Fantasztikus érzés visszatekinteni az elmúlt évre, ahogy a Társalgó útnak indult, majd egyre változatosabb és izgalmasabb felhozatallal több platformon is megvetette a lábát – legyen szó cikkekről, képekről, unboxing videókról. Mindez nem valósulhatott volna meg wilson nélkül, valamint az újabb és újabb partnerek lelkesedése és fantasztikus kínálata híján. Így jutottunk el a különböző hazai forgalmazóktól és boltoktól a legkülönfélébb különlegességeket fejlesztő kiadókig, a magyar, illetve nemzetközi vállalatokig. Ezúttal a Trefl Hungary kínálatából sikerül szemezgetni, ami elsőre megtévesztő lehet.

treflkicsiknek.jpg

Elvégre a számos országban jelenlévő cég felhozatala látszólag “csak” fejlesztő, puzzle- és gyerekjátékokból áll, azonban igazi kincsekre bukkanhatunk, ha alaposabban körülnézünk. Akár szó szerint is. Elvégre a korábbi interjúnk során már említett Pierrot-játék, az Irány a Kincses Sziget! is a Trefl katalógusát színesíti, illetve a lengyel Kolejka, avagy a Sorban állás is elérhető. Nem beszélve néhány egyszerűbb, gyermekeknek szóló társasról (Maja, Mása és a Medve és a többi), Star Wars-kártyajátékról és mindenféle más szórakoztató kiadványról. Ízelítőnek küldtek is néhány kelendőbb címet, így a képen látható kirakósokat, amik népszerű brandek alapján születtek, valamint az Octopus Party című ügyességi játékot, aminél meghatározott módon kell műanyag poharakból építkezni, de (figyelem!) polipkarokkal a gyerkőcök ujjain. Még jó, hogy ezzel le lehet foglalni a lurkókat. Addig pedig a nagyobbak elmehetnek társasozni.

Star Wars IX. társas: A Sithek hatalma (Star Wars: Power of the Sith)

  • Típus: kooperatív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan átlagosan 20 perc
  • Korcsoport: 6+
  • Ár: 3620 Ft 

Vajon van olyan franchise, amivel jobban el lehet adni bármit, mint a Star Wars? Az biztos, hogy az élvonalban van, ami nem is véletlen, elvégre bár a rajongók ölre tudnak menni az újabb generációs mozifilmek miatt, hogy vajon a sci-fi/fantasy mesébe mi történhet meg vagy mi nem, addig rengetegen nőttek fel ezeken a sztorikon és szerettek bele a sajátos univerzumba. Éppen ezért figyelem kicsit szkeptikusan az erre a világra építő egyéb megjelenéseket, így akár a kártyás társasokat is, de hála az égnek a frissen megjelent A Sithek hatalma miatt kár volt aggódnom. Maga a sztori nem sok, alapvetően egy közepes méretű táblánk van, illetve egy csomó kártyánk, valamint természetesen a sötét oldal, melyet ellenálló csapatunkkal kell legyőzni.

A jó hír legalábbis ezekben a társaságban azért sok esetben szűkös időkben , hogy akár egyedül is nekiállhatunk a kampánynak, de a teljes család beugorhat, miközben a játék igen barátságos áron jelent meg. Mechanikája egyszerű. Az Első Rend alakulatai a tábla tetejéről, véletlenszerűen indulnak meg egy kártyakeverés után, három fázisban, úgy, hogy Kylo Ren a legvégsőben száll be. Hogy mikor, azt nem lehet tudni. Céljuk az, hogy eljussanak a tábla aljáig, amivel legyőzik az ellenállást. Ezt kell a játékosoknak megakadályozniuk, méghozzá a kezükbe kerülő kártyák kijátszásával, ezzel láthatóvá téve a Rend soraiban bújó ellenfeleket és esetleges támogatókat (beépített ügynököket), akik extra hatásokkal bírnak a háború során. Egyébként pedig szintén a kézben lévő lapokkal lehet támadni, színek és pontok alapján, ráadásul a játékosok össze is játszhatnak, ezzel tényleg kooperatívvá varázsolva az élményt.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

És hogy utóbbi milyen? Nos, meglepően jó, mert bár az alap kimondottan egyszerű, a mechanika kellően izgalmas a változóknak hála, emellett nehezítéseket is bevethetünk egy-egy segítség kiiktatásával, a játékosok közötti lapátadás megszüntetésével, vagy egy olyan opcióval, hogy az Első Rend akár a győzelem után is indíthat egy végső, elkeseredett támadást. Lehetőség tehát van bőven, miközben az árazás nagyon baráti. Maguk az összetevők átlagos/jó minőségűek, a rajzok rendben vannak az ismertebb szereplőkkel, a társas pedig még a kisebbeket is lekötheti, miközben a nagy kedvenc filmsorozat kalandjai és zenéi zajlanak a résztvevők fejében, ezzel is személyesebbé és nagyobbá téve az élményt. Belépőnek vagy a komolyabb játékok mellett egy-egy lazítós körnek kifejezetten megfelelő alany, helye lehet bárki polcán.  

