A Toshiba ultrabookjaitól a Z930 abban tér el, hogy elsősorban az üzleti szegmensnek készült. Ez a sötétszürke laptop csupán 1,11 Kg súlyú és mindössze 19 mm vastag. Az előző, Z830-as modellhez képest a Z930 Ivy Bridge architektúrás Intel processzort kapott. Az energiaellátást is modernizálták, hogy megfeleljen a korunk elvárásainak.

A beépített billentyűzeten semmit sem változtattak, továbbra is jól átlátható és könnyen kezelhető. A külön numerikus résznek köszönhetően gyorsan végezhetjük számításainkat. A touchpad jól reagál, viszont a gombok keményebbek az átlagnál, ezért kicsit nagyobb erőfeszítésbe telik a használatuk. Az általunk tesztelt modell 13 hüvelykes kijelzője HD felbontású. Az újgenerációs Intel Core i3/i5/i7 processzorokkal felszerelt modellek kiválóan teljesítenek.

Munkagép, nem játék

A grafikus operációkat egy Intel HD 4000-es integrált grafikus kártya kezeli, ami szükség szerint akár 1,7 GB memóriát is használhat. Az Intel HD 4000 16 számítási egységet tartalmaz, és teljes mértékben támogatja a DirectX 11 API-t, illetve a nagyfelbontású Blu-ray 3D-t. Rendelkezésre állnak a klasszikus analóg VGA és digitális HDMI 1.4 kimenetek. Mindkét kimenet egyszerre működtethető, ha eközben inaktív a belső kijelző. Ez a korlátozás nem vonatkozik a vezeték nélküli Intel WiDi használatra.

Az Intel HD 4000 nagyon jól teljesít, de egy integrált grafikus kártyától nem várhatunk túlzottan nagy teljesítményt. A legigényesebb játékszoftverek futtatására nem igazán alkalmas, de ettől a karcsú modelltől ezt nem is várhatjuk el. A közepes és kevésbé hardverigényes játékok futtatásához viszont megfelelő támogatást nyújt. Az előző generációhoz képest így is 50%-os a teljesítménynövekedést mérhetünk.

Hűvös használat

A hűtés komoly változtatásokon ment keresztül. Az irodai munka során a ventilátor gyakorlatilag be sem kapcsol. Az ilyen célú felhasználás során a laptop teljesen némán dolgozik. A beépített Li-Pol táp 44 Wh teljesítményt ad le. Az általunk végzett teszt során a készülék standard üzemmódban közel 8 órát bírt ki. Viszont ez az üzemidő csak szinte teljes inaktivitással érhető el. Az online WIFI-vel végzett irodai munka során az akkumulátor körülbelül 5 óra használatot engedélyezett.

A Toshiba Portégé Z930 típus a gazdag felszereltség, viszonylag jó teljesítmény és az ultrabookok jellemzőinek ötvözetéből született meg. Bárki számára nagy segítség, akár munkahelyi, akár otthoni felhasználásról is legyen szó.

A Toshiba Portégé Z930 megvásárolható a Digiprime.hu webshopjában, a főoldalon pedig további érdekességek olvashatók.