3. Megjelent a Half-Life 3!

Ha van valami biztos a Top 5 rovattal kapcsolatban az az, hogy csütörtökönként jelentkezek, s nagy esély van rá, hogy jelen lesz a Half-Life-széria -- most sincs ez másképpen. A magyarázat erre egyszerű, hiszen a Valve egy olyan sorozatot készített, amit nem lehet megkerülni, legyen szó a játékvilágról, a történetről, a fegyverekről vagy éppen a kapcsolódó kiegészítőkről. Nincs menekvés a játékipar alapköve elől, ami sok-sok millió embert szögezett a képernyők elé, s várakoztat már minket hosszú évek óta.

Azt hiszem, nem kell ecsetelnem, hogy miről is van szó, hiszen aki valaha is foglalkozott egy kicsit a játékiparral kapcsolatos hírekkel, az hallott az Episode 3-ról, s akkor már automatikusan arról is, hogy még mindig nem jelent meg a program. Várunk és csak várunk, közben pedig néha emlékeztetjük magunkat arra, mit is mondott annak idején a Valve: „azért választottuk az epizodikus menetrendet, mert így gyorsabbak lehetünk.” Hah! Az eltelt esztendőben folytatást kapott a Portal, a Left 4 Dead és a Counter-Strike, sőt még a Duke Nukem Forever is bevánszorgott a boltokba!

Nem csoda tehát, hogy tavaly a várva várt folytatás megjelenésének hírére úgy csaptunk le, mint gyöngytyúk a takonyra, teljesen megfeledkezve arról, hogy mit is ír a naptár. Történt ugyanis, hogy április elsején az internet minden sarkába eljutott a store.steamppowered.com weboldal linkje, amire ha rákattintott a mit sem sejtő áldozat, a Steam hivatalos oldalának tökéletes másolatával találta szembe magát, azzal a nagy különbséggel, hogy a főoldalon a HL3 várt arra, hogy megvegyük -- persze a linkre kattintva nem a játék, hanem egy Gabe Newellbe oltott trollface várt minket, emlékeztetve arra, nem szabad elhinni mindent április elsején.

Az öt legjobb április elsejei tréfa

A vicc idén is előkerült, csak most a storestteampowered.com/app/4411/ cím terjedt.

2. Bollywood Halo

Különleges és csodálatos világ Bollywood, hisz olyan filmek készülnek itt, amelyeket sehol máshol a világban nem találhatunk meg. Az indiai kultúra színes kavalkádjából olyan akciófilmek születhetnek meg, amelyben nem lóg ki a sorból, sőt teljesen elvárt, hogy a harcjelenet egy zenés-táncos őrületet jelentsen, ahol a főhősünk és a nagy ellenség pár percnyi popzene idejére elfelejti a nézeteltéréseit, s persze megmosolyogtató látni azt is, hogy mi minősül speciális effektnek -- de ettől lesz Bollywood az, ami.

Ezt a különleges és utánozhatatlan hangulatot igyekezett legjobb tudása szerint megfogni az IGN csapata, mikor április elseje alkalmából elkészítették az alant látható kis gyöngyszemet. Ebben valóra váltották milliónyi rajongó álmát, akik végre a nagy vásznon is szerették volna viszontlátni Master Chiefet, mindeközben rádöbbentve őket arra, mi hiányzott igazán a teljes örömhöz, konkrétan zene és tánc. Isten bizony, a Bollywood Halót szívesebben megnézném, mint a közeljövőben érkező filmek nagy részét, pusztán csak azért, hogy elmondhassam: én ezt láttam.

Mellesleg megemelem az IGN előtt a kalapomat, ugyanis már évek óta készítik az ehhez hasonló videókat bolondok napja alkalmából. Tavaly például a Mass Effect 3 kapcsán kaptunk egy mesteri rajzfilmet, ami a vasárnap reggelre időzített gyerekműsorok stílusát hozta tökéletesen egészen a rettenetes poénokig. Aztán persze ott van még a Legend of Zelda film trailere, ami nem vicces, viszont nagyon pofás, de mondhatnám még a vértől tocsogó Smash Bros. Extreme verzióját is. Egyszóval érdemes szemmel tartani őket, mindig készülnek valami őrültséggel. 

Az IGN idén az Apple konzoljának hírét vette elő, s noha az ötlet nem új, a megvalósítás nagyon jó volt.

1. A Blizzard és a pandák

A Blizzardhoz mérten kevés olyan cég van, amelyik ennyire élvezi az április elsejét. Az évek során nem csak az egyik, hanem gyakran valamennyi forgalomban lévő játékukhoz kapcsolódóan kitalálnak valami ötletes, de már elsőre nyilvánvaló tréfát -- ilyen volt a 2002-ben bemutatkozott pandaren faj, mely miután több alkalommal is feltűnt, mint visszatérő poén, egy igazi játszható fajként került be a Blizzard legnépszerűbb programjába, ezzel olyat végrehajtva, amit csak kevés hasonló ötlet mondhat el magáról.

Az egész tényleg egy ártatlan áprilisi viccként indult, mégpedig a WarCraft ötödik játszható frakciójaként. A Blizzard egy részletes háttértörténetet kanyarintott a viccnek, részletezve, hogy ez az ősi faj hogyan kapcsolódik a játékvilághoz, s pontosan milyen szerepet töltenek be a megismert oldalak közti párharcban. Természetesen kitértek a sajátosságaikra is, arra, hogy miket tudunk megtenni a harcmezőkön, ha a pandákat választjuk, egyszóval egy jól kigondolt, igényesen megvalósított ötlet volt, de semmi több -- legalábbis akkor még azt gondolta mindenki.

2005-ben aztán az időközben egyre népszerűbb ötlet visszatért a Pandaren Xpress képében, ami az Everquest II és a Pizza Hut közötti megállapodást parodizálta ki. Az üzlet ugyebár az volt, hogy az Everquest II játékosai a programon belülről a /pizzahut parancsot használva rendelhettek pizzát -- pont ezt kínálta nekünk a Pandaren Xpress is. A tréfa láttán természetesen kacarásztunk a nagy cégek közötti csipkelődésen, de ekkor már teljesen biztosnak tűnt, hogy a második, kissé már fáradt próbálkozás után a Blizzard nyugdíjba küldi a pandákat. Aztán persze nagyot néztünk, mikor 2011-ben kiderült: a vicc új életet kezd, mégpedig a World of WarCraft következő nagy kiegészítőjének keretében.

Az öt legjobb április elsejei tréfa

A pandaren faj bemutatása alaposan megosztotta a közösséget, s a kiegészítők sorában a Mists of Pandariának a fekete bárány szerepe jutott.

És neked mi a kedvenc április tréfád? Régebben, vagy esetleg idén láttad a kedvencedet? Egyáltalán játékos témában min nevettél a legnagyobbat a bolondok napján? Oszt meg velünk is! 

1 2