CPU – Intel Core i5-6300HQ (4x2,30GHz / 3,20GHz Turbo, 6MB Cache):


Ahogy megszokhattuk, mostanában a gyártók elsőnek a processzorokat frissítik. Az X550JX sorozat kihagyta az 5. generációt és inkább egy módosított, új i7-es procira frissített, amíg megérkezett az Asus X550VX laptop a 6. generációval együtt. Egyelőre a kínálatban még csak az i5-6300HQ-s processzorral szerelt verziók jelentek meg, de ez hamarosan változni fog. Lássunk pár adatot a CPU-ról!

Először is, a legkomolyabb változás az, hogy itt már nem 2 magos a processzor, mint a korábbi verziónál, hanem 4 magos. Ez nagyon komoly teljesítmény növekedést fog hozni. Az i5-6300HQ teljesítménye az i7-4712HQ-val veszi fel a versenyt. A korábbi generációs processzoroknál 2 fizikai mag volt és emellé a Hyper-Threading-nek köszönhetően 4 virtuális magot láttunk. Itt 4 fizikai magot kapunk és nincs HT. Ahogy megszokhattuk, a processzorokkal együtt az azokba integrált grafikuskártya is folyamatosan fejlődik. Az új integrált grafkártya neve Intel HD 530 lesz és több mint 20%-kal ver az elődre. Dedikált kártyák közül a belépőszintű GT 920M-mel veszi fel a versenyt.

Kijelző – 15.6” fullHD (1920x1080) matt, IPS:


FullHD felbontással dolgozik a gép, ami kifejezetten jó hír azoknak, akik szeretnének filmezni vagy képeket/videókat szeretnének szerkeszteni. Az IPS kijelző miatt élénkebb színeket kínál, mint az átlag panelek, illetve a betekintési szögei is sokkal jobbak.

Memória – 8GB DDR4 2133MHz:


Alap kiszerelésben 8GB memóriát kapunk, ami igazodva a 6. generációs processzorokhoz, már DDR4-es. Az órajel emelés is hasznos, igaz, ez nem nagyon fog az fps-számban megjelenni, inkább renderelésnél lehet észrevenni. A maximális memória méret 32GB.

Háttértár – 1000GB SATA 5400rpm:


A háttértár alap kiszerelésben is 1TB, ennél kisebb változat nincs még, legalábbis ami a HDD-t illeti. Nem is feltétlenül lenne értelme, hiszen a készülék multimédiára és játékra szolgál, nagyméretű játékainkkal és filmjeinkkel pedig elég könnyen kiszaladnánk az 500GB-s limitből. SSD-s változatokból is lesz választási lehetőség: 128GB, 256GB és 512GB áll rendelkezésre. Aki a gyorsaságot tartja szem előtt és inkább külső HDD-n tartja (nem annyira fontos) adatait, az mindenképpen gondolkozzon el ezeken!

Grafikuskártya – nVidia GeForce GTX 950M 2GB:


Nemrég jelentették be az első 10xx-es szériás grafkártyákat az nVidia-nál, azonban nem kell félni, hiszen jól teljesít a GTX 950M és nagyobb testvérei is. Az előző generációs, de magasabb kategóriás GTX 860M-től épphogy lemarad. Ebben az árkategóriában az AMD R9 M375-öt találjuk, ami lényegesen elmarad a GTX 950M-től. Nézzünk pár játékot és mellette a két grafikuskártya fps-értékeit! Az első érték jelöli az nVidia kártyáját, a második az AMD-ét.

Mad Max - medium - 65 fps / 36 fps
Battlefield Hardline - medium - 102 fps / 44 fps
Evolve - medium - 49 fps / 31 fps
FarCry 4 - medium - 56 fps / 32 fps
Dirt Rally - medium - 90 fps / 49 fps

Egyéb jellemzők:


A gépnek nincs optikai meghajtója, így kicsit vékonyabb és könnyebb, mint a társak. Ez számomra kifejezetten örvendetes hír.