Irány a Kincses Sziget!

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 8+
  • Ár: 7590 Ft 

Ahogy már szóba került, egy korábbi interjúnkban írtunk a Pierrot készítette, 2016-ban megjelent és azóta kimondottan sikeressé vált társasról, ami 2-4 személy számára biztosít remek tengeri kalandokat. A nagyon igényesen és dizájnosan kialakított dobozban hasonlóan minőségi komponensekből találhatunk egy jó adagot, így kisebb és nagyobb kártyák, különböző jelölők és tokenek kerülnek fel a viszonylag nagy táblára. A feladat: minél több pontot szerezve elérni a tábla tetejéről az annak alján lévő Kincses Szigetig, a megfelelő irány szerint haladva, számos feladat közül választva és amennyit lehet, végre is hajtva, közben rengeteg extra misszióban is részt véve.

Merthogy a táblán lépegetve (nincs erre vonatkozó kocka vagy kártya, sőt a játékban egyáltalán nincs kocka) különböző akciókat hajthatunk végre, kincseket és gyöngykagylókat szerezhetünk, különleges szituációkba keveredhetünk, kereskedhetünk, szigeteket hódíthatunk meg. Sőt, jó kalózként a többi vetélytársnak is megmutathatjuk, mi fán terem a tenger igaz ördöge, aztán mehetnek vissza a… szárazföldre, ugrálni. De zátonyra is futhatunk, lázadás törhet ki a fedélzeten és a többi, avagy bőven vannak megoldandó problémák, amiket általánosságban a legénységünkkel, vagyis az azt jelentő lapokon látható színekkel és számokkal kell semlegesíteni. A harcok is pontosan így zajlanak, egyfajta kő-papír-olló mechanikával, ezzel is izgalmassá téve a helyzetet. A talaj, akarom mondani, a vízfelszín pedig bármikor forróvá válhat, így oda kell figyelni, mikor és hogyan jutunk el az annyira áhított Kincses Sziget felfedezéséig.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Jelentem, ha eddig nem voltál oda a hajózásért és kalózkodásért, majd most megkedveled ezt a sajátos világot, az Irány a Kincses Sziget! ugyanis kifejezetten addiktív és szerethető módon viszi a témát a társasjátékok világába. Természetesen a kalózkodás egyébként is visszatérő tematika a társasoknál, azonban Pierrot ezt sikeresen ültette egy családi játékba, ami nagyszerűen működhet, legyen szó kicsikről (7-9) vagy nagyokról (10+). Talán csak a tábla kihasználtságába tudnék belekötni (túl sok az azon kívül elhelyezendő kártya, ami így kimondottan sok helyet vesz igénybe), illetve a kártyákon lévő nevek is elég viccesek a nagyon beállított fotókkal, amikre csinos leányok és marcona figurák lettek photoshopolva. De ez is ízlés kérdése, ráadásul ha poénnak vesszük a dolgot és hát miért ne vennénk, amikor gyerekeknek is ajánlott játékról van szó , akkor utóbbi kötözködésem sem annyira releváns. Na, jó, azért a Rod Zombie kifejezetten fájt. Amúgy viszont… gyerünk, mocskos szárazföldi patkányok! Szedjétek össze magatokat, aztán mutassuk meg, hogy dörmög egy vén tengeri medve!

