Kiélezett piaci verseny


A két vezető gyártó között már régóta nagy csata dúl (csak képletesen) a vezető piaci pozícióért, ami az utóbbi években többször is gazdát cserélt. Az AMD más szegmenseken belül rendre a másodhegedűs szerepét tölti be és a gazdasági válság sem volt túl kíméletes hozzá, csupán a grafikai szekciónak köszönheti az életbemaradását. A Radeon cég bekebelezése óta folyamatosan lépést tud tartani az Nvidiával, és nem egyszer borsot is tör az orra alá. A Radeon HD 7970 videokártya megjelenésével számos játék átpártolt az AMD-hez, ami már cseppet sem tetszett a konkurenciának. Az Nvidia bízik abban, hogy a GeForce GTX 780M 4GB DDR5 videokártyával ismét a saját javára tudja billenteni a mérleg nyelvét.

GeForce GTX 780M 4GB DDR5 vs. Geforce GTX Titan 6GB DDR5


A 600-as szériát váltó Nvidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 jóval nagyobb teljesítménnyel és rengeteg újítással van megspékelve. A kártya még mindig a Kepler architektúrára épült, mivel az Nvidia csupán jövőre tervezi a Maxwell bevezetését. A kártya alapja egy butított GK110-es mag, ami 2304 CUDA processzort tartalmaz. A Grafikus chip valamivel magasabb 863 MHz frekvencián működik, mint a Titan, és a Boost 2 technológiának köszönhetően akár 900 MHz-re is feltornázható. A grafikai chipnek 4GB GDDR5 memória áll rendelkezésére és 7,1 milliárd tranzisztor alkotja. Bár a nagyobb testvérrel szemben az Nvidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 teljesítménye kissé elmarad, de még így is egy kiváló kártyáról beszélhetünk. Ha figyelembe vesszük az ár/teljesítmény faktort, akkor mindenképp a GTX 780M kerül ki győztesen.

Nvidia Geforce GTX 780M vs. AMD Radeon HD 7970


A két kártya energiafogyasztása között nagy eltérés figyelhető meg, mivel nagy terhelés alatt a Nvidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 292, míg az AMD Radeon HD 7970 3GB DDR5 461 wattot használ. Ez mellett az Nvidia egy merőben új hűtési eljárást is alkalmaz, amely sokkal jobban alkalmazkodik a fordulat-változásokra. Szerkezeti szinten a Nvidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 szinte mindenben túlszárnyalja ellenfelét. A legmenőbb játékok esetében, mint a Metro 2033, Crysis 3, Hitman sorra az Nvidia viszi az első helyet. Bár a kapott adatok alapján a GTX 780M teljesít jobban, de az AMD Radeon HD 7970-re sem lehet semmilyen panaszunk.

Nvidia Geforce GTX 780M 4GB DDR5 – vélemény


A legújabb videkártya még a legigényesebb felhasználók elvárásait is képes túlszárnyalni. A DigiPrime laptop bolt és webáruház által kínált Asus G750 laptop modellben már egy Nvidia Geforce GTX 780M 4GB DDR5 videokártya működik, amelynek köszönhetően a jelenlegi piacon a laptop vezető pozíciót élvez. Véleményünk szerint, a szóban forgó grafikai kártyák közül az Nvidia GeForce GTX 780M 4GB DDR5 a legideálisabb választás, mert a nemzetközi tesztek alapján közel 24 százalékkal nagyobb teljesítményre képes, mint a Radeon HD 7970-es, és csupán 12 százalékkal marad el a Titan mögött. Árban az első két típus sokkal barátságosabb, mivel a Titan kártyáért közel kétszeres pénzösszeget kell kifizetni. Bármelyik kártya mellett is tesszük le a voksunkat, biztosak lehetünk abban, hogy egyik sem fog csalódást okozni.