Elérkeztünk az Xbox Game Pass-szolgáltatást bemutató cikksorozatunk utolsó felvonásához, melyben most, hogy már nagyjából végigvettük, mi is a különbség a különböző, a Konzolvilág boltjában is elérhető csomagok között, következzen a “lényeg”, vagyis a konkrét játékok, amelyek miatt mindenképp érdemes legalább egy próbát adnotok a szolgáltatásnak. A címek kiválogatásakor az alábbi szempontokat tartottam szem előtt: lehetőség szerint legyenek elérhetőek bármelyik Game Pass-csomagban (emiatt az EA Play-el elérhető játékok, mint például, a Fallen Order, Star Wars Squadrons, Crysis Remastered, Need for Speed-sorozat, FIFA 21, The Sims 4 és társaik lemaradtak, de ezért nem szerepelnek tisztán PC-exkluzív címek sem, mint az Age of Empires-sorozat), illetve bármelyik platformon (PC, konzol, Cloud Gaming). És vagy friss, idén felkerült játékok legyenek, vagy olyan meghatározó darabok, amelyek miatt valószínűleg még jövőre is érdemes lesz befizetni.

xboxone-esd-xbox-game-pass-ultimate-3-months-subscriptionthumb674.jpg

10. The Procession to Calvary

Az első résztvevővel pedig rögtön csalok is egy kicsit. A The Procession of Calvary ugyanis elsősorban azért van a listán, mert az én egyik személyes kedvenc játékom, ami elborult humorának hála egy csapásra tett a készítő, Joe Richardson munkásságának rajongójává, és megjelenésekor, az első covid hullám és a lezárások mellett először érte el azt, hogy végigröhögjek egy egész délutánt. Amennyiben nem tetszik a stílusa, a helyezését tekintsétek szimbolikusnak és a helyére képzeljétek oda a Deeer Simulator-t, a Carrion-t vagy a Narita Boy-t, avagy kisebb, rendhagyó indie játékokat, amelyek a Game Pass-nek hála végre megkapják a megérdemelt reflektorfényt, és hemzsegnek bennük a hol elborult, hol zseniális ötletek.

9. Yakuza-sorozat

Kis csalás egy egész sorozatot egyetlen helyezésre tenni, de kiválasztani, hogy a nyolc Yakuza-játék közül (melyek mind elérhetők a Game Pass-en), pontosan melyik a legjobb, önmagában egy külön listát érdemelne. A Yakuza, bár bő tíz éve még egy PlayStation-exkluzív rétegjáték volt, a Sega kitartásának hála, úgy fest, végre sikeresen megragadta a játékosok figyelmét és rajongását, ha pedig érdekel titeket, hogy ez pontosan miért van így, és miért képes ez a sorozat felvonásonként bő 20 órákat elnyelni a játékosok életéből, a Game Pass-nek hála az egész sorozatot végigpörgethetitek, kronológiai vagy akár a megjelenések sorrendjében.

8. The Ascent

A The Ascent, bár megjelenésekor nem volt kimondottan hibátlan játék, stílusa és hangulata az egyik jelenleg elérhető legerősebb cyberpunk címmé tette, a Cyberpunk 2077 mellett, a nyári megjelenés óta pedig számtalan patch és foltozás még tovább tökéletesítette és finomhangolta. Ha akár egyedül, akár barátokkal belevágnátok egy ízig-vérig akciódús, eszméletlen hangulatot árasztó sci-fi világba, keresve sem nagyon találnátok jobb választást.

7. Psychonauts 2

Az, hogy több évnyi készülődés után Tim Schaefer ikonikus játéka végre folytatást kapott, önmagában kisebb csodának számít, az még inkább, hogy számos rajongó félelmeivel szemben ez egy egészen zseniális játék lett, mely ráadásul már a megjelenés napján debütált Game Pass-en is. Ha csak egy kis rajongással rendelkeztek a klasszikus platformjátékok iránt, és úgy érzitek, fel vagytok készülve arra a több órányi elmebajra, amit a Double Fine csapata belegyúrt ebbe a játékba, a Psychonauts 2 az egyik legerősebb indok a Game Pass mellett. Ha pedig esetleg még ismeretlen lenne számotokra a Psychonauts-jelenség, semmi gond, a Game Pass-ben ott hever az első rész is.

6. Doom Eternal

Amikor tavaly a Microsoft egy az egyben felfalta az egész Bethesdát, várható volt, hogy szép lassan a kiadó teljes katalógusa a Game Pass-re vándorol (ez jelenleg többé-kevésbé már igaz is), a legimpozánsabb bejelentés viszont az volt, amikor tavaly ősszel úgy, hogy még egy év sem telt el a megjelenés óta, a Doom Eternal egyik pillanatról a másikra felkerült a Game Pass-előfizetésbe. Ugyan a DLC-ket ettől függetlenül külön meg kell venni, az alapjáték önmagában az utóbbi évek egyik legkiválóbb FPS-e, melyet a GP révén PC-n, okostelefonon vagy konzolon is azonnal kipróbálhattok.

