B.Ú.É.K.!
Ahogy az lenni szokott, itt az új év és jönnek a listáim!

A helyzet a szokásos, de kicsit megint variálok! Ezúttal nem lesz külön "futottak még" lista. Így visszanézve, eléggé hülye ötlet volt ez korábban is. 4 Top 10 lista lesz és a filmes naplóm ráadásként.

A játékszabály a szokásos: Azok a filmek szállnak versenybe, amiknek idén volt a mozis illetve bluray-es premieje. Igen ez azt is jelenti, hogy a listákon előfordulhatnak olyan filmek, amik igazából tavalyiak, de idén lehetett megvásárolni őket, így azokat idén pótoltam, mert tavaly valamiért nem tudtam megnézni. Vagy esetleg nálunk nem került moziba, de leadta az HBO, továbbá a streaming szolgáltatók filmjei is játszanak, például a Netflix.

Első körben 2017 Meglepetés filmjeivel foglalkoznék. Azok a filmek, amiktől vagy nem vártam semmit, vagy sokkalta rosszabra lőttem be őket kezdésre, de végül jól szórakoztam rajtuk. Fontos megjegyezni, hogy itt nem a filmek minősége szerint fogunk 10-től eljutni az elsőig. Hanem az alapján, hogy mekkora meglepetés is volt számomra. Jöhet is az a 10 film:


10. Mélytengeri pokol


A helyzet az, hogy hányingert kapok a katasztrófa filmektől! Nem tudom hova tenni őket, nem tudnak lekötni. Végtelenül érdektelennek és unalmasnak tartom őket. Ezért a Mélytengeri pokol sem érdekelt különösebben. Hogy mentsem magam, fogalmam sem volt róla, hogy milyen alkotógárda is áll a film mögött. Persze Mark Wahlberg-et tudtam és kedvelem is őt, de nem tartozik a kedvenceim közé. Csak miatta nem nézek meg egy filmet. A rendező viszont ugyanaz a Peter Berg, aki a Túlélő című háborús filmet is készítette, amit nagyon is szerettem. Ennek viszont nem néztem utána. (kis érdekesség, Berg és Walhberg ugyanabban az évben két filmet is készítettek együtt, ezt és a Hazafiak napját).

Aztán mikor rájöttem erre, kicsit megnyugodtam. Jöttek is a szokásos elemek, amik jellemzőek Berg filmjeire. Egy picit hosszabb és részletesebb felvezetés, karakter ismertetés, közben a háttérben folyamatosan adagolja a feszültséget, aztán elszabadul a pokol! A film egy megtörtént eseményt dolgoz fel, amikor is a Deepwater Horizon nevű olajfúró torony emberi hanyagság miatt felrobbant, ezzel az USA történelmének legnagyobb természeti katasztrófája következett be. 2010 április 20-án történt a katasztrófa egyébként, szóval még egész frissnek is mondható a sztori. A film borzasztóan izgalmas, szándékosan próbálja kerülni a pátoszt és a lehető legélethűebben próbálja rekonstruálni azt, hogy mi is történhetett. Persze itt-ott variáltak, a Kurt Russel által alakított fúrótorony vezetője közel sem volt olyan jófiú, mint ebben a filmben. Konkrétan ő is arra buzdította, az alkalmazottakat, hogy mondják baleset történt, és nem a hibás vezetői döntések okozták a galibát.

De a lényeg, a film piszokjóra sikerült! Látványos, feszült, picit talán hirtelen van vége, de megéri ránézni!



9. Az utolsó emberig


Mel Gibson visszatérése mint színész. Semmit nem vártam ettől a filmtől, mégcsak kíváncsi sem voltam rá. HIába szerettem Gibsont, mint színész és rendező. Egyszerűen nem érdekelt ez a film. Az előzetese sem tűnt olyan érdekesnek. Aztán egyre-másra jöttek a pozitívabb visszajelzések. Gondoltam egyfene. Nos, a film, nem váltja meg a világot. Sablon kergetőzős akciómozi. De Gibson annyira elvetemült jó benne! Egy igazi szemétre való, k*csög suttyút játszik benne, aki még a lánya megmentése közben is úgy beszél, mint egy ősember, káromkodik. És Gibson nagyon jól tudta hozni ezt a figurát. Aki minden negatív tulajdosága ellenére is próbálja kihúzni a lányát a csávából, mert mégiscsak felelőséggel tartozik érte, vérségi kötelék van közöttük. Jobb is emiatt az eredeti címe: Blood Father.
Az Akciók tisztességesek, jól néz ki a film és remek a magyar szinkronja. Tele ízes káromkodásokkal, jó dumákkal! Nem egy nagy durranás, de nekem betalált.



