A The Division története elsősorban jelenkori civilizációnk törékenységére, és a kultúra vékony máza alatt meghúzódó sötétségre és kegyetlenségre fókuszál. A játék a kampányán és a világán keresztül azt mutatja be nekünk, hogy jól megszokott hétköznapjaink milyen könnyen darabjaikra eshetnek, és utána milyen sok vér és veríték ezeket a darabokat újra összeállítani egy egésszé.

A The Division 2 pedig a nemrég befutott sztori trailer alapján pontosan ugyanezt a szálat viszi tovább, csak épp pár hónappal később, mikor a járvány már szétterjedt New Yorkból, és az egész USA a totális összeomlás határán táncol. De vajon hogyan jutottunk idáig? Jelen cikkünkben erre a kérdésre próbálunk választ adni, miközben felidézzük, mi minden történt a The Division első részében. Talán mondanom sem kell, hogy az írás már csak jellegéből adódóan is erősen spoileres, kérlek, ezt észben tartva olvassátok tovább.

A kezdetek

Gordon Amherst doktor, virológus, ráadásul a természetes szelekció elkötelezett híve. Előadásai közül nem egy botrányba vagy lázongásba fulladt, és kollegái körében is hírhedté vált radikális nézetei miatt. Mindezt azonban sikerült felülmúlnia, mikor 2015-ben Black Friday napján halálos járványt robbantott ki New Yorkban. A célja nagyon egyszerű volt, a természetnek akart segédkezet nyújtani az emberiség szabályozásában, kontrol alatt tartásában, terve pedig kegyetlen sikerrel járt. Érdekesség, hogy a vírusnak maga Amherst is áldozatul esett. Saját magát fertőzte meg, hogy lássa, vajon elég erős-e a túléléshez, szervezete viszont nem bírt a betegséggel.

Amherst saját laborjában, úttörő technológiákat felhasználva állította elő a vírust, melyet többek között a himlő, a H1N1 és az ebola keresztezéséből alkotott, az így kapott kimérát pedig húszdolláros bankjegyek segítségével terjesztette szét a Black Friday miatt csordulásig telt New York-i Abel’s áruházban. A betegség innen kapta az igencsak beszédes nevét is: az emberek egyszerűen csak Zöld Méregként vagy Dollár Influenzaként emlegetik.

division-osszefoglalo-06.jpg

A Dollár Influenza minden tekintetben hatékonyabb az egyszerű himlőnél. Már a lappangási időszak alatt is fertőz, hihetetlenül gyorsan mutálódik, ráadásul nem létezik rá ismert gyógymód vagy védőoltás. Tünetei viszont nagyjából megegyeznek az egyszerű sertésinfluenzáéval, így mire a hatóságok rájöttek, hogy himlőjárvány szabadult el New Yorkban, már késő volt bármit is tenni.

A kórházakat elárasztották a fertőzöttek, azok pedig, akik valamilyen csoda folytán nem kapták el a betegséget, bezárkóztak otthonaikba, és nem voltak hajlandóak munkába indulni. A várost kezdetben a rendőrség és a helyi kórházak próbálták kézben tartani, de ezek a szervezetek nem voltak felkészítve egy ilyen léptékű járvány kezelésére, ráadásul a dolgukat tovább nehezítette a sorozatos megbetegedések miatt fellépő emberhiány is. New Yorkban hamar szükségállapotok kezdtek uralkodni: a kórházakat lezárták, a testeket pedig bezsákolták és a Central Parkban kialakított tömegsírok egyikébe hajították.

division-osszefoglalo-02.jpg

A kormány ekkor döntött a Nemzeti Gárda, a hadsereg és a Járványügyi Központ behívása mellett, a segítség azonban már túl későn érkezett. A legyengült, emberhiánnyal küszködő szervezeteket végső megoldásként összevonták a Joint Task Force (JTF) zászlaja alá, de ennyi kevésnek bizonyult ahhoz, hogy elkerüljék a teljes összeomlást. New York városa anarchiába süllyedt, az elnöknek pedig nem maradt más választása, életbe léptette az 51-es direktívát, ezzel elrendelve a Division ügynökök bevetését a városban.

division-osszefoglalo-01.jpg

Frakciók

A The Division káoszba és anarchiába süllyedt New Yorkján az államot képviselő JTF-en kívül még öt frakció osztozkodik, lássuk hát, melyek ezek!

