Az év végéhez közelítve összefoglaljuk nektek, hogy milyen volt a mögöttünk álló 12 hónap, összeszedve annak minden fontosabb eseményét, megjelenését és bejelentését. A harmadik részben július, augusztus és szeptember van terítéken.

Július

Az E3 őrült tempója után mennyei kikapcsolódás volt az összehasonlítva jóval lazább június, de persze ekkor sem unatkoztunk túlzottan, folyamatosan volt olyan téma, amit éberen tartotta a hírek iránt érdeklődőket.

A hónap legérdekesebb eseménye, hírsorozata a Crytek nevéhez fűzhető, amely látszólag haláltusába kezdett. Az egész még júniusban, pontosabban annak végén pattant ki, amikor a német Gamestar nyomán arról értesültünk, hogy a csapat kasszája kiürült. Ennek az volt a magyarázata, hogy a CryEngine 3 nem volt olyan sikeres, mint azt várták, illetve a Ryse: Son of Rome katasztrofális fejlesztése, majd gyenge eladásai tovább tetézték a baj, amik júniusra odáig fajultak, hogy nemcsak a bónuszok, hanem a fizetések is elmaradoztak. Ezt persze gyorsan tagadták, de júliusra világossá vált, hogy valójában tényleg nincs minden rendben. A válságot a Crytek UK sínylette meg a legjobban, ugyanis onnan 30 fő távozott, a többi csapattól pedig további 70 ember, köztük a Crytek grafikai programozója, a Homefront: The Revolution direktora és a Crysis 3 producere is, illetve sztrájkolt a brit csapat a fizetéseik hiánya miatt (később az anyacég bezárta az irodát). Mindezen felül a Crytek alaposan leépítette az amerikai kirendeltségét, s ezentúl ott csak a CryEngine észak-amerikai licencelésével foglalkoznak, áttelepítették a HUNT: Horrors of the Gilded Age fejlesztését Frankfurtba, valamint a Deep Silver megvette a Homefrontot, hogy ők fejezzék be az elátkozott játék, a Homefront: The Revolutiont fejlesztését. Mindeközben a Crytek egyetlen közleményt adott ki, amiben elmondták: nyugi, biztosítva van a cég jövője, csak éppen átálláson mennek át, mégpedig játékfejlesztőből online kiadóvá.

A Crytek sanyarú helyzete mellett azért volt min mosolyogni is, mondjuk azon, hogy Lindsay Lohan beperelte a Take-Two és a Rockstar Games gárdáját, mivel szerinte lemásolták őt a játékban. A sztárocska egy mellékesnél is mellékesebb karakterben vélte felfedezni magát, ami nagyon találó, hiszen egy sekélyes, lecsúszott csitriről van szó. Hasonlóan nevetséges eset, hogy Panama volt diktátora, Manuel Noriega bíróságra ment, mert nem tetszett neki az, hogy a 2012-es Call of Duty: Black Ops 2-ben szerepelt, az indok pedig sokkal meglepőbb, mint az gondoltátok. Kattintsatok!

Amit érdemes még kiemelni júliusból, az mindenképpen az, hogy volt QuakeCon, ahol zárt ajtók mögött ugyan, de végre bemutatkozott az új Doom. A játékot az id Tech 6 hajtja, s a sorozat rebootja lesz, ami visszanyúlva a gyökerekig egy igazi, olds-chool szórakozást nyújt majd, jó sok démonvérrel, ahogy azt kell. Megjelenési dátum egyelőre nincs, és sajnos a hivatalos, publikus bemutatóra is 2015-ig várnunk kell.

Röviden még: Cliff Bleszinski, azaz CliffyB visszatért a nyugdíjból, Rob Pardo meg kilépett a Blizzardtól, bezárt a Murderedet fejlesztő Airtight Games, hatalmas siker volt a Ubisoft szerint a Watch Dogs, illetve hülyét csinált magából a West Games.

2014-osszefoglalva-julius-the-last-of-us-remastered.jpg

Augusztus

Az augusztus a Gamescom jegyében telt, hiszen ez volt a nyár egyik utolsó nagy játékostalálkozója. Akárcsak az E3 idején, ennek is készítettünk egy külön oldalt, ahol minden, a show-hoz köthető hírt egy helyen találtok meg, s természetesen a nagy konferenciákról is készült egy-egy összefoglaló.

A Gamescom első nagy bemutatóját a Microsoft hozta össze, s ezzel kapcsolatban mindenek előtt azt kell kiemelni, hogy itt derült ki: Xbox One-exkluzív a Rise of the Tomb Raider, majd gyorsan jött a cáfolat, illetve kiigazítás, miszerint csak egy ideiglenes üzletről van szó, és később más platformokra is kapható lesz a már vár folytatás. Vissza a Microsoft műsorához: a gyártó egy rakás indie játékot mutatott, amelyek az ID@Xbox program keretében fognak megjelenni, aztán volt Call of Duty: Advanced Warfare gameplay-videó, de az Evolve-ból és a Quantum Breakből is láttunk részleteket, levezetésképpen pedig a Halo: The Master Chief Collection bukkant elő, és ennek apropóján azt is megtudtuk, hogy mikor kezdődik a Halo 5 bétatesztelése: december 29-én.

A sorban a második a Sony volt, amely egy kifejezetten tartalmas, bejelentésekben gazdag prezentációval állt elő. Már a kezdés is jó volt, hiszen bemutatkozott a From Software új játéka, a Blodborne, s akárcsak a Microsoft, a japánok is elég erősen ráfeküdtek a független fejlesztők címeire, itt legalább egy fél tucat ilyen játékot bemutatva – és ez még csak a show eleje volt! Sorban jöttek az izgalmas címek: a Ninja Theory a Hellblade-del, Kodzsima Hideo egy Metal Gear Solid 5: The Phantom Pain demóval, volt egy új Until Dawn videó, Far Cry 4 és Destiny gameplay-anyag, és bemutatkozott az új Silent Hill is, a Silent Hills. Ezen kívül volt még szó az új rendszerfrissítésről és a Share Play-ről, a PS TV-ről és a PlayStation Now-ról, szóval mindenről hallhattunk egy keveset, nem volt egy unalmas perc sem.

A Gamescom harmadik nagy bemutatója az EA nevéhez fűződik. Ezen a szokásosat kaptunk, szóval volt sport, volt Battlefield és volt egy kevés Sims 4 -- de azért volt érdekesség is, méghozzá két bejelentés a BioWare csapatától. A stúdió leleplezte legújabb játékát Shadow Realms címmel, ami egy történetvezérelt, 4v1 online kooperatív akció-szerepjáték, valamint bemutatkozott a  Star Wars: The Old Republic Galactic Strongholds kiegészítője, amivel saját űrállomást készíthetünk.

Nem Gamescom, de ugyanúgy fontos hír, hogy augusztus végén lett biztos: a Twitch új gazdát talált, a befutó pedig végül nem a Google lett, amelyről sokat pletykáltak, hanem az Amazon. Az üzlet során 970 millió dollár fog gazdát cserélni.

Röviden még: PC-re is megjelenik a Metal Gear Solid 5, Walking Dead FPS-t készítenek a PayDay fejlesztői, a Lizard Squad rövid időre megbénította a Battle.net, a PSN, az Xbox Live, a League of Legends és a Path of Exile szervereit, Casey Hudson felmondott a BioWare-nél, és Michel Ancel a hónap elején jelentette be, hogy egy új stúdióban dolgozik, ahol már készül is az első játéka, a PS4-exkluzív Wild.

2014-osszefoglalva-augusztus-metro-redux.jpg

Szeptember

A hírek terén szeptember megőrizte a nyári hónapok pezsgését, több nagyobb, érdekes eseménnyel -- mindközül azonban a legnagyobb az volt, hogy a Microsoft felvásárolta a Mojang csapatát és annak minden licencét is, így természetesen az óriási népszerűségnek örvendő Minecraftot is. Mindez persze nem volt olcsó, a redmondiak ugyanis 2,5 milliárd dollárt költöttek el az üzlet során, ami nem kis összeg, de ha azt is megnézzük, hogy eddig világszerte 54 millió példányban kelt el a Minecraft és nem akar lelassítani, akkor máris nem tűnik olyan őrültségnek. A felvásárlás folyományaként egyébként egyelőre annyi történt a Mojang berkeiben, hogy kilépett valamennyi alapító, köztük Notch, valamint megjelent Windows Phone operációs rendszerekre is a Minecraft. Ja igen, a Scrolls is kapható már, nem törölték.

A hónap másik nagy horderejű bejelentését a Blizzard szállította, amely bejelentette: leállították a Titan fejlesztését. Ez lett volna a World of Warcraft utódja, a cég következő nagy MMOG-je, de az éveket és minden bizonnyal rengeteg pénzt felemésztő fejlesztés során világossá vált, hogy nem elég szórakoztató a játék, nincs meg benne az a szikra, amit akartak, így jobbnak látták, ha törlik az egészet.

Szeptember eseményei közül érdemes még kiemelni, hogy a Valve alaposan kipofozta a Steamet. A bolt új külsőt kapott, amit új opciókkal egészítették ki, valamint javult a keresés, bemutatkoztak a Steam kurátorok (a PC Guru is az), a várólista, a végtelenített javaslatok és a személyre szabható panelek.

Röviden még: volt Tokyo Game Show, amiről a külön oldalunkon találhattok meg minden lényeges hírt, a Steam aktív felhasználóak száma túllépte a 100 milliót, a The Stomping Land eltűnt a Steamről, a League of Legends kukába dobja az eddigi lore-t, és csak 2016-ban lesz Assassin’s Creed-film.

2014-osszefoglalva-szeptember-destiny.jpg

Fontosabb megjelenések

  • Gods Will Be Watching - július 24.
  • The Last of Us Remastered - július 30.
  • Sacred 3 - augusztus 1.
  • Risen 3: Titan Lords - augusztus 15.
  • Diablo III: Ultimate Evil Edition - augusztus 19.
  • Metro Redux - augusztus 29.
  • Destiny - szeptember 9.
  • Wasteland 2 - szeptember 19.
  • FIFA 15 - szeptember 25.

Fontosabb bejelentések

Az összefoglaló első részét ide kattintva találod, ha pedig a második rész érdekel, akkor ide bökj az egereddel.