8. A régi város


Na erről a filmről keveset írok. Semmit nem tudtam róla, amikor elkezdtem nézni, csak azt, hogy Casey Affleck (Ben öccse) ezért kapott legjobb férfi főszereplő Oscart (pont a zaklatásos balhéja után). A film egy rettenetesen erős, de végtelenül lehangoló családi dráma. Affleck egy teljesen tönkrement fickót játszik benne, a múltjában egy súlyos családi tragédia miatt lett ilyen. Amit a film csak nagyon lassan mesél el, visszatekintések formájában. Szóval úgy alakul, hogy meghal a testvére és annak kamasz fiát neki kellene tovább nevevelnie, mivel a testvére a végrendeletében ezt kérte tőle.

Egy rettenetesen szomorú és melankolikus film. Kell hozzá egy bizonyos érzelmi intelligencia és érettség, hogy az ember tudja, hogy mit is akar tőle ez a mozi. Nem egy rózsaszín Happy End, nem egy megváltás történet. Nagyon nem oda fog kifuti a film, ahová a legtöbb ilyen film szokott. Ez is tetszett benne. Mert, mert nagyon bensőséges és életszerű lenni. Nem könnyű darab!



7. Testről és lélekről


Magyar film! Juhú! Megy az Oscarért! Jejuhú!
Egy igényes és ízléses romantikus művészfilm. Egy fiatal nő, aki nem tud normálisan és kapcsolatot teremteni embertársaival. Egy középkorú férfi, akinek a bal karja levan bénulva és már rég beleragadt a beszürkült életébe. Látszólag semmi közös nincs a két emberben, aztán kiderül, hogy minden éjjel ugynazt álmodják. Álmukban mindketten szarvasok és egy párt alkotnak. A szinopszist elolvasva féltem, hogy valami túlművészkedett, életidegen hülyeség ez, de szerencsére a Filmarátok Podcastben hallottam róla egy beszámolót, ahol Blascksheep méltatta a filmet. Ezt köszönöm szépen nekik, lehet egyébként nem néztem volna meg. Pedig nagyon szép és nagyon értékes film!



6. Az Egészség ellenszere


Az előzetese nem csigázott fel különösebben. Annyi bizodalmam volt a produkcióban, hogy Gore Verbinski (Karib-tenger trilógia, Rango, A Magányos lovas) rendezi, akit én nagyon kedvelek. Jöttek a kritikák és mindenhol azt írták, hogy rossz, hosszú, unalmas, egy Viharsziget copy az egész. Így a kedvemet eléggé elvették a filmtől. Majd kijött Blurayen és… Szóval, hogy túl hosszú, azt aláírom. Nem kellett ehhez a sztorihoz több, mint két és fél óra. Hogy copyzná a Viharszigetet? Hasonlít rá, kétségtelen, de ennyi erővel minden film, ami egy világtól elzárt régi intézményben játszódik, az Viharsziget copy lenne? Nem hiszem. Hogy rossz és unalmas? A francot! Egy rendkívül bizarr és gyomorforgató film. Iszonyatosan beteg sztorival! Igazából talán jobb is, ha nem mondok róla semmit.

Nagyon erős a film hangulata, képileg egyszerűen lehengerlő! A színészek is nagyon jók voltak. És ami a lényeg, ami nálam nagyon kevés alkalommal működik a horror filmeknél. Betudott vonni. Nagyon beletudtam magam érezni a főszereplő helyzetébe. A hangulata és a témája pedig nagyon emlékeztetett Lovecraft sztorijaira. Már a jobbakra (nem nagyon csípem Lovecraft munkásságát, a 3. Nagy köteténél egyszerűen feladtam). Aki egy nem jump scare hülyeségekre kihegyezett horrorra vágyik, hanem valami "abnormálisra", az adjon neki egy esélyt!



