Nos, a hőst (név szerint Lu Yunchuant) ugyan megkapjuk itt is, de ő korántsem az a klasszikus, kaland- és fantasy regényekből ismert klisés karakter. Rögtön a játék elején hoz egy olyan végzetes döntést, mely két fivére életébe kerül, a harmadik pedig annyira súlyosan megsérül, hogy csak egy hajszál választja el a haláltól. Lu-t száműzi a klánja, és így kerül a jellegzetesen ázsiai védjegyekkel bíró Hexi Village-be, ahol éppen tort ül a Halál. Az egykor népes kis falut most átjárja a félelem, és Lu feladata lesz, hogy megszabadítsa a népséget a környéken ólálkodó kisebb-nagyobb démonoktól. Ördögűző lévén, szerencsére elég járatos a mágiában, ám fő fegyvere így is hőn szeretett kardja lesz, amivel szó szerint miszlikbe aprít bárkit, aki az útjába áll.

Démonűzés a Távol-Keleten

Az Eastern Exorcist épp csak belépett az Early Access-státuszba, de már most bőven megérdemli a figyelmet. Oldalra scrollozós akció-RPG-ről van szó, mely műfaját tekintve leginkább a Dead Cells vagy a Blasphemous világához áll legközelebb, csak itt az ázsiai vonal dominál. Meglehetősen szép 2D-s térben mozoghatunk, amit rendesen ki is használ a játék, hiszen például magasabb pontokra is felugrálhatunk, ugyanakkor a legtöbb esetben szétnézhetünk odalenn a mélyben is. Ez azért jópofa, mert egészen új utakat fedezhetünk fel, amik sokszor értékes tapasztalati pontokat rejtenek. A játékmenet egyáltalán nincs túlbonyolítva: megyünk, kaszabolunk, fejlődünk. Ha tovább tartjuk nyomva a támadás gombját, kardunkkal az alap suhintás mellett lehetőségünk van egy erőteljesebb csapást is bevinni, de a dash és a parry is kiemelt szerepet kap a harcokban, hiszen ezeket akár kombinálhatjuk is, így egy tökéletes visszatámadást létrehozva. Szintet lépni, erősödni, egyúttal menteni és vele életet visszatölteni mágikus szentélyeknél tudunk, amik szerencsére igen gyakran fordulnak elő kalandozásunk során, így a játék pont kellő kihívást tud nyújtani.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindennapos tevékenységek

Ötletes, hogy a főbb küldetések mellett lehetőségünk van kisebb side questek megoldására is, amik hoznak egy kis változatosságot a sztoriba, és persze szépen megjutalmaznak minket fáradozásainkért. Van, amikor csak egy palack bort kell vinnünk a kocsmából a helyi gyakorló alkoholistának, de van, amikor például egy halász elveszett rokonát kell megtalálnunk az ingoványban. Ezek színesítik, feldobják az alap történetszálat, és ahogy említettem, szépen tápolhatjuk velük karakterünket. A kard mellett bevethetünk mágiát is (több slot áll rendelkezésünkre), viszont én csak a semmiből megjelenő tüzes kardot használtam, ami nyílvesszőként lövell ki a távoli ellenfelekre. Fontos megjegyezni, hogy életerőnk mellett a staminánkra is érdemes odafigyelni, nehogy épp egy bossfight közepén fáradjunk ki teljesen. És ha már bossfightok… némelyik egészen kreatív lett, és valóban képesek megizzasztani az embert. Annyit nem szívtam velük, mint a Blasphemousnál, de volt egy-kettő, aminek vagy harmincszor kellett nekiugranom, mire legyűrtem a mocsadékot. Az eltérő taktikákat mindegyiküknél érdemes kitapasztalni, halál esetén pedig némi pontvesztéssel a legközelebbi szentélytől éledünk újra.

A kézzel rajzolt látványvilág nagyon szép, külön kiemelném a hátterek részletgazdagságát. Az irányítás egy kicsit fura, legalábbis billentyűzeten erőteljesen szokni kell, és szerintem inkább a közelgő PS4-es port gombkiosztására lett tervezve, de ha van otthon egy gamepad, akkor jó célt fog szolgálni, ugyanis a játék gond nélkül támogatja. Minimális beakadásokkal találkoztam csak (a ködöt még nem kezeli túl jól az engine), illetve a tárgylistában lévő dolgok nem kaptak angol leírást, de ezektől függetlenül szinte semmi egyéb negatívummal nem kerültem szembe, ami eléggé ritkaságszámba megy egy, a bétából épp csak kilépő Early Access játéknál. Az Eastern Exorcist abszolút jó úton halad a siker felé, amit könnyű kezelhetősége mellett intenzív, változatos küzdelmei csak még tovább erősítenek. A soulslike játékok kedvelőinek érdemes lesz rajta tartaniuk szemüket, hiszen a Távol-Keleti ízt a műfajba csempésző töltete miatt mindenképp érdemes lehet belekóstolniuk nekik is.