5. Scarlet Nexus

A Bandai Namco futurisztikus, animés szörnyvadász játéka a nyár egyik legpozitívabb meglepetése volt, hát még az, amikor alig pár hónap után be is került a Game Pass kínálatába. A Nexus történetét két gyökeresen eltérő főhős szemszögéből követhetjük végig, akik a nem túl távoli jövőben egy emberi agyakkal táplálkozó idegen fajtól védelmezik az emberiséget, az epikus és látványos játékmenettel operáló játékot pedig kimondottan érdemes mindkettejük szemszögéből végigjátszani, ami még kimagaslóan hosszú játékidőt is garantál.

4. Back 4 Blood

Szintén friss megjelenés a Turtle Rock új zombis lövöldéje, a legendás Left 4 Dead szellemi örököse, a Back 4 Blood. Bár bodakkal egyetértünk abban, hogy a játéknak vannak még hiányosságai, gyermekbetegségei, a Game Pass részeként abszolút megéri végigszaladni a kampányon, a közelgő ingyenes bővítések és kiegészítések pedig várhatóan hónapról-hónapra egyre jobban erősítik majd az időnként igen kemény kihívást támasztó, számtalanszor újrajátszható zombis őrületet.

3. Halo: Master Chief Collection

Nem mai megjelenés, de tény és való, hogy a Microsoft olyan ikonikus sorozatai, mint a Fable, a Gears of War és a Halo a Game Pass örökös húzócímei maradnak, és míg előbbi kettő rendelkezik platform-exkluzív részekkel, a Master Chief Collectionnek hála gyakorlatilag a Halo 5 Guardians kivételével a komplett legendás FPS-szériát pótolhatjátok a multiplayer móddal együtt. Nemcsak a Game Pass tekintetében, hanem általánosságban az egyik legjobb deal, amit jelenleg behúzhattok.

2. Forza Horizon 5

Jelenleg még vita tárgyát képezi, hogy vajon a Forza Horizon ötödik vagy negyedik része a jobb játék, de a döntésnek van egy egészen egyszerű módja: Game Pass-en mindkettő megtalálható. A jelenleg elérhető egyik, ha nem a legjobb arcade autóversenyről van szó, amely akár önmagában is megérheti a Game Pass árát, főleg, hogy az ötödik epizód még abszolút friss, így a játék a benne repesztő autók motorháztetejéhez hasonlóan tűzforrón érkezett a Game Pass-be.

1. Halo Infinite

Az egyetlen cím pedig, ami felveheti a versenyt a Horizon ötödik részével, egyben a legfrissebb is: a Halo Infinite, az idei év túlzások nélkül legjobban várt Xbox-játéka, mely az egyéves halasztás után nemcsak toronymagasan teljesítette az elvárásokat, de úgy fest, gyakorlatilag a legjobb dolog, ami a Halo-val történt, mióta a Bungie átadta a sorozat gondozását a 343 Industries csapatának. Ha esetleg a Forza Horizon 5 nem is (mert mondjuk, valaki nem szereti a versenyeket), a Halo Infinite egyértelműen az a játék jelenleg, amely miatt abszolút megéri befizetni a Game Pass-re, és ami már önmagában maximálisan megéri a havi előfizetés árát.

A fentiek mellett pedig nem szabad elfeledkeznünk a jövőről sem: tudjuk, hogy a Total War Warhammer 3 jövőre szintén a megjelenés napján érkezik majd a szolgáltatásba, ahogy A Plague Tale folytatása és majd valamikor az új Fable is. Bethesda-címként vélhetően nem kell sokat várnunk arra, hogy előbb-utóbb a Deathloop is tiszteletét tegye, ha pedig már Bethesda, ugyan arra nem mernénk mérget venni, hogy a Starfield jövőre meg is jelenik, az garantált, hogy a megjelenés napján egyből Game Pass-en fog landolni, ahogy a kooperatív, vámpírvadászos Redfall is. Nem szabad elfelejtenünk az Obsidiant sem, hiszen a csapattól mind a The Outer Worlds második része, mind a fantasy Avowed automatikusan érkezni fog. A pakliban pedig továbbra is ott van az EA Play, melyre az EA saját kiadásai durván fél éves csúszással érkeznek, így bár még hivatalos bejelentés nem volt, de nem valószínű, hogy például a Mass Effect remasterelt trilógiájára olyan sokat kellene várnunk. A fentiekből bőven egyértelmű lehet: a Game Pass az egyik legjobb jelenlegi ajánlat, amivel komolyabb játékosként élhettek, úgyhogy irány a Konzolvilág webshopja, és a karácsonyi időszakra merüljetek el a rengeteg játék sűrűjében!