Sorban állás (Kolejka)

  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 2-5 fő
  • Játékidő: átlagosan 60 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Ár: 6490 Ft 

Végezetül pedig jöjjön személyes kedvencem, egy igazi korkép és intő jel az utókornak a múltból, ami egy rendkívül ötletes és szórakoztató csomagolást kapott. A 2011-es Kolejka nem akármilyen találmány lengyel barátainktól, mely már dobozán is öles betűkkel hirdeti retró hozzáállását, ez pedig minden egyes kis szegletében, elemében megmutatkozik. De ez abszolút nem negatívum, hiszen itt a dizájnról van szó, egyben pedig egy korszak hiteles bemutatásáról. Mindez már akkor nyilvánvalóvá válik, mikor kibontjuk a társast, a dobozból pedig előkerül a tábla, aminek hátoldalán egy nagy kávéspohár lenyomata látszódik. Merthogy itt bizony a szocializmus minden jellemzője visszatér, főleg a vásárlási szokások terén, amik a demokrácia lassú beköszönése előtti évtizedeket határozták meg. Kérem, nálunk minden van, minden kapható, maximum várni kell rá heteket vagy hónapokat, esetleg éveket, de ha jóban vagyunk, pult alól azért előkerülhet ez vagy az.

 

És igen, ez a Sorban állás lényege. A játékosok ugyanis megkapják a feladatkártyáikat, amik bizonyos árucikkek beszerzését követelik meg, majd felváltva beállítják kis fafiguráikat a megfelelő boltok előtti sorokba, aztán véletlenszerűen kiderül, mi kerül az üzlethelyiségek polcaira, esetleg a pultok alá. Vannak “MI-irányította” figurák is, akik nehezítik a dolgunkat, az öt boltba alapesetben egyszerre csak három árucikk érkezhet, nem utolsó sorban még egymással is jól kiszúrhatunk, elvégre a sorkártyák segítségével megzavarhatjuk a békésen várakozók felállását, akiket összevissza kavarhatunk, de akár helyet is cserélhetünk az első klienssel. Azonban akkor sincs minden veszve, ha nem sikerül mindenhez hozzájutni, elvégre a bazárhoz besorakozva a hiánycikkekre is lecsaphatunk, csak annak komoly ára van. Hiába, elvtársak, sehol sincs kolbászból a kerítés, becsüljék csak meg azt a Kossuth cigit!

Maci csoki, Ultra mosópor, van itt minden, amit csak anno kapni lehetett, avagy a Kolejka gyönyörűen és korhű módon lett “magyarítva”, amiért minden elismerés, éppen úgy, mint az eredeti alkotóknak ezért a hatalmas ötletért. Elvégre a teljes játék, ahogy már említettem, egyfelől intő jel. A szabálykönyvben több oldal is a Lengyel Népköztársaság napjainak és jegyrendszerének bemutatásáról szól, méghozzá archív fotókkal, amik betekintést nyújtanak egy olyan korszakba, amit sokan nem éltünk meg vagy éppen csak részesei lehettünk. Egy külön fejezet foglalkozik a hazai viszonyokkal, amiért külön köszönet a hazai kiadás készítőinek így lett igazán igényes ez az időutazás. Mindamellett a régi árnyak jelenléte ellenére a Sorban állás egy rendkívül szórakoztató és humoros játék, amiben apró kis lépésekkel lehet a másikkal is csípkelődni, nehezíteni a dolgát, de alapvetően nem egy vérkomoly stratégia az eredmény (ahham, mondd ezt akkor, mikor az utolsó árucikkre volna szükséged, erre hetes sor áll a bolt előtt). Persze a gyerekek inkább a komolytalanabbik oldaláról fogják mindezt érzékelni, a vicces képekkel és turpisságokkal, amik alaposan megfűszerezik ezt a retró élményt. Családok ki ne hagyják, de baráti társaságoknak is javasolt a komolyabb témájú és mechanikájú alkotások közé.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Na, ez aztán változatos felhozatal volt, amiért nagy köszönet jár a Trefl Hungarynek. A bemutatott játékok ugyanis mind nagyszerűek, ha a családban van kisebb-nagyobb gyerek, akit nehezen lehet lekötni a járványveszély ideje alatt. Változatosak, van humoros is, a Sorban állás pedig a szülőknek okozhat nagyon nosztalgikus pillanatokat a gyermekkori emlékek előcsalogatásával. Kiváló opció mindegyik, amennyiben házhoz rendelnénk valami új társast, aminek örül a teljes família, emellett igencsak pénztárcabarát kiadványokról van szó. Természetesen nem ezek jelentik a társasozás csúcsát, de ez az értük kért összegeken is látszódik, az összetettebb és komolyabb darabok minimum kétszer ennyibe kerülnek, illetve nem árt hozzájuk némi játékos tapasztalat. Ezek most kifejezetten a könnyedebb vonalat képviselik, abban viszont nagyon jól teljesítenek. Játsszatok sokat, valamint vigyázzatok magatokra és egymásra!