Részben az év vége, részben a Konzolvilág támogatásának apropójából tovább folytatjuk múlt héten kezdett bemutatónkat, melyben sorra veszem az Xbox Game Pass csomagjainak különböző változatait, részletesebben, érdeklődők számára is bemutatva, hogy milyen előnyökkel járnak, mik közöttük a főbb különbségek. Miután múlt héten kiveséztük a PC-s Game Pass-t, ideje sort kerítenünk a jelenleg elérhető legextrásabb csomagra, a Game Pass Ultimate-re.

gear-xboxgamepassviamicrosoft.jpg

Az Ultimate kiadás lényegében öt szolgáltatást foglal magába: a PC-s és konzolos Game Pass-t, mindkét platformra az EA Play alap előfizetést, az Xbox Live Goldot, illetve a felhő alapú xCloud Cloud Gaming platformot. Vegyük ezeket sorra: a sima Xbox-os Game Pass-hez nincs túl sok hozzáfűznivaló, a szolgáltatás akár önmagában, akár az Ultimate kiadásban gyakorlatilag kötelező mindenkinek, aki szeretne konzolon egy friss játékokkal teli, hatalmas könyvtárhoz hozzáférést kapni, mely az EA Play-nek és a Game Pass visszafelé kompatibilitásának hála tartalmaz olyan klasszikusokat is, mint például a Black vagy az első Army of Two. Az Ultimate emellett bővíti a Game Pass tartalmát az Előnyökkel: ezek különböző, akár Game Pass-ben, akár anélkül, free-to-play játékokhoz felhasználható exkluzív, ingyenes csomagok, skinekkel és kiegészítésekkel – ezek a cikk írásának pillanatában például, többek között, három hónapos ingyenes Discord Nitro előfizetés, Survival Packok a Fallout 76 PC-s és konzolos változatához, fegyverskinek a Back 4 Bloodhoz és SMITE x Transformers Battle Pass a SMITE konzolos változataihoz.

xboxone-esd-xbox-game-pass-ultimate-3-months-subscriptionthumb674.jpg

Az Xbox Live Gold-előfizetés a mai napig elengedhetetlen feltétel, ha Xbox-konzolról szeretnénk bármelyik játékunk multiplayer módjával élni, ám emellett tartogat még pár apró érdekességet: Gold-tagsággal rendelkezők például jellemzően minden Xbox-os leárazás és akció során további, extra engedményeket kapnak a játékok árából. Emellett hasonlóan a rivális PlayStation PS Plus-előfizetéséhez, a Gold tulajdonosok minden hónapban kapnak ingyenes játékokat is, amelyek a behúzásukat követően egészen addig a birtokukban maradnak, amíg a Gold-előfizetés aktív. A decemberi hónapra ezek például a The Escapists 2, a Tropico 5, az eredeti Orcs Must Die és az Insanely Twisted Shadow Planet.

04.jpg

Hardvertől függetlenül

Az Ultimate csomag jelenlegi legnagyobb erőssége és kuriózuma azonban túlzások nélkül a Cloud Gaming/xCloud felhő alapú játékstreamelése, mely mióta csak kikerült a bétából, folyamatosan fejlődik és alakul. Az xCloud lényegében a válasz az imáitokra, ha végig akarjátok játszani a teljes Fable-, Halo- és Gears-sorozatot, de nem akartok emiatt konzolt venni, vagy ha még nem váltanátok konzolgenerációt, de nem akartok kimaradni a legfrissebb exkluzívok megjelenéseiből (az xCloud alatt futó hardver ugyanis már Series X|S), vagy csak szeretnétek a Halo-széria darabjait, a Need for Speed Heatet és a Yakuza-játékokat telefonról tolni (egyelőre csak Android-os támogatott).

03.jpg

Legutóbb a Microsoft Edge Canary böngészőjével vált elérhetővé a következő, Clarity Boostként emlegetett funkció, mely ugyan kicsit erősebb, stabilabb hálózati kapcsolatot igényel, ám még szebbé és tökéletesebbé teszi a streamelt játék képét, megkockáztatom, lassan már addig a pontig, ahol nehéz észrevenni a különbséget a natív, konzolos játékokhoz képest. De nagyon látványos fejlődésen esett át a sokak által kissé bizalmatlanul szemlélt mobilos szolgáltatás is: a stabil működéshez ugyan nem árt az 5G vagy az 5 GHz-es, minimum 500 megás wifi, már sokkal stabilabb, mint induláskor, a Microsoft pedig különösen nagy hangsúlyt fektet azokra is, akik nem akarnak feltétlenül egy kontrollert hordozni magukkal, arra az esetre, ha kedvük támadna játszani. Már több mint 100 játék támogatja az érintőképernyő-alapú irányítást, mely ráadásul nem pusztán egy egységes Xbox-os kontrollert vetít rá az érintőképernyőre, a gombok kiosztásában, de elhelyezésében játékonként találhatunk némi eltérést, hogy az a lehető legkényelmesebb legyen.

Így ha rendelkezésetekre áll a jó internetkapcsolat, és szeretnétek két óra között, ebédszünetben nyomkodni egy kicsit a Scarlet Nexust, a The Mediumot, az Outlast 2-t, a Pillars of Eternity első vagy második részét, a DiRT 5-öt vagy a Hades-t, az xCloud-nak hála ezt szinte bármikor megtehetitek. Kontroller birtokában pedig akár a Marvel’s Avengers hőseivel akarjátok megmenteni a világot, akár a Destiny 2 Deluxe kiadásában fejleszteni Őrzőtöket, vagy a Back 4 Blood-ban irtani a fertőzötteket, az ára a játék és egy konzol vagy combosabb hardver helyett mindennek csak egy kompatibilis mobilkontroller és egy havi Game Pass Ultimate-előfizetés (arról a PC-sek számára is csábító opcióról például nem is beszélve, hogy például egy Destiny 2 esetében sem kell 100 GB körüli szabad helyet biztosítani, illetve a telepítésre, letöltésre várni).

07.jpg

Ráadásul ahogy az a napokban kiderült, még decemberben is kifejezetten ütős, erős felhozatalt kapunk: felkerül a Halo Infinite teljes egyjátékos kampánya mind a konzolos, mind a PC-s, mind a felhő alapú Game Passre (ezzel gyakorlatilag egy okostelefonról végigjátszható a teljes Halo-sorozat, Series X|S szintű hardverről streamelve), a The Gunk, illetve konzolra és PC-re a nyáron megjelent Aliens: Fireteam Assault. És a Clarity Boost sem sokáig marad exkluzív az Edge Canary-felhasználók számára. Ha ez alapján érdekesnek tűnik az ajánlat, akár PC-, akár konzol-, akár csak okostelefon-tulajdonosok vagytok, a Konzolvilág webshopjából erősen ajánljuk, hogy csapjatok le egy akciós előfizetésre!

Összegezve, miért jó a Game Pass Ultimate:

  • Korlátlan hozzáférés több mint 100 kiváló minőségű konzolos, PC-s és androidos játékhoz
  • Folyamatosan kerülnek be új játékok
  • Xbox Game Studios címeket a megjelenésükkor
  • Tagsági kedvezmények és ajánlatok
  • Exkluzív ingyenes előnyök, beleértve a játékon belüli tartalmakat és a partnajánlatokat is.
  • Játsszon felhőbeli játékokkal telefonon és táblagépen