5. Kong: Koponya sziget


Ettől a filmtől konkrétan azt vártam, hogy egy okádék lesz. Nem tetszett a majom kinézete, az sem, hogy már azzal reklámozták a filmet, hogy ez a legutóbbi Godzilla film univerzumában játszódik. Tehát majd egy későbbi filmben talákozik a gyík meg az emberszabású. Plusz, nekem a 2005-ös King Kong film, a mai napig az egyik kedvenc filmem! Amikor elkezdtem nézni úgy voltam, hogy legalább jó színészek vannak benne, ők talán menthetik a menthetőt.

Nos egészen más történt. A színészek nagyjából semmit nem értek a filmben. Egyikük sem alakított különösebben jól, mindenki csak úgy elvolt. Viszont majdnem minden más nagyon jó volt. Kezdeném azzal, hogy úgy indít a film, hogy csak néztem. Már az első 5 percben megkapjuk Kongot és lezúz mindenkit a fenébe. Ezután jön egy 10-15 perces magyarázás felvezetés, indul az expedíció és bumm megint! Nem tökölnek, azonnal megy az akció! Amik jól néznek ki, látványosak. Az, hogy a vietnámi háború környékére helyezték a sztorit nagyon jót tett a filmnek! Kong pedig, bár nem akkora King, mint a 2005-ös filmben, itt sem kell szégyenkeznie. Egy baromi szórakoztató, pörgős, faltól-falig akció film. Ami egyébként végtelenül buta, de nem rontott a filmen.



4. A boncolás


André Øvredal norvég rendező, már a Trollvadász című kézikamerás horrorjával is egy meglehetősen egyedi filmet rakott le az asztalra, de most egy egészen új szintre lépett. A boncolás, ki nem találjátok, egy boncolásról szól! Egy családi válalkozásként működő temetkezési vállakozóhoz bevisznek egy azonosítatlan (amerikában az azonosítatlan férfiakat és nőket, akiket kórházba, vagy rosszabb esetben hullaházba visznek John Doe-nak és Jane Doe-nak nevezik, innen a film eredeti címe) női tetemet. Ugye boncolásokat is végeznek, így a zsaruk megkérik őket nézzenek már rá a holttetstre, mert ahol megtalálták, és amilyen sérülései vannakk… Azok nem lehetségesek! Apa és fia nekilát a munkának és rögtön beüt a sz*r! A rádió magától csatornát vált, és a nőn tényleg olyan sebeket találnak, amik megmagyarázhatatlanok. Például a bőre belső felén feliratokat találnak.

Eszméletlen feszült a The Autospy of Jane Doe! Szinte végig kitudja tartani azt a hangulatot, amit megüt az első 10 percben. Talán lehetett volna kicsit félelmetesebb, akkor simán a kedvenc horrorjaim között lenne, de így sincs oka szégyenkeznie. A színészek nagyon jók és a karakterek is szimpatikusak! Végre egy horror film, ahol a szereplők nem síkhülyék! Nem csinálnak baromságokat! Minden lépésük megalapozott! Ami mégjobban tetszett, hogy mikor még nem is történnek nagyon durva dolgok, csak furák. Az egyik szereplő, már akkor mondja, hogy inkább húzzanak el a bús francba, mert valami nem klappol! Persze nem mennek sehova, rövid film lenne úgy. Az is szép a maga morbid módján, hogy minél jobban “beleásnak” a test múltjába, annál durvább dolgok kezdenek el történi! A film végét éreztem nagyon furának, picit sok lett a jump scare és túlságosan is szemét is, de egyébként egy rendkívül igényes horror! Illik megsüvegelni ezt a teljesítményt és várom, hogy a rendező mivel rukkol elő legközelebb!



3. Power Rangers


Tudom, látom az arcokat! Ne, ne… ne röhögjetek! Megtudom magyarázni! Szóval, ebből akár egy Transformers szintű, sz*rós, füvezős, háború fétises, rasszista vicceket sütögető ökörség is lehett volna. Helyette készítettek, egy teljesen korrekt young adult filmet! Nem az akciókon van a hangsúly, az kevés van benne, azok mondjuk nem néznek ki rosszul, de nem is veri földhöz magát tőlük az ember. Ez a film mer arról szólni, hogy a barátság és összetartás a legfurább emberek között is létrejöhet. És megmondom őszintén, ezt nem egy Power Ranger filmtől vártam volna. Pláne ilyen normálisan bemutatva! Jók a karakterek, jók a színészek. Olyasmi mint valami 80-as évekbeli tini film, csak itt a fiatalok szuperhősök. És néha akcióznak.