The Division

A Strategic Homeland Division (röviden csak SHD vagy The Division) egy titkosított szervezet, melyet akkor vetnek be, ha már minden más rendvédelmi szerv csődöt mondott. Emberei egytől egyig magasan képzett és a legjobb felszereléssel ellátott ügynökök, akik alapjáraton az egyszerű civilek között élnek, de ha aktiválják őket, mindent hátrahagyva a kormány segítségére sietnek.

Rioters

Egyszerű, hétköznapi New York-i polgárok, akik a járvány elszabadulása és a rendfenntartó szervek összeomlása után bukkantak fel az utcákon. Arcukat sállal takarják el, kézifegyverekkel, házilag tákolt bombákkal és baseball ütőkkel szerzik meg azt, amit akarnak. Céljuk kimerül a fosztogatásban és a túlélésben, nem szerveződnek nagyobb csapatokba, és kiemelt vezetőjük sincs, így gyakorlatilag a négy ellenséges frakció közül a legártalmatlanabbak.

Cleaners

New York fizikai munkásaiból alakult szervezet, aminek a célja a fertőzés felszámolása, kerül amibe kerül. Mottójuk szerint aki megfertőződött, az már halott, csak épp senki sem meri ezt bevallani. Kukásautókon, házilag barkácsolt lángszóróval és légmentesen záródó ruhával járják a várost, elégetve mindent és mindenkit, akiről azt gyanítják, hogy elkaphatta a Dollár Influenzát. Vezetőjük Joe Ferro, akinek mániája, hogy ők csak a munkájukat végzik, és megcsinálják azt, amihez senki másnak nincs gyomra.

division-osszefoglalo-04.jpg

Rikers

A fertőzés nem csak New York városát érintette, hanem a közeli Rikers-szigetet is, ahol jelenleg 10 börtön található, bennük körülbelül 17 ezer rabbal. A Dollár Influenza által megtizedelt személyzet viszont már nem tudta visszatartani az elítélteket, akik kitörtek, kifosztották az őrök fegyverraktárait, és most Manhattant dúlják Larae Barrett vezetésével. A hiányos szervezettségüket kegyetlenséggel és elszántsággal pótolják, a JTF embereit pedig válogatott módszerekkel végzik ki, ha esélyük nyílik rá.

Last Man Battalion (LMB)

Az LMB-t még a Wall Street fejesei hívták be a járvány kitörésekor, akik a zsoldostársaság védelmére akarták bízni az értékeik védelmét. Nem sokkal ezután a megbízóikat evakuálták a városból, az LMB viszont maradt. Kezdetben még együttműködtek a JTF-el, de aztán megszüntettek minden kooperációt, és Charles Bliss alezredes vezetésével kiépítették a saját, drákói szigorral irányított miniállamukat. A szabadság az nem egy jog, ahogy a mottójuk is tartja. Korszerű fegyvereikkel és vasfegyelmű embereikkel az LMB jelenti a legkeményebb kihívást a Division ügynökei számára.

division-osszefoglalo-10.jpg

Az első hullám

A SHD aktiválása az 51-es direktíva életbe lépése után két hullámban történt meg. Az első hullám ugyan gond nélkül megérkezett a szétesőfélbe lévő New Yorkba, azonban egyszerűen nem készültek fel arra, ami itt várta őket. Bár a kormányerők megpróbálták a fertőzött embereket karanténba zárni a város közepén, ezirányú törekvéseik csúfos kudarcot vallottak. A JTF kénytelen volt visszavonulni és elbarikádozni New York központját, menet közben rengeteg értékes felszerelést és fegyvert hátrahagyva. Így alakult ki a hírhedt Sötét Zóna, ahová csak a legelszántabb vagy legőrültebb ügynökök teszik be a lábukat.

