Ugorjunk egy kicsit vissza az időben, méghozzá 2018-ba. Október elején járunk, hűvös fuvallatok süvítenek végig az utcákon és a játékosok szeme a BlizzCon-ra szegeződik. Mikor a hivatalos menetrend kikerült, többen azonnal dobtak egy hátast, ugyanis az első helyre a Blizzard a Diablo-t tette, ami azt jelentette, hogy valami hatalmas újdonsággal fognak előállni. Ekkor mindenki arra számított, hogy végre bejelentik a várva-várt Diablo 4 érkezését – azonban nem ez történt. Sőt, olyasmi történt, ami egyesek szemében közröhej tárgyává tette a fejlesztőcsapatot. Ugyan valóban eljött a jeles nap és bejelentésre került egy új Diablo-játék, azonban ez messze nem a Diablo 4 volt és még csak nem is olyasmi, amit a legtöbb rajongó kitörő örömmel fogadott volna: a Diablo Immortal ugyanis a mobilokat célozta. Igen, a Blizzard piacra készült dobni egy mobilos Diablo-t, amelynek cselekménye a Diablo 2: Lord of Destruction és a Diablo 3 között játszódik.

A Diablo Immortal játékmenet-előzetese 4 évvel ezelőtt lett feltöltve és direkt megnéztük, hogy áll most a Like/Dislike arány YouTube-on. Nos, jelen pillanatban 28 000 kedvelés van a videón és csaknem 350 000 (!) dislike, ami jól mutatja, hogy miként fogadták a fanok a bejelentést. Emlékszem, én csak a szemöldököm ráncoltam, de például bodak kollégát annyira érzékenyen érintette a dolog, hogy azonnal klaviatúrát ragadott és kiírta magából az érzéseit egy véleménycikkben. Mindenekelőtt játékosok vagyunk. "Rengeteg játékot játszunk számos platformon. Konzolon és PC-n ugyanúgy, mint asztali társasjátékokat és kártyajátékokat, és sokan közülünk mobilon is játszanak. Úgy gondolom, hogy ha van lehetőségünk egy remek mobiljátékot létrehozni, akkor azzal élnünk kell." – mondta ekkor Wyatt Cheng, a játék rendezője. Ekkor még nem lehetet tudni, hogy az Immortal fizetős vagy F2P modellt használ-e, viszont azt igen, hogy az Activision-Blizzard kiadó az előző évben 4 milliárd dollárt kaszált csak a mikrotranzakciókkal.

2022 áprilisában a Blizzard bejelentette, hogy a Diablo Immortal júniusban megjelenik – de nem csak mobilokra. PC-re is kiadják, eleinte nyílt bétával. A NetEase-szel közös fejlesztés már ekkor kétségeket ébresztett, és elsősorban mindenki a mikrotranzakcióktól tartott – mondjuk nem is alaptalanul. Hollandiában és Belgiumban például annyira szigorú, a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozások vannak érvényben, hogy a játékba került lootboxok miatt az Immortal azonnal tiltólistára került. Később napvilágot látott egy olyan videó, amely szerint ahhoz, hogy valaki kimaxolhassa a karakterét, durván 110 000 dollárjába (kb. 40 millió forint) fájhat ez neki és ebbe a gyorsabb előrehaladás is beletartozik. Tehát az Immortal pay-to-win cucc lett, de elég rafinált rendszerrel. Egy Twitch-streamer például a megjelenés után azzal vált híressé, hogy több mint 10 000 dollárt költött el a játék boltjában és egyetlen ötcsillagos Legendary Gem sem esett neki. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Diablo Immortal-nak mindössze néhány nap kellett ahhoz, hogy megszerezze magának a Blizzard teljes történetében az egyik legrosszabbra értékelt videojáték rangot – ennek ellenére rengetegen kattantak rá. Pár héttel a megjelenése után már 24 millió dollárt termelt ki a mikrotranzakcióval és 2,4 millió dollárt hozott a Blizzard konyhájára napi szinten. Mindössze nyolc hét alatt több mint 100 millió dollárt hozott össze és a legnépszerűbbnek az Egyesült Államokban bizonyult – ezt követte szorosan Dél-Korea és Japán. 2022 júniusában Trau kolléga is megnézte, vajon tényleg annyira szörnyű lett-e a játék, mint a Metacritic értékelések mutatják – élménybeszámolója ITT olvasható. Az biztos, hogy a Diablo Immortal nagyon megosztó lett. Pay-to-win mechanikái és fizetős tartalmai miatt sokan alapból skippelték, azonban a világszerte hódító mobiljátékos piacon meg tudta vetni a lábát és megtalálta a maga közönségét. Google Play-en például több mint 10 millió letöltést generált eddig a pontig és 4,6-os értékelésen áll, ami egész korrekt. Ti játszottatok vele?

A Blizzard lőtt pár öngólt az elmúlt években, de a Diablo 4-gyel mindent kijavíthatnak. Ha érdekel a Diablo 4, megtalálod a Konzolvilág kínálatában.