Persze vannak vele bajok, ahhoz képest, hogy ez az összetartozunk szál mennyire komolyan van véve, néhol kifejezetten gyerekes tud lenni. Azért látszik, hogy a fiatalabb közönség volt inkább a célcsoport. De tényleg, ahhoz képest, hogy mekkora katasztrófa is kisülhetett volna ebből. Nagyon örülük neki, hogy nem így lett!



2. A Karib-tenger kalózai - Salazar bosszúja


A Karib trilógia, a mai napig az egyik kedvenc film trilógiám! Imádtam a lendületét, a hangulatás, Johnny Depp, mint Jack Sparrow egyszerűen fenomenális! És végtelenül elvetemült volt a 3 film! Kraken, élőholt kalózok, elátkozott hajók, remek látvány. Nagybetűs FANTASY-KALAND! Aztán jött a 4. rész és két lábbal, sáros bakanccsal tiport bele az egészbe! A rendező előtte csak musicaleket és egy drámát csinált. Ki volt az a barom, aki odaengedte egy kalózos filmhez, nem is értem… Johnny Depp, meg konkrétan azt nyilatkozta, hogy ilyen rossz forgatókönyvet még életében nem olvasott! Nézhetetlenül unalmas és fantáziátlan volt a 4. rész!

Pontosan ugyanezt vártam az ötödik felvonástól és… Nem! Visszatért az egészbe a fantázia, az elvetemült ötletek (cápa rodeózás, ellopnak egy BANKOT!). Megint van egy érdekes elátkozott legényésg. Az új szerelmespár közel sem annyira idegesítő, mint az eredeti trilógiában Will és Elisabeth. Johnny Depp meg… Hát nem volt annyira jó, mint az első három filmben, eléggé látszott rajta, hogy rottyon van (megint alkesz lett időközben, magánéleti balhéi vannak), de azért hellyel-közzel megint elkapta a figurát.

A film jól néz ki, pörgős, vicces de… Igazából már semmi újat nem tud mutatni. Csak azért nem mondom rá, hogy fölösleges volt megcsinálni, mert a pocsék 4. film után kellett végre egy normális rész! Nehogy már azzal legyen vége ennek a szériának! Egy korrekt fantasy kalandfilm, bőven a jobb fajtából. De most már hagyjuk békén a kalózokat.



1. Élet


Ennek a filmnek már az előzetesét sem akartam megnézni! Hallottam, hogy lesz valami űr-horror és benne lesz Ryan Reynolds, meg nagy kedvencem Jake Gyllenhaal, de egyszerűen nem érdekelt. Jöttek aztán a pozitív kritikák: Ez olyan, mint az Alien. És a negatív kritikák: ez olyan, mint az Alien. Én meg: What?! Úgyhogy megnéztem. És ez a film Alienebb a legutóbbi Alien filmnél! Egy elképesztően jó horror sci-fi! Ami végig feszült, ötletes, eszméletlen látványos! A karakterek bár nem túl eredetiek, mégis viszonylag hamar eléri a film, hogy szurkoljunk nekik! Ezt főleg azzal érték el, hogy mindenkit nagyon jó színész játszik, akik nem vették félválról a feladatukat! A lény kinézete és viselkedése pedig az egész film legjobb része! Hihetetlenül ötletesen alkották emg ezt a kis rohadékot, aki szisztematikusan elkezdi levadászni az új territóriumában ólálkodó embereket!

Iszonyatosan véres és kegyetlen a film. Olyan halálnemek vanna az Életben, amik normális emberek fejében meg sem fordulnak! És olyan szemét, de bátor vége van, hogy én ott már tényleg köpni-nyelni nem tudtam! A legkellemesebb csalódás volt idén az Élet!



Ez a lista ennyi lett volna! Legközelebb a csalódások jönnek!