelenleg azonban nem is ez a cikk legfőbb apropója, hanem inkább az, hogy miközben külső tényezők miatt egyedül maradtam a Társalgó rovatra, én is letészem a lantot és a dobókockát, legalábbis a PC Guru oldalán, aminek hála jó eséllyel ez az utolsó társasjáték-bemutató. Ehhez pedig most a Gamewiz segítségét kértem, méghozzá a magyarul is megjelent, viszonylag radar alatt maradt gyöngyszemekkel, vagy olyanokkal, amikkel más okból, de nem foglalkoztunk az oldalon. Így került be három teljesen eltérő társas a repertoárba, amik általánosságban itt szerezhetők be a legjobb áron. És hogy az ár-érték arány hogy teljesít? Máris kiderül!

Mille Fiori

  • Partner: Gamewiz
  • Hazai kiadás: Compaya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2,17/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a webshopból rendelve 12 990 forint

Reiner Knizia (Eldorádó legendája, My City, Ra)  játékában olyan üvegkészítők és kereskedők szerepét vehetjük fel – ezzel igazodva a címhez, hiszen a millefiori egy díszítő mintákat készítő üvegmunka-technika, maga a név jelentése: ezer virág –, akik a lehető legtöbbet akarnak profitálni a képzőművészet segítségével. A játéktáblán az üveggyártási ciklus különböző aspektusai jelennek meg: a műhelyek, ahol az üveg készül; az épületek, ahol az üveget beépítik, az emberek; a kereskedelmi üzletek, ahol az üveget eladják; és a kikötő, ahonnan hajók a kész árut szállítják el távoli helyekre. A cél értelemszerűen az, hogy mindegyik területen jelen legyél, lehetőleg a megfelelő időben, hogy ezzel maximalizáld a bevételeidet. A játéktáblán 109 mező található, és minden mezőhöz tartozik egy-egy kártya a meglehetősen vaskos pakliban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A forduló elején minden játékos kap egy öt kártyából álló lapkakezet. Mindenki választ egy lapot a kezéből, majd a maradékot átadja a következő játékosnak, ezután a kezdőjátékossal kezdve mindenki sorban kijátssza a kártyáját, aminek hála vagy egy saját üvegét teszi le valamelyik terület elérhető mezőjére, vagy a hajóját mozgatja, ezzel extra jutalmakhoz jutva. És bárhova tesszük le az üveglapot, mindenképpen ponthoz jutunk. Eleinte kevesebbhez, majd egyre többhöz, ahogy építjük a területenként változó kombózási lehetőségeket, valamint összehozzuk az esetleges kártyajutalmat, ami egy újabb vagy további kártyajutalom esetén további bónusz akciókat hozhat. És amellett, hogy a Mille Fiori önmagában egy gyönyörű társas – az asztalkép fantasztikus, ahogy a részletesen díszített és illusztrált táblán felépülnek az üvegsorok –, a legnagyobb szépségét a mechanika adja, ahogy a draftolásból egy fantasztikus kombinációs rendszert építünk fel, mindig kihasználva a legjobb lehetőségeket. A játék kifejezetten jutalmazó – van olyan sáv, ahol még azért is, ha másnak több pontot szerzünk egy akcióval, mint magunknak –, ezért családoknak és baráti társaságoknak is kifejezetten ajánlható. Ötletes mechanika, számos lehetőség jellemzi, így külön öröm, hogy a Compaya magyar szabállyal ellátva itthon is mindenki számára elérhetővé tette.   

Brüsszel 1893: Belle Époque (Bruxelles 1893: Belle Époque)

  • Partner: Gamewiz
  • Hazai kiadás: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 45-120 perc
  • Korcsoport: 14+
  • Nehézség: 3,43/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a webshopból rendelve 18 990 forint

A 2013-as Bruxelles 1893-at némiképpen modernizáló Brüsszel 1893: Belle Époque értelemszerűen a címadó időszakot eleveníti meg, avagy a játékosok olyan híres építészek, akik a világszerte ismertté vált szecessziós stílusú épületek megálmodói és megalkotói. Etienne Espreman munkáslehelyezős és területfoglalós eurójában az építészek nyersanyagokat gyűjtenek, műtárgyakkal bővítik a saját készletüket, kereskednek, valamint nemcsak nemesekkel társulnak, hogy ők segítsék munkájukat, de megépítik egyre összetettebb és látványosabb épületeiket. A játék egyik különlegessége az építéshez szükséges körző a Brüsszel-táblán, ami megmutatja, hogy milyen nyersanyag szükséges az aktuális épülethez, majd minden építés után változik a költsége, a másik pedig maga a modulárisan felépülő akciótábla, amelyen nemcsak a fordulóra érvényes, tényleges akcióterület változik, de itt kell többséget is szerezni a különböző szegmenseknél, hogy ezzel különböző jutalmakat nyissunk meg.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez már önmagában eléggé összetetté teszi a társast, hiszen számtalan dologra kell figyelni, ráadásul az akciótáblára tett épületek az építőknek hoznak extra bónuszokat, ha más játékos ezekre a mezőkre lép, de a kiegészítővel további ráadás tartalmat is játékba hozhatunk, ami viszont nagyon szépen bővíti a játékosok lehetőségeit. Erre pedig szükség van, mert a Brüsszel 1893: Belle Époque rendkívül konfrontatív euró, amiben hatalmas interaktivitás van a játékosok között, szinte minden lépéssel a másik dolgát nehezítve. Az eladáshoz szükséges kis táblát elmozgatjuk, amivel az értékek változnak, sőt az utoljára eladott két műtárgy-típus addig nem értékesíthető, míg valamivel le nem cseréljük, miközben a Brüsszel-táblán arra kell vigyázni, hogy ne mi kerüljünk többségbe az építészeinkkel, ellentétben ugye az akciótáblával, ahol az akciók végrehajtásához szükséges pénzmennyiséggel és a lehelyezett építészekkel is különböző dominanciát szükséges kiváltani a jutalmakért. Éppen ezért válik izgalmassá a társas, bár az alapjátéknál a túlzott konfrontáció miatt sajnos simán megtörténhet, hogy egy-két szerencsétlen változás miatt valakinek esélye sincs pontot szerezni, amin viszont a Belle Époque javít, hiszen további, egyéni eszközöket kínál ahhoz, hogy betömködjük a lyukakat. Márpedig egy építésznek ez is rendkívül fontos, mert hát az az utókorra hagyott építészeti csoda csak nem nézhet ki úgy, mint az ementáli sajt… és a Brüsszel 1893: Belle Époque-ben nem is néznek ki úgy. Egy érdekes és különleges euró, ami nem könnyű, jócskán okozhat bosszúságot, de ha valaki rákap az ízére, azt pillanatok elvarázsolja a szecessziós jegyekkel.