WiFi szempontjából is előrébb kerültünk, hiszen a gép egy b/g/n/ac modullal dolgozik, ezzel is gyorsítva a vezetéknélküli hálózat elérést. Ha már a vezetéknélküli kapcsolódásról beszélünk, természetesen kapunk BlueTooth 4.0-t is. Van mód vezetékkel kapcsolódni a hálózatra, ebben az esetben egy Gigabit-es LAN áll a rendelkezésünkre. Megkapjuk a szokásos dolgokat, mint pl. a HDMI, HD-s webkamera és a kártyaolvasó. A 2 darab USB3.0 mellett lesz még egy USB2.0 is. A billentyűzet világítás fehér színű. A hangzásról a JBL gondoskodik.

A megszokott 24 hónapos garancia vonatkozik a gépre.

LENOVO IdeaPad 700 laptop - külső:


A csomagolás nem sokat változott, a megszokott Z-szériás változatot kapjuk, barnás doboz, fekete felirattal. A tartalma is a szokásos, nem kapunk kiegészítőket vagy hasonló finomságokat. A Z50-hez hasonlít, de azért vannak finomítások és újítások is.

Nézzük körbe a gépet!

A fronton semmi sem találunk. De annyira semmit, hogy még egy árva LED-visszajelzőt sem kaptunk. A jobboldalon lesz a LAN-csatlakozó, a HDMI, két USB3.0 és két pici LED-visszajelző. Hátul már látszódik a legkomolyabb változtatás, a hangszóró. A fehér házat elegánsan töri meg az ezüst hangszórórács. Fiatalos, dinamikus, nekünk nagyon tetszik. Baloldalon találjuk a Kensington-lock-ot, a töltőt, az USB2.0-t, a kártyaolvasót, a kombinált jack-bemenetet és a factory reset gombot. A fedlap fehér, matt felületű és az új Lenovo logót találjuk rajta, a balfelső sarokba eltolva. A belső felületet az ezüst szín dominálja. A kijelző kerete és a felülete is matt. Fent találjuk a webkamerát és a mikrofonokat. A zsanér egészen széles és vastag lett, masszív kialakítás. A billentyűzet fekete, fehér jelzéseket kapott, az extra funkciókat a narancssárga jelzések mutatják.


A touchpad króm szegélyt kapott. Fizikai gombjai nincsenek, csak egy szolid narancssárga vonal választja el a bal és jobb gombokat. Az újratervezett hangszórók nagyon jól néznek ki. Összességében egy jó anyaghasználatú, elegáns, fiatalos gépet kapunk. Nem igazán hivalkadó, sőt, a játékra szánt laptopok között talán a legvisszafogottabb külsővel rendelkezik.

LENOVO IdeaPad 700 laptop - vélemény:


Hasonló paraméterekkel a legkomolyabb konkurencia az Asus X550JX/VX illetve az Acer Aspire V5-591G széria. Hardver alapján szinte teljesen azonosak, azonban például külsőben komoly különbségeket találunk. A leginkább gamer külső az Asus X550JX/VX fekete-piros színösszeállítású gépére jellemző. A szürke változat illetve az Aspire V5-591G már jóval visszafogottabb, elhagyja a tipikus gamer jellemzőket. A 3 család közül azonban véleményem szerint a legszolidabb, elegánsabb a Lenovo IdeaPad 700.

A fehér változat letisztultsága miatt komoly rajongótábort szerzett magának a hölgyek között is. A fekete változat már kicsit komorabb, de egyszerűsége miatt nem lennék meglepve, hogy a „kevesebb néha több”-alapon sokan választanák. Bővítési lehetőségek terén felveszi a versenyt az Acer Aspire V5-591G-vel (az X550JX/VX szériát mindketten lehagyják), így azt hiszem ,hogy nyugodtan állíthatjuk, hogy a döntő tényező a Vásárló ízlése lesz. Nagyon jó szériát rakott le a Lenovo az asztalra, mindenképpen megér egy kiemelt matricát!