ASUS TP200SA laptop - külső:


Az X-sorozat dobozát kapta meg a gép, azaz a szürke/fekete kombináció díszíti. A fedlapot felhajtva találjuk a gépet, alatta a töltőt, a használati útmutatót és egy garanciajegyet. Ennyi került a dobozba, semmi több. Az ASUS TP200SA laptop első tapintásra is nagyon kellemes, minőségi érzetet áraszt.
A fedlap szálcsiszolt fém borítása nagyon mély kék színt kapott, szinte már feketébe hajlik.

Az Asus logó természetesen króm színben a megszokott helyen található. A belső felület már nem fém, hanem műanyag, de itt is találkozhatunk a szálcsiszolt díszítéssel. A színe megegyezik a fedlapéval. A billentyűzet fekete, fehér jelzésekkel. A kijelző fényes, vékony keretet kapott, ami szintén fényes felületű. A kerete le van kerekítve, ami nagyon szép és sokkal kellemesebb a tapintása, mint a manapság előforduló éles keretek.

A baloldalon találjuk a téglalap alakú töltőcsatlakozót. Mellette egy hosszúkás gomb kap helyet, ami a hangerő szabályzására hivatott. Ezt követi a power gomb, a kártyaolvasó, a microHDMI, az USB3.0 és az USB-C. Elől mindössze 3 visszajelző LED van, a jobboldalon pedig egy kombinált jack-bemenet és egy USB csatlakozó. Hátul nincs csatlakozó, nem is lehetne az átfordítás miatt.


ASUS TP200SA laptop - belső:


A processzor egy belépőszintű Celeron, két fizikai maggal. Összetett munkára, komoly játékra természetesen nem az igazi, de mindennapos használat mellé tökéletes választás.
A kijelző 11.6”-os méretű, HD felbontást kapott. A touch felület miatt természetesen fényes felületű.
Rendszermemóriából 2GB-t, háttértárból pedig 64GB-t kapunk, ami fix. Szerencsére a 3 különböző típusú USB-nek, könnyen orvosolhatjuk ezt és kiegészíthetjük egy külső HDD-vel. Optikai meghajtó méretéből adódóan nincs. Sajnos nem kapott AC-s WiFi-t, így a szokásos b/g/n-opció marad.
Többször a 3 különböző USB típus minden igényt kielégít. Kártyaolvasót is kapunk, tovább a microHDMI is hasznos lehet, főleg filmezésnél. A Webkamera és a BlueTooth alapvető egy hordozható gépnél, így itt is megkapjuk.

ASUS TP200SA laptop - használat:


Bekapcsolást követően pár egyszerű dolgot kell csak beállítanunk. Ha kiválasztjuk a rendszer és a billentyűzet nyelvét, akkor már csak el kell fogadnunk a Windows szerződést, kihagyni a WiFi-re történő csatlakozást (így gyorsabb a telepítés, később ha csatlakozunk, majd frissítünk és aktiválja a gép az operációs rendszert) és újra is indul a gép. Itt kell beállítani a felhasználói nevünket, illetve jelszót is állíthatunk be. Kattintás után már el is kezdődik a telepítés előkészítése.

Mindössze pár perc után már fel is állt a rendszer és készen áll, hogy össze-vissza hajtogassuk! A frissítéseket mindenképpen végezzük el, hogy a rendszer a lehető legtöbbet nyújthassa. A Windows 10 alapértelmezett böngészőjével az Edge-dzsel kezdtük a böngészést. Ha félretesszük az előítéleteket, hogy ez bizony az Explorer utódja, akkor nem olyan rossz a helyzet, mint amennyire sokan lefestik. A böngészés igaz 1-2 helyen döcögött, de sokkal stabilabb eredményt kaptunk, mint amire számítottunk. A Youtube-os videózás is simán ment, az egyetlen dolog, ami feltűnt az az, hogy a teljes képernyőből való kilépés néha nem egy lépésben történt hanem 2-3 kisebben. Ez mondjuk inkább a böngésző hibája, mint a gépé
.
A hang bőven elegendő lesz filmezéshez és zenehallgatáshoz. Egy ilyen vékony laptop természetesen nem tud igazán komoly *****ust visszaadni, így erre ne számítsunk. A hangminőség nem marad el a konkurenciától, sőt. A magasak és a közepek a helyükön vannak, jól szólnak, torzítás nem tapasztalható maximum hangerőn sem.
Ismét a SonicMaster gondoskodik a hangzásról.

A touchpad jóval nagyobb, mint egyéb márkáknál megszokhattuk. A navigáció kényelmes, mivel elférünk.

Ha már navigáció, térjünk át pár szóval a touch-kijelzőre. Precízen reagál az érintésre, gyors visszajelzést kapunk minden érintésre, sőt, táblagép módban használva megfelelő választás lehet jegyzetelésre. A virtuális billentyűzet kellően nagy, így kis gyakorlást követően szinte hiba nélkül lehet akár hosszabb szöveget is írni. Szoftveres szempontból is szépen el vagyunk látva, rengeteg app-ot kapunk előretelepítve. A telepítést és a frissítést követően nem kell sok idő, hogy gépünket teljesen belakjuk és személyre szabjuk.

ASUS TP200SA laptop - vélemény:


Egy jól összerakott, ár-érték arányban kimagasló gépet kapunk az ASUS TP200SA laptop személyében. Kismérete ellenére nem érdemes netbook-nak csúfolni, mert annál sokkal több. Mindössze 1,2kg, mérete pedig kisebb, mint egy A4-es lap.

Mindkét szín kellően elegáns, így akár egy előadásra is bevihetjük. Profi megjelenése mellett sokoldalú felhasználási módja is segít a tökéletes prezentációkhoz. Zsanérja kellően masszív, a tesztek szerint több mint 20 ezer kinyitást is kibír.

Az új típusú USB-C is további örömre ad okot. A billentyűk 1,6mm-es úttal rendelkeznek, így kényelmes a gépelés. A touch kijelző is nagyon jó, ahogy fentebb is kiemeltük, a 10 ujjas bevitel sem okozhat gondot. Mindenképpen ajánlott választás, első sorban sokoldalúsága miatt. Aki egy olcsó, kisméretű, rendkívül mobil gépet szeretne, általános felhasználásra, annak nem érdemes tovább keresgélni.