A rendfenntartók visszavonulása egyben az első hullám halálra ítélését is jelentette, akik nem tudtak egyedül, a JTF segítsége nélkül megbirkózni a városon eluralkodó káosszal. Az ügynökök közül sokan meghaltak, mások pedig, látva, hogy a kormány elárulta őket, renegáttá váltak, köztük Aaron Keenerrel. Keener hamar felfedezte a helyzetben rejlő lehetőségeket, és dezertálása után szövetségre lépett az LMB-vel, látszólag azért, hogy segítse hatalmi törekvéseiket, valójában viszont a vírus forrását, Amherst laborját akarta megtalálni.

division-osszefoglalo-09.jpg

A második hullám

Az SHD ügynökeinek második hulláma akkor került bevetésre, mikor az első hullámot eltűntnek vagy halottnak nyilvánították. Ezúttal már az ügynökökkel tartott a Division regionális vezetője, Louis Chang is, azonban az őt és a második hullám nagyját szállító VTOL-t még Brooklyn fölött leszedte az LMB föld-levegő rakétája. A maroknyi túlélőt a JTF helikopterei szállították Manhattan szigetére, hogy szembe nézzenek az ott uralkodó káosszal.

A második hullám ügynökei pedig megtették, amit csak emberileg lehetett, és lassan, lépésről-lépésre visszaszerezték a várost. Egymás után kiiktatták az ellenséges frakciók vezetőit, közben pedig megszerezték az eredeti vírust hordozó húszdollárost az Abel’s épületéből, ennek nyomán pedig megkezdődhetett egy hatásos vakcina kutatása. Rájöttek, hogy az első hullám emberei közül sokan dezertáltak, mert úgy érezték, a kormány elárulta őket, és azt is kiderítették, hogy Aaron Keener immár az LMB-vel dolgozik. Egyetlen egyszer vallottak kudarcot: mikor Vitaly Tchernenko a segítségüket kérte, nem tudták időben kimenekíteni az orosz konzulátusról, és az első hullám renegát ügynökeivel megtámogatott LMB csapatok elrabolták előlük a férfit.

division-osszefoglalo-03.jpg

Ez az egy vereség azonban nem tudta megtörni a rendfenntartók előrenyomulását a városban. A JTF felderítői rájöttek, hogy az LMB az ENSZ épületében rendezte be a főhadiszállását, a második hullám ügynökei pedig nem haboztak lecsapni a komplexumra. Az akció fél sikerrel végződött: bár Charles Bliss alezredes helikopterét végül sikerült leszedni, Aaron Keener és foglya, Vitaly Tchernenko, már korábban elmenekültek a helyszínről. Érdekesség, hogy ha a küldetés során nem rontunk be egyből az alagútba, hanem visszafordulunk, akkor még pont láthatjuk a Keenert szállító helikoptert távozni a város irányába.

division-osszefoglalo-05.jpg

Végjáték

Bár New Yorkot sikerült visszahúzniuk az összeomlás széléről, a második hullám ügynökei mégsem végeztek tökéletes munkát: Aaron Keener életben maradt, és Amherst laborjának kifosztása után sikeresen elhagyta a blokád alatt tartott várost. A célja a vírus tökéletesítése, és erre minden lehetősége megvan, hiszen a laborból nem csak Amherst felszerelését, hanem ötleteit és jegyzeteit is megszerezte.

Ráadásul, mint azt többek között a Division 2 trailereiből is láthattuk, a fertőzést a teljes vesztegzár ellenére sem sikerült New Yorkon belül tartani. A Dollár Influenza végigsöpört a teljes USA-n, és hamarosan megint csak rajtunk fog állni, hogy megvédjük a világot a teljes összeomlástól.

division-osszefoglalo-08.jpg