Unmatched kalandok: Titokzatos történetek (Unmatched Adventures)

  • Partner: Gamewiz
  • Hazai kiadás: Reflexshop
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 20-60 perc
  • Korcsoport: 9+
  • Nehézség: 2,17/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a webshopból rendelve 21 990 forint

A “ki az erősebb, Chuck Norris vagy Cynthia Rothrock”, esetleg “3 Vasember vagy Superman” kérdéseknek és talányoknak vetett majdnem véget az Unmatched, amelyről már többször volt szó az oldalon. És lényegében egy nagyszerű rendszerről, társasjátékos családról beszélhetünk, amely ugyan az említett összecsapásokat nem hozta el az asztalra, de más küzdelmeket igen, így többek között Drakula, a Szellemlovas, Sherlock Holmes, vagy akár Robin Hood is beszállhatott már abba a ringbe, amely egyre csak bővül. Ezúttal annyira, hogy a megszokott 1v1, 2v2 és egyéb felállások helyett kooperatív formában eshetünk neki a kiválasztott ellenfélnek, méghozzá a XX. század közepén, a kornak megfelelő gonosztevőkkel és városi legendákkal. Ellenfélként itt van Molyember és a Marslakó, akiknek 6 csatlósa között a Masszát, a Jersey-ördögöt, sőt akár a Tarantulát is megtalálhatjuk, míg a hősök oldaláról olyanok erősítik a felhozatalt, mint például a híres feltaláló, Tesla.   

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A játékmenet hasonló, annyi különbséggel, hogy ezúttal minden fordulóban van egy random kialakuló, kártyák által meghatározott körsorrend, aminél az ellenfelek paklijából csak akkor kell húzni, ha harcra kerül sor, végrehajtva a hibrid (támadás vagy védekezés) eredményt, míg a játékosok a normál szabályok szerint a kezükben lévő lapokkal mozognak, felkészülnek vagy harcolnak. Mind a Molyember, mind a Marslakó rendelkezik speciális képességekkel, maguk mellé rendelnek kis segédeket (alapesetben tokenek, KS-extrával vagy előrendelőként kis minik), illetve a céljuk a totális uralom, amit más-más módon érnek el, és ezt kell megakadályozni. Mindez nagyszerűen működik, éppen úgy, mint a normál Unmatched esetében, ráadásul a korhoz és témához illő dizájn és karakterfelhozatal is kiemeli a játékot a legtöbb variáció közül. A B filmes, horroros témaválasztás miatt természetesen az Árny & Köd karakterei is tökéletesen illenek a kooperatív harchoz, ahogy a Titokzatos történetek hőseit is bevethetjük a normál Unmatched-összecsapásokhoz. Nekem speciel iszonyatosan bejött a téma és a megvalósítás, külön öröm a csatlósok képében is klasszikus szörnyetegeket látni, miközben a dizájn a ‘40-es és ‘50-es évek filmjeire hajaz. Ha bővítünk, azt bizony így, ilyen formában érdemes tenni, miközben maga az anyagminőség is a megszokott, szóval egy rossz szavunk nem lehet a játékra. Már persze azon túl, hogy további szörnyekre és pályákra, csatlósokra és hősökre van szükségünk.

20240110135840.jpg

Igen, ezúttal kifejezetten magyar kiadásokat néztünk meg az utóbbi időszakból, de mivel ezekről még nem írtunk, viszont megérdemlik a figyelmet, örömmel vetettem bele magam a hármasba, amiből simán lehet új kedvencet találni. A Brüsszel és a Mille Fiori szerintem sokaknál kifejezetten radar alatt maradhatott, pláne a dömping mellett, ami az utóbbi hónapokban is volt, viszont van, amit kár kihagyni, és akár évek múlva is ugyanúgy remek kikapcsolódást jelenthet. Emiatt most és később is megéri beszerezni, ha pedig valamelyiknél is vacilálnál, az árak miatt szinte minden esetben érdemes előbb a Gamewiznél körbenézni. Aztán ahogy az üveglapokból, úgy a társasokból is lehet szépen építkezni, hogy végül igazán változatos és izgalmas shelfie legyen a végeredmény.