Először is amit a legjobban sajnálok, hogy nincs egy átfogó, mindent egyben tartó rendszer. Minden kiadó, forgalmazó saját rendszert igyekszik működtetni, ami bizonyos szempontból érthető, de a vásárlóknak egyszerűen nincs szükségük ennyire. Legyen egy Games for Windows (achievementekkel, nyami) vagy egy Steam, ahol minden játék megtalálható. Vagy legalább át lehessen vinni játékainkat az egyikre!

A második gondom, ami rögtön az elsőhöz kapcsolódik, hogy a legtöbb esetben nem tudom aktiválni az eredeti, dobozos játékaimat. A Steamen van pár CD-kulcs, amit támogatnak, de többnyire nem ez a helyzet. Pedig milyen jó lenne, ha így készíthetnék biztonsági másolatot egy játékról... A Blizzard most készülő Battle.net rendszere viszont elfogadta az összes dobozos játékom szériaszámát, aminek nagyon örültem (Starcraft, WoW, Diablók), s amint megjelenik a Starcraft 2, szerintem még a Steam rendszerét is simán lepipálja majd. Na de nézzük szépen, milyen letöltőrendszereket használok épp!

Steam
Itt zajlanak a vásárlások 70%-a, tehát ez a legnépszerűbb és legjobb mind közül. És tényleg, a Steam valóban a legjobb az összes rendszer közül, hiszen a vásárlás nagyon egyszerűen megoldható, lehetőségünk van játékokat ajándékozni, biztonsági másolatokat készíthetünk a letöltött tartalomról, automatikusan felkerülnek a legújabb javítások, no és persze ott a felülmúlhatatlan community-rendszer is, barátlistával, satöbbi. A Steamen belül létezik saját achievement-rendszer is, amit különösen jó ötletnek tartok, Xboxon már bizonyított a dolog. Egyetlen gondom vele, hogy néha pofátlanul drága. Modern Warfare 2 60 euróért?! 17,000 forint PC-re?! Megőrültek ezek? Ráadásul nincs doboz, nincs vele akkora költség, mint a retail változattal, szóval most ezt most hogy? Na mindegy, azért akadnak itt is jó akciók (THQ csomag 18 játékkal, 50 euró volt a minap).

EADM
Aztán ott az EADM, az Electronic Arts saját letöltőszoftvere, ami kb. semmire se jó azon kívül, hogy letöltjük a weboldalukon megvásárolt játékokat, és játszunk velük. Megpróbáltam a gyári játékaimat is aktiválni itt, de persze nem lehetett. CD Key already used. A legnagyobb kiadó talán felköthetné a gatyát, ha lépést akar tartani a Steammel, talán jobban járna, ha megvenné az egész Steamet, ahogy szokta.

Direct2Drive
Úgy tudtam, hogy ez a rendszer kifejezetten csak USA-ban működik, de idő közben felvilágosítottak, hogy van UK változat is, ahol akadnak olyan játékok, amelyeket mi is letölthetünk. Hurrá. Most karácsonykor egyébként minden nap akcióznak, 60-70%-os leértékelések vannak, szóval érdemes lehet ránézni.

Impulse
Igazából ezt is csak egy játék miatt használom, a Demigod miatt. Az egész rendszert be kéne építeni a Steambe, szerintem még az eladásaiknak is jót tenne. Persze ez nem fog megtörténni... Egyébként jópofa, hogy az árakat rögtön forintban írja a weboldal, szóval érdemes lehet ellátogatni ide is, rengeteg jó játék található itt is. Csak épp egy újabb ikon a tálcán, hjaj...