Merthogy simán írhatnám azt is, hogy ‘nézd, ott egy cuki vidra a borítón, szóval nincs mese, vedd meg a Downstreamet’, de ez egy cikkhez nem elég, és hát nem is túl sokatmondó. Elvégre, ahogyan könyvet, úgy társasjátékot sem ítélünk a borítója alapján (dehogynem, legalábbis hozzátesz az élményhez és értékhez), azonban az Álomház és a Chronicles of Avel mögött álló Rebel Studio ismét kitett magáért, és bár csak egy visszafogott kiegészítőről van szó, bőven van miről beszélni. És hogy mi is az a Zöldellő mezők? Nos, elég talán a korábbi cikket elolvasni, de a lényeg az, hogy kirándulóként a természetet járjuk, ott pedig nemcsak megfigyeljük az élővilágot, az ökoszisztémát, de különböző szuvenírekkel is gazdagodunk, amik bárki gyermekkorából ismerősek lehetnek. Pláne, ha vidéken nőttek fel. Ezután alakulhatott volna úgy is, hogy a Rebel kiad egy kiegészítőt, amiben kapunk egy adag új kártyát, vagyis élőlényt és élőhelyet, extrának néhány zárt borítékot a megnyitható fejlődéshez, de nem, a Downstream ennél szerencsére jóval többet tartalmaz. 

Meadow: Downstream

  • Kiadó/Partner: Rebel Studio
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő 
  • Játékidő: átlagosan 60-90 perc
  • Korcsoport: 10+
  • Nehézség: 2/5
  • Ára: a kiadó honlapjáról rendelve nagyjából 11 900 forint, de itthon is hasonló áron kapható

Olyannyira többet, hogy a dobozban egyből kapunk egy 2 oldalas extra játéktáblát, egy összeállítható kártyatartót, négy egyedi meeple-t, valamint egy extra borítékon felül számos tokent és kártyát. A játékhoz egyébként mindenre szükség van az alapcsomagból, így a játéktáblától és tábortűz-táblától kezdve az útjelzőkig, majd ezek mellé kerül még asztalra a vadvízi vagy normál folyami tábla, rajta az extra kártyatartóval és a bele illő vizi lapokkal, míg a folyami táblára tokeneket és más kártyákat is le kell tenni a kis evezős, csónakos meeple-ök mellett. A normál játék égtáj-paklijaiba is kerülnek új lapok, van új útjelző, új kezdőlap, és ha mindent sikerült elrendezni, jöhet a majdnem szokásos természetjárás.

Út a habok közt

Alapvetően a koncepció nem nagyon borul, a lényeg továbbra is ugyanaz, avagy az alap útjelzőkkel a főtáblán szorgoskodunk, valamint a tábortűznél, közben a mezőnkön maximum tíz talajkártyából bontjuk ki az élővilágot, illetve a tájkártyákat és egyedi emléktárgyakat. Ami extra, az plusz egy útjelző és az opció, hogy a folyami táblán lévő extra pakliból húzunk, sőt egy új kezdő talajkártyával a víz is lehet kiindulási pont. 

Mert bizony ott is haladhatunk a saját színű kis emberkével, élvezve a habos hullámok hol szelídebb, hol vadabb sodrását, ez pedig több szempontból is fontos. Az első és legfontosabb, hogy minél tovább jutunk, annál több győzelmi pontot húzhatunk be a játék végén, mivel a játéktábla mindkét oldala különböző szegmensekre van felosztva, eltérő pontszámmal. A második pedig, hogy útközben, ha bizonyos helyszíneket elérünk, azért jutalmat kapunk. Extra kártyát vehetünk el, vagy éppen tokeneket, amik különböző bónuszokat adnak. A hatás változó, de az biztos, hogy a vízi túráról üres kézzel nem térünk haza. És bár az extra tábla a ráadás komponensekkel és plusz szabályokkal nemcsak az extra helyet követeli meg, de az extra figyelmet is, minden hely és energia ráfordítása megéri.  

Aztán ez persze ugyanúgy működik tovább, avagy bárhonnan is veszünk el lapot, majd teszünk le egyet (ugyanazt vagy másikat) a mezőre, annak a követelményével rendelkezni kell, például, ha egy új lapnak három víz a követelménye, akkor ahhoz először három víz is kell, méghozzá egymás mellett, hogy érvényes is legyen. Így építkezünk, lassan és biztosan, azonban van egy új és jelentős különbség, miszerint az új lapok nagyján nincs jelezve győzelmi pont, ehelyett evező mutatja, hogy immáron új akciólehetőséget is kapunk, ez pedig természetesen a csónakázás a folyami táblánt, amit az új meeple-ökkel tehetünk meg. 

Minőségben a helyzet változatlan

Ahogy az Álomház kiegészítője, úgy a Zöldellő mezőké is minőségi bővítést takar, sőt ezúttal tartalomból még több jutott. Eleve az extra játéktábla és pakli sokat hozzátesz az élményhez, de nem elég, hogy új karakterrel haladunk a folyón, még a víz, mint élőhely is bekerült a képletbe. És bár az alapjátékban valahogy nem éreztem a vízi világ hiányát, így, hogy minden a helyén van, mégis kerekebbnek érződik a kiépülő terület, melynél ismét fantasztikus illusztrációkkal kapjuk meg a különböző létformákat, halakat, madarakat vagy emlősöket. A játék gyönyörű és nagyon élvezetes, és bizony érdemes figyelni rá, hogy minden téren próbáljunk terjeszkedni, annyi lehetőségre lecsapva, amennyire csak lehetséges. Persze jó taktikával, egy-két idejében belőtt cél felé haladva sikerül igazán jó pontszámokat hozni, miközben a cél itt amúgy tényleg nem az egyéni siker, hiszen a játék végén a saját mezőre ránézni már önmagában felér egy jól kiérdemelt győzelemmel. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Természetesen ennek ára van, és itt most nem elsősorban forintban értendő árra gondolok, mivel a Downstream elég jól lett belőve, alig több mint 10 000 forint, amit viszont abszolút meg is ér. Ahogyan már írtam, a látványvilág fantasztikus, az alapcsomaghoz hasonlóan minőségi illusztrációk lemásznak a lapokról, jó ránézni a táblára, és élvezetes az egész játék. Érdemes azonban úgy nekiülni, hogy a Zöldellő mezők minden csínját és fontos titkát ismerjük (igen, még a decemberi extra boríték tartalmát is felfedtük – az U boríték ismeretét egyébként el is várja a kiegészítő), mert akkor jön az igazi nagy lépés, amit a mechanikában tapasztalunk. És legyen szó a hódok gátjáról, a naplementéről, a különböző tokenekről, az egyelőre csak angolul elérhető Downstream minden szempontból kiváló bővítést hoz a játékhoz, ami már önmagában is kiemelkedő darab. Természetkedvelőknek és az okosan felépített játékok kedvelőinek, valamint a Zöldellő mezők rajongóinak mindenképpen kötelező darab, amihez az alapjáték megléte természetesen szükséges. De akinek még nincs meg a Gémklub kiadása, annak sem kell csónakba ülnie, hiszen ennél már sokkal kényelmesebb módokon hozzájuthat egy remek társasjátékhoz.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Rebel Studionak! A Meadow: Downstream ugyan ikonokkal kommunikál, extra szabályainak megértéséhez azonban nyelvtudás szükséges. Rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát