Az ESL (Electronic Sports League ) a világ legnagyobb eSport-al foglalkozó online bajnokság rendszere, amiben minden túlzás nélkül , A-Z ig minden játéknak van felülete. Az egésznek a célja az, hogy az azonos érdeklődésű és nemzetiségű játékosokat egy nagy közös bajnokságba tömörítse ezzel lehetőséget adva egy komoly játékosbázis kialakítására. Továbbá feladata, hogy a játékosokat csapatokba szervezze és folyamatos kupákon játszassa őket. Legjobban egy halmazrendszerhez lehetne hasonlítani, ahol minden ország egy - egy külön halmazt alkot. A halmazokon belül (mondjuk Magyarországnak) külön szeletei vannak(pl. a magyar fifásoknak, külön a counter-strikeosoknak stb) A halmazoknak pedig van metszete (például az európai fifások) Ezt az amúgy picit száraz témát az eSportot bemutató videókkal próbáltam közbe-közbe feldobni, lessétek meg őket :)

Az eSport feltételei:


Jómagam a FIFA13 Szekciónak vagyok a vezetője, így be is mutatnám, hogy milyen lehetőségei vannak a magyar fifásoknak akik az ESL rendszerében játszanak. Ezek a lehetőségek nagyrészt megtalálhatóak a többi jóval népszerűbb eSport játékban , mint a League of Legends , Starcraft 2 , Counter-Strike...

Adatlap: Minden egyes játékosnak külön adatlapja van, ahol nyomon lehet követni, hogy épp milyen ligákban van, milyen játékkal játszik, milyen eredményeket ért el, hogyan értékelte az ellenfelét stb..Egyszóval aki ránéz egy jól kitöltött adatlapra teljes képet kaphat a játékos eredményeiről, csapatairól sőt még a mérkőzéseken tanásított viselkedéséről is.



A ladder játék: Ahogyan a nevéből is adódik a ladder játékot úgy kell elképzelni, mint egy létrát. Tehát a fifások folyamatosan tudnak egymás között(csak magyarok) játszani a lejátszott meccsekért pontokat kapnak, így folyamatosan tud változni a helyezésük. Gyakorlatilag ez a korlátlan játéklehetőség a biztosíték arra, hogy a motivációs szintjétől függően mindenki annyit játszik amennyit szeretne és mivel mindenki folyamatosan játszik, így ez egy dinamikusan fejlődő közösség. Van 1vs1 2vs2 3on3 5on5 ladder is, minden játékban, tehát ha pl. egy magyar League of Legends 5on5 csapat benevez az európai 5on5 ladderbe, akkor folyamatosan tud játszani más európai csapatokkal. Ebben a rendszerben közel 200 játékos játszik, Október óta 400 játékos szerepelt benne.

Kupák:A vezetők bármikor bármilyen formátumú, rendszerű kupát letudnak bonyolítani cska pár kattintással. Általában egy estések szoktak lenni ,de van aminek 3 naponta van fordulója. Általában azokban a közösségekben ahol sok játékos tömörül megjelennek a támogatók, (ahogyan volt PC-Guru kupa széria) akik nevüket adva a versenyhez tudják reklámozni magukat. Gyakorlatilag ez és a ladder játék az eSport melegágya az 1vs1 játékokban, hogy van miért játszani, megéri a játékkal komolyabban foglalkozni.



Csapat alakítás: A játékosok idő után önkéntelenül is csapatokba tömörödnek, hiszen az igazi játék az 5on5 - nél kezdődik , ahol már megjelenik a csapatkoordináció, taktikák stb...Az 1vs1 játékokban is mint a FIFA-ban kialakultak a klánok akik egymással egy specifikus lebonyolításban döntik el, hogy ki épp Magyarország legerősebb csapata. Jelenleg 11 magyar klán versenyez egymással.

EMS: Az Electronic Major Series gyakorlatilag a Bajnokok Ligájával egyenértékű pénzdíjas versenysorozat, ahol Európa legjobbjai versenyeznek az adott játékokban. LoL-ban CS-ben sőt FIFA-ban is kiemelkedő pénzdíjazással rendelkezik.

Válogatott: Nem régen indult, az ESL szervezésében a National World Challenge névre keresztelt Európa - Bajnokság, igaz ez jelenleg csak fifára specializálódott, de mindenképp érdemes tudni arról, hogy ilyen is van, sőőőt a magyar játékosok igen is tehetségesek még európai viszonylatban is, nem hiába vezetjük a csoportot!:)



Ezek az alapvető funkciók azok amik lehetőséget adnak egy eSport közösség kialakítására ahol a játékosok túllépnek a "fun" szintjént és csapatokba tömörülve tudatosan gyakorolnak és készülnek egy-egy pénzdíjas versenysorozatra, legyen az akár